Overslaan naar hoofdinhoud

Bedrijven willen dat hun medewerkers altijd connected zijn via hun smartphone, laptop, tablet en mobiele apparaten voor een optimale samenwerking. Dit is een groot pluspunt voor bedrijven, maar het maakt bedrijven ook kwetsbaar voor digitale dreigingen. Om adequaat op deze dreiging te reageren, is robuuste virusbescherming voor mobiele telefoons van cruciaal belang.

Wat mobiele virussen kunnen aanrichten

De meest voorkomende dreigingen voor mobiele apparatuur zijn trojans. Trojans zijn complex en doen zich vaak voor als apps of advertenties. Als de trojan eenmaal actief is, gaat deze synchroniseren met de gegevens op het apparaat, inclusief e-mail, wachtwoorden en bedrijfsgegevens, en worden deze gegevens doorgestuurd naar een anonieme server.

Een goed voorbeeld van een trojan is DroidKungFu, die in 2011 werd ontdekt door onderzoekers van North Carolina State University. Dit virus treft Android-telefoons en zat verborgen in apps van alternatieve app stores en online forums. DroidKungFu richt zich met name op Chinees sprekende gebruikers, en besmet het apparaat met een nieuwe dienst en ontvanger. Als het besturingssysteem van Android wordt opgestart, stuurt het virus automatisch alle gegevens op het apparaat naar een externe server.

Sms-spam bestrijden

Sms-spam is een ander groot probleem voor mobiele gebruikers. Net als bij spam via e-mail, gaat het vaak om reclames die via sms naar talloze mensen worden gestuurd. In het Verenigd Koninkrijk merkten ambtenaren bijvoorbeeld op dat er een recent probleem was met e-mails over verzekeringen, leningen en pensioenen. De meeste van deze berichten bevatten een link (en een willekeurige naam) met een tekst zoals: "Hoi, Tom. Dit is die website waar ik het laatst over had. Ik heb in een week al £ 630 verdiend." Deze berichten proberen een antwoord van de ontvanger uit te lokken. Een reactie laat de spammers alleen maar weten dat ze een echt nummer hebben bereikt, zodat ze waarschijnlijk zullen doorgaan.

Om dit tegen te gaan, moeten gebruikers voorzichtiger zijn met hun telefoonnummer en goed uitkijken wanneer ze zich aanmelden voor nieuwe diensten. Ook kunnen ze beter niets selecteren dat gerelateerd is aan berichten van derden. Bovendien kunnen gebruikers een sms-spamfilter installeren dat de hoeveelheid ongewenste berichten beperkt.

Hoe installeer je Mobile Phone Virus Protection

Je kunt je beschermen tegen deze dreigingen door gebruik te maken van een van de vele gratis anti-virusprogramma's die gemakkelijk te verkrijgen zijn. De installatie van deze programma's klinkt ingewikkeld, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig. Door de app store van een telefoon te openen, kunnen gebruikers naar anti-virussoftware zoeken. Controleer na het vinden van een programma de informatie over de ontwikkelaars, algemene waarderingen en gebruikersbeoordelingen om je ervan te verzekeren dat de software legitiem en betrouwbaar is. Wanneer je tevreden bent, download je de applicatie, installeer je deze, controleer je of er updates zijn voer je die uit.

Met name gebruikers van de app store van Android moeten alert zijn, aangezien 90 percent van ontdekte virussen afkomstig zijn van apps en ontwikkelaars van derden. Kijk voordat je nieuwe apps toevoegt altijd even naar de vereiste machtigingen en of je op basis hiervan toegang tot bepaalde gegevens wilt toestaan. Kijk verder ook uit voor vreemd gedrag van mobiele apparaten en zorg dat apparaten zijn bijgewerkt met de nieuwste versie van de beveiligingssoftware.

Andere artikelen en links met betrekking tot de bescherming van mobiele apparatuur

De bescherming van mobiele telefoons tegen virussen is een essentieel onderdeel van de dagelijkse bedrijfsvoering

Virusbescherming voor mobiele telefoons is nu een nieuwe, essentiële zakelijke aankoop
Kaspersky Logo