Overslaan naar hoofdinhoud

Dit is een tijd waarin cyberdreigingen, cyberaanvallen en computercriminaliteit floreren. In het nieuws hoor je regelmatig over aanvallen, van identiteitsdiefstal tot gehackte winkels. Gemiddeld besteden fraudeslachtoffers $ 776 van hun eigen geld en zijn ze 20 uur bezig om te proberen de puinhoop die identiteitsdieven achterlaten, op te ruimen. Hier zijn de zeven doorlopende dreigingen die laten zien hoe lastig het is je gegevens te beschermen.

Gehackte winkels

Gehackte winkels zijn een ernstig gevaar, omdat dit vrijwel iedereen kan treffen. 2014 zag een stijging van cyberaanvallen tegen grote bedrijven als Target, waarbij hackers 40 miljoen creditcard- en betaalpasnummers hebben gestolen.

Cybercriminelen stelen en verkopen deze persoonlijke informatie op de zwarte markt, wat gemakkelijk kan leiden tot identiteitsdiefstal. Een groot deel van de verantwoordelijkheid ligt bij de winkels. Zo moeten ze hun betalingsmogelijkheden up-to-date en veilig houden. Daarnaast is een goede manier om veilig te blijven tijdens de aanvallen om je afschriften van je bankrekening of creditcard goed in de gaten houden.

Beveiliging voor mobiele apparaten en dreigingen wegens kwetsbaarheden van smartphones

Cybercriminelen kunnen gemakkelijk misbruik maken van kwetsbaarheden in je mobiele telefoon om persoonlijke gegevens te verkrijgen. Deze kwetsbaarheden zijn soms afkomstig uit de apps die je gebruikt of vanuit de smartphone zelf. Mobiele telefoons zijn kwetsbaar voor malware, die toetsaanslagen kan registreren en screenshots kan maken. Bescherm jezelf door onderzoek te verrichten naar apps die je downloadt en door op te letten welke e-mails je opent en welke foto's je uploadt.

Phishingaanvallen en social engineering

Als cybercriminelen proberen gebruikers ertoe te brengen gevoelige informatie bekend te maken, zoals wachtwoorden en BSN-nummers, wordt dit phishing genoemd. Een van de meest voorkomende manieren waarop phishing wordt uitgevoerd, is dat iemand een e-mail ontvangt, schijnbaar afkomstig van een bank of overheidsorganisatie, en naar authentiek ogende sites wordt gelokt. Eenmaal daar aangekomen, wordt de persoon gevraagd naar diens wachtwoord, burgerservicenummer en financiële gegevens.

Cybercriminelen gebruiken deze informatie voor hun eigen doeleinden. Phishing is onderdeel van een groter probleem, social engineering genaamd. In wezen is dit het manipuleren van emoties om toegang te krijgen tot gevoelige gegevens. Trap niet in deze trucs. Wees sceptisch over elke e-mail die je ontvangt, vooral degene die vragen om privégegevens opnieuw in te voeren. Onthoud dat echte banken en overheidsorganisaties je nooit vragen om potentieel gevoelige informatie te verifiëren.

Identiteitsdiefstal

Een van de snelst groeiende online misdaden is identiteitsdiefstal. Veel van de punten die in dit artikel zijn besproken, kunnen leiden tot identiteitsdiefstal, phishing-e-mails en gegevenslekken. Je identiteit loopt echter ook risico via alledaagse zaken als je cv, huisadres, foto's en video's van sociale media, financiële gegevens enzovoort.

Identiteitsdieven stelen je persoonlijke gegevens en vragen op jouw naam creditcards en leningen aan. Hoewel de gemiddelde persoon hier voor een deel geen invloed op kan uitoefenen, is er genoeg wat je wel kunt doen om je identiteit te beschermen.

Gehackte gezondheidsgegevens

Vroeg in 2015 kreeg Anthem te maken met een enorm gegevenslek, veroorzaakt door hackers. 78,8 miljoen mensen werden hierdoor getroffen. In juli 2015 zijn hackers ingebroken in het computernetwerk van UCLA Health, waardoor ze mogelijk toegang hebben gekregen tot de persoonlijke gegevens van 4,5 miljoen patiënten. Patiëntendossiers bevatten belangrijke gevoelige informatie en zijn een geliefd doelwit voor cybercriminelen, die gemakkelijk kunnen overgaan tot identiteitsdiefstal. Vaak wordt deze informatie gebruikt voor ziektekostenverzekeringsfraude, zoals het kopen en verkopen van frauduleuze recepten. Houd altijd het nieuws in de gaten om meldingen van gegevenslekken in de gezondheidszorg niet te missen.

Kinderen beschermen tegen pedofielen

Gebruikers die kinderen willen misbruiken, verschuilen zich in de donkere hoeken van het internet, waar illegale, seksueel getinte foto's van kinderen worden uitgewisseld. Dit wordt gedaan via e-mail, peer-to-peerprogramma's en steeds vaker via het dark web, een gedeelte van internet dat niet toegankelijk is via standaard zoekmachines. Dit zijn weliswaar verontrustende ontwikkelingen, maar je kunt zulke sites het beste overlaten aan wetshandhavers en ze zelf volledig mijden.

Een ander online gevaar voor kinderen is wanneer pedofielen proberen in het echt met ze af te spreken of wanneer ze vragen seksueel getinte of pornografische afbeeldingen te verzenden. Zorg ervoor dat je kinderen zich ervan bewust zijn dat het gevaarlijk is online met vreemden praten en dat ze nooit persoonlijke gegevens mogen delen met mensen die ze nog nooit hebben ontmoet.

Aanvallen op banken

In de 21e eeuw is het beroven van een bank een digitale aangelegenheid geworden. Een beroemd voorbeeld is een criminele bende die in ongeveer twee jaar bijna een miljard dollar stal van een verscheidenheid aan financiële instellingen over de hele wereld. Cybercriminelen richtten zich per e-mail op bankmedewerkers en ambtenaren met malware genaamd 'Carbanak'.

Nadat zij erin waren geslaagd computers te besmetten, konden de cybercriminelen het gedrag van medewerkers simuleren en op deze manier geld overmaken naar zichzelf, geldautomaten geld laten vrijgeven op bepaalde tijdstippen en systemen voor elektronische betalingen gebruiken om geld te filteren. Sommige deskundigen, waaronder Ben Lawsky, zeggen dat een grote aanval op het bankwezen het equivalent van een 'cyber 9/11' zou zijn. Onderzoek altijd hoe goed een bank is beveiligd voordat je er een kiest, klik niet op vreemde links in e-mails, versnipper financiële documenten en controleer je rekening geregeld op onregelmatigheden.

Wat kun je doen om jezelf te beschermen in een wereld waar cyberdreiging zich steeds ontwikkelt? Je bewust zijn van beveiliging is de eerste verdedigingslinie. Er zijn krachtige beveiligingstools beschikbaar om je te helpen, maar vergeet niet je gezond verstand te gebruiken om je computer, je gegevens en jezelf te beschermen.

Wat kun je doen om jezelf te beschermen in een wereld waar cyberdreiging zich steeds ontwikkelt? Je bewust zijn van beveiliging is de eerste verdedigingslinie. Er zijn krachtige beveiligingstools beschikbaar om je te helpen, maar vergeet niet je gezond verstand te gebruiken om je computer, je gegevens en jezelf te beschermen.

Voorzorgsmaatregelen:

  1. Gebruik voor je accounts sterke wachtwoorden met een combinatie van cijfers, kleine letters en hoofdletters die niet gemakkelijk te raden zijn, zoals het wachtwoord 12345.
  2. Open geen verdachte e-mails waarin wordt gevraagd naar gevoelige gegevens.
  3. Vernietig gevoelige documenten.
  4. Gebruik een VPN om je internetverbinding te beveiligen als je een openbaar wifi-netwerk moet gebruiken.
  5. Houd je anti-virussoftware up-to-date.

Top 7 cyberdreigingen om op te letten

Dit is een tijd waarin cyberdreigingen, cyberaanvallen en computercriminaliteit floreren. Hier zijn de zeven doorlopende dreigingen die laten zien hoe lastig het is je gegevens te beschermen.
Kaspersky Logo