Threat Intelligence.jpg

  Bedrijven maken zich steeds meer zorgen over cyberaanvallen . Een groeiend aantal gegevensschendingen haalt het nieuws, dus dat is niet zo verrassend. Maar veel zakelijke leiders weten niet goed waar ze moeten beginnen met het beschermen van hun organisatie. Voordat je je bedrijf en je digitale activa kunt beschermen moet je de basisbegrippen op het gebied van cyberveiligheid kennen.

 Laten we eens kijken naar één van de belangrijkste aspecten van cyberveiligheid: dreigingsinformatie. Blijf lezen voor meer informatie over wat dreigingsinformatie is en waarom het belangrijk is voor je bedrijf.

Dreigingsinformatie omschrijven

Dreigingsinformatie kan cyberdreigingen die gericht zijn tegen je bedrijf identificeren en analyseren. Het trefwoord is 'analyseren'. Dreigingsinformatie gaat over het doorzoeken van stapels met gegevens. De gegeven worden contextueel onderzocht om echte problemen te ontdekken en een oplossing in te zetten die specifiek werkt tegen het gevonden probleem.

 De definitie van dreigingsinformatie wordt vaak vereenvoudigd of verward met andere cyberveiligheidstermen. Het vaakst verwarren mensen 'dreigingsgegevens' met 'dreigingsinformatie'. Dreigingsgegevens vormen een lijst met mogelijke bedreigingen. Dat kun je zien als je Facebookpagina, een lopende lijst met mogelijke problemen. Dat zijn dreigingsgegevens.

 Je Facebook-berichten betekenen niets totdat je ze leest en combineert met wat je weet uit eerdere berichten van vrienden, toch?

 Dat is dreigingsinformatie. Die ontstaat als IT-specialisten of geavanceerde tools bedreigingen bestuderen en analyseren. Vervolgens passen ze historische kennis toe om te bepalen of iets een echte bedreiging vormt en wat eraan gedaan moet worden als dat zo is.

Waarom dreigingsinformatie zo belangrijk is

Dreigingsinformatie is een cruciaal onderdeel van elk cyberveiligheidsecosysteem. Een dreigings­­informatie­­programma, soms ook wel CTI genoemd, kan:

  • Gegevensverlies voorkomen

Met een goed gestructureerd CTI-programma kan je bedrijf cyberdreigingen herkennen en voorkomen dat gevoelige informatie door gegevensschendingen wordt vrijgegeven.

  • Aanwijzingen geven over veiligheidsmaatregelen

Door bedreigingen te identificeren en te analyseren, kan CTI patronen ontdekken die door hackers worden gebruikt. Dit helpt bedrijven beveiligingsmaatregelen te nemen om toekomstige aanvallen te voorkomen.

  • Anderen informeren

Hackers worden iedere dag slimmer. Om gelijke tred te houden, delen experts de tactieken die ze hebben waargenomen met de IT-gemeenschap om een collectieve knowledge base aan te leggen waarmee cybercriminaliteit bestreden kan worden.

De status van dreigingsinformatie

Veel bedrijven vertrouwen al op CTI, en dat is fantastisch nieuws. Onderzoek toont aan dat slechts 5,9% van de bedrijven geen CTI hebben. Toch hebben veel bedrijven het gevoel dat hun systeem ergens tekortschiet. 40,5% van de bedrijven zegt dat hun CTI-programma 'volwassener begint te worden'.

Maturity of CTI Programs.png

 Om te slagen moet een bedrijf kunnen vertrouwen op een cyberveiligheidsbedrijf dat over alle noodzakelijke hulpmiddelen beschikt, niet slechts over een paar.

Waar je op moet letten bij een dreigings­­informatie­­programma

Omgaan met dreigingen vereist dat je volledig zicht hebt op je bedrijfsmiddelen. Je hebt een programma nodig dat activiteit monitort, problemen opmerkt en gegevens levert op basis waarvan je goed gefundeerde beslissingen kunt nemen om je bedrijf te beschermen.

 Dit is waar je op moet letten bij een CTI-programma:

  • Op maat gemaakt dreigingsbeheer

Je zoekt een bedrijf dat toegang heeft tot je systeem, zwakke punten opmerkt, beveiligingsmaatregelen voorstelt en dat je 24 uur per dag monitort. Veel cyberveiligheidssystemen beweren dat ze dit doen, maar je hebt een systeem nodig dat op jouw problemen en behoeften kan worden afgestemd. Cyberveiligheid is geen 'one-size-fits-all'-oplossing, dus neem geen genoegen met een bedrijf dat dat wil verkopen.

  • Feeds met informatie over dreigingen

Om mogelijke problemen te kunnen signaleren, heb je de meest actuele feed nodig met websites en kwaadwillenden die op de zwarte lijst staan.

  • Toegang tot onderzoeken

Je zoekt een bedrijf dat je toegang geeft tot de meest recente onderzoeken die laten zien hoe hackers binnenkomen, wat ze willen en hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen. Gewapend met deze informatie kan een bedrijf beter gefundeerde beslissingen nemen. 

  • Echte oplossingen

Een CTI-programma moet je bedrijf helpen om aanvallen te identificeren en het probleem op te lossen. Punt uit. Het programma moet uitgebreid zijn. Je wilt bijvoorbeeld geen programma dat potentiële problemen kan identificeren, maar vervolgens geen oplossingen biedt.

 Dreigingsinformatie begint snel onmisbaar te worden voor bedrijven van elke omvang. Als je je bedrijf wilt beschermen, neem je contact op met een bedrijf dat je kan helpen om problemen bloot te leggen en tegenmaatregelen te nemen bij elke dreiging.

 Verzoek om toegang tot een demoversie van de Kaspersky Lab Threat Intelligence portal en ontdek welke voordelen dit kan bieden voor je organisatie. 

Gerelateerde artikelen en links:

Wat is cyberveiligheid?

Wat is Cybercrime?

Producten:

Kaspersky Enterprise Security

Kaspersky Threat Intelligence

De definitie van dreigingsinformatie. Waarom dreigingsinformatie belangrijk is voor je bedrijf en hoe je een dreigings­informatie­programma evalueert

Dreigingsinformatie analyseert cyberdreigingen gericht op jouw bedrijf. Meer informatie over dreigingsinformatie, waarom dit belangrijk is en waar je aan moet denken bij het evalueren van een dreigings­­informatie­­programma.
Kaspersky Logo