Overslaan naar hoofdinhoud

Cryptovaluta heeft de afgelopen jaren aanzienlijke belangstelling opgewekt, met veel investeerders die voor het eerst crypto kopen. Investeerders zijn echter niet de enigen die interesse hebben in cryptovaluta – hackers en scammers hebben dat ook en zij zijn altijd op zoek naar hun volgende kans. Een essentieel onderdeel van investeren in cryptovaluta is het veilig houden en beveiligen van je crypto wallet. Dus wat is een crypto wallet, hoe werken crypto wallets en hoe kun je ze beschermen?

Wat is een crypto wallet?

Een cryptovaluta wallet, of crypto wallet, is een softwareproduct of fysiek apparaat dat de openbare en privésleutels op cryptovaluta-accounts bewaart. Een sleutel is een lange reeks van willekeurige tekens. Een openbare sleutel is vergelijkbaar met een bankrekeningnummer – wat informatie is die je kunt delen – terwijl een privésleutel vergelijkbaar is met een toegangscode of pincode van een bankrekening, of informatie die je moet beschermen en privé moet houden.

De term 'wallet' is metaforisch, in de zin dat crypto wallets cryptovaluta niet op dezelfde manier bewaren als dat er cash in fysieke portemonnees zit. Ze lezen het openbaar logboek – dat wil zeggen, het systeem voor registratie van cryptovaluta – om saldi te laten zien in je adressen, waarmee je transacties kunt doen.

Hoe werken crypto wallets?

Cryptovaluta bestaat op een blockchain en dankzij crypto wallet-software kun je werken met saldi op die blockchain. Blockchain is een openbaar logboek dat gegevens bewaart in zogenaamde blocks. Dit zijn transactiegegevens, de saldi op een bepaald adres en wie de sleutel tot deze saldi heeft. De wallet bewaart adressen en hiermee kunnen eigenaren werken met blockchain terwijl anderen ook de metagegevens op een bepaald adres kunnen zien.

Gebruikers kunnen met alle crypto wallets crypto versturen, ontvangen en bewaren. Sommigen hebben een functie waarmee je cryptovaluta kunt kopen en uitgeven. Bepaalde wallets hebben extra functies, zoals switchen tussen tokens, tokens inleggen voor een vast rendement dat aan gebruikers wordt uitbetaald en toegang tot dApps – gedecentraliseerde toepassingen – op verschillende netwerken.

Elke wallet heeft zijn eigen reeks kenmerken. In het algemeen zijn de stappen die je meestal volgt wanneer je geld overmaakt of ontvangt met een crypto wallet:

  • Om geld te ontvangen, moet je een adres uit je wallet halen. Ga naar de functie 'adres genereren' in je wallet, klik erop en kopieer vervolgens het alfanumerieke adres of de QR-code en deel deze met de persoon die jou crypto wil sturen.
  • Om geld over te maken, heb je het adres van de ontvangende wallet nodig. Ga naar de functie 'overmaken' in je wallet en geef een adres op van de wallet waarnaar je munten wilt overmaken. Selecteer de hoeveelheid crypto die je wilt overmaken en klik op 'bevestigen'. Een belangrijk feit is dat hetzelfde middel in veel blockchains voorkomt. Je moet bij het overmaken zeker zijn van het ontvangstadres. In het beste geval zal de wallet niet toestaan dat je iets overmaakt, in het slechte geval ben je het geld kwijt. Sommige blockchains vereisten ook andere meta-informatie zoals een memonotitie.

Sommige gebruikers doen uit voorzorg een kleine testtransactie voordat ze grote hoeveelheden crypto overmaken. Het overmaken van munten brengt kosten met zich mee die worden betaald aan miners voor het verwerken van de transactie.

Soorten crypto wallets

Crypto wallets zijn verdeeld in twee verschillende categorieën. Deze zijn 'hot' en 'cold' wallets.

Hot en cold crypto wallets

Hot wallets

Een hot wallet verwijst naar een crypto wallet die verbonden is met het internet. Deze komen vaker voor omdat ze makkelijker in het gebruik zijn. Doordat ze verbonden zijn met het internet zijn ze handiger, maar ook kwetsbaarder voor hackers. Om die reden wordt over het algemeen niet aanbevolen om grote hoeveelheden cryptovaluta in een hot wallet te hebben.

Cold wallets

Een cold wallet daarentegen is een crypto wallet die offline is of niet is verbonden met het internet. Omdat het internet de enige manier is om te werken met de blockchain, worden cold wallets als veel veiliger beschouwd dan de hot wallets. Dat gezegd zijnde, cold wallets zijn gecompliceerder en vereisen meer technische kennis, dus ze worden meestal gebruikt door cryptovaluta-investeerders met meer ervaring of mensen met aanzienlijke middelen.

Soorten hot wallets

Er zijn verschillende soorten hot wallets beschikbaar. Hier volgt een overzicht:

Desktop wallets
Desktop wallets bewaren de privésleutels van een gebruiker veilig op de harde schijf van hun computer. 

Web wallets
Web wallets zijn wallets van derden waarmee je via een webbrowser toegang hebt tot bedrijven van een gebruiker.

Mobiele wallets
Met mobiele wallets kunnen gebruikers via hun telefoon veilig cryptovaluta overmaken of ontvangen.

Soorten cold wallets

Hardware en papieren wallets zijn de twee populairste soorten cold wallets, die aan weerszijden van het technologische spectrum vallen. Papieren wallets zijn de ultieme low-tech oplossing, terwijl hardware wallets meestal geavanceerde high-tech componenten bevatten. Ze worden beide gezien als een zeer veilige manier om je crypto te beveiligen.

Papieren wallets
Een papieren wallet is een offline wallet-oplossing waarbij privésleutels worden opgeschreven of afgedrukt en veilig worden bewaard.

Hardware wallets
Een hardware wallet is een meer high-tech oplossing die veilige opslag van privésleutels in verschillende indelingen biedt. Deze fysieke apparaten, die vaak lijken op een USB-stick of kleine afstandsbediening lijken, zijn offline tenzij aangesloten op een computer of mobiel apparaat. Hardware wallets zijn beveiligd met een pincode die je voor jezelf moet houden. Hardware wallets hebben ook een mnemonische wachtwoordzin die wordt gebruikt om de toegang tot een ander apparaat te herstellen als de wallet kapot of kwijt is. In dit geval wordt aanbevolen om de zin afzonderlijk en veilig te bewaren. Het is ook belangrijk om je apparaat op een veilige plek te bewaren – want als je het kwijt raakt, worden je crypto accounts vergrendeld en er is geen slotenmaker om deze voor je te ontgrendelen.

Custodial versus non-custodial wallets

Naast hot en cold wallets is er nog een belangrijk onderscheid dat aan bod moet komen, namelijk custodial versus non-custodial wallets. Het grootste verschil tussen deze opties is de balans tussen beveiliging en wie verantwoordelijk is voor het veiligstellen van privésleutels van een wallet.

Een non-custodial wallet houdt in dat je de enige bent die de privésleutels heeft tot je crypto-middelen. Als je het wachtwoord van de wallet vergeet, is er geen 'Wachtwoord vergeten?'-prompt waarmee je weer toegang kunt krijgen (hoewel je het wel kunt resetten en herstellen vanaf de inlogzin). Hoewel het niet hebben van deze veiligheid een ietwat groter risico met zich meebrengt, worden non-custodial wallets toch als veiligere optie beschouwd. Dit komt doordat je je geen zorgen hoeft te maken over een beveiligingslek bij een extern bedrijf. Als je er zeker van bent dat je zelf voor je middelen kunt zorgen, is dit misschien de beste optie voor jou. 

Een custodial wallet is niet net zo veilig, maar hierbij is een derde partij betrokken die jou kan helpen in te loggen en je crypto accounts te beheren. Custodial wallets zijn meestal via het web en het grootste voordeel is dat ze vaak makkelijker in gebruik zijn. Ook al nemen legitieme custodial wallets beveiliging zeer serieus, er is toch altijd een mogelijkheid van een inbreuk, vooral omdat crypto accounts een aantrekkelijk doelwit zijn voor cybercriminelen. 

Welke crypto wallet is geschikt voor jou?

Overweeg voordat je een keuze maakt tussen de opties voor crypto wallets, je prioriteiten en denk na over de balans tussen gebruiksgemak en beveiliging. Bedenk hoe laagdrempelig je je crypto wilt hebben en hoeveel beveiliging je bereid bent te ruilen voor dat gemak. Dit helpt je bij de keuze welke wallet geschikt is voor jou.

Een man die een crypto wallet vasthoudt

Je crypto wallet beschermen

Bescherming van de crypto wallet is belangrijk, met name nu er bekende voorbeelden zijn van crypto wallets die zijn gehackt. Beveiligingstips om het risico op crypto wallet-hacking te beperken zijn:

Wijzig je wachtwoord regelmatig en gebruik een wachtwoordbeheerder
Het is belangrijk om een sterk wachtwoord in te stellen, het veilig te bewaren en het vaak te wijzigen. Wanneer je een wachtwoord voor je crypto wallet of een andere gevoelige site kiest, kies dan eerder iets unieks dan een wachtwoord dat je al ergens anders voor gebruikt. Zorg ervoor dat je wachtwoord geen persoonlijke informatie bevat. In plaats van wachtwoorden op de browser op te slaan, is het veiliger om ze te bewaren in een wachtwoordbeheerder zoals Kaspersky Premium met ingebouwde Password Manager. Het is goed om je wachtwoord regelmatig te wijzigen, zoals elk half jaar.

Stel tweefactorauthenticatie in
Zorg ervoor dat je tweefactorauthenticatie inschakelt, omdat het een van de beste manieren is om een dief af te schrikken. Als je apparaat biometrische authenticatie heeft, is dat zelfs beter. Dit betekent dat je alleen met gezichts- of spraakherkenning of je vingerafdruk je accounts kunt openen. 

Houd je investeringen in meerdere wallets
Net als bij andere soorten investeringen is het slim om niet alles op één kaart te zetten. In plaats van al je NFT's en cryptovaluta in één wallet te bewaren, kun je ze verdelen in twee of meer wallets. Als je, met behulp van nieuwe DEXes en activiteiten zoals deze, op zoek bent naar airdrops die gratis NFT's minten, gebruik dan een andere wallet dan de hoofd wallet. Des te groter de investering, des te belangrijker het is om ze veilig te bewaren op aparte plekken. Veel investeerders gebruiken een hot wallet voor dagelijkse transacties en een cold wallet om middelen voor de lange termijn te behouden, zoals pensioenspaargeld.

Wees op je hoede voor phishing-scams
Kijk uit voor phishers die misschien blijven proberen toegang te krijgen tot je cryptovaluta accounts. Als iemand per e-mail, sms-bericht of telefoon vraagt naar je privésleutel, negeer dit dan en blijf alert. Deel nooit je privésleutel met anderen. Bij pogingen van phishing wordt vaak misbruik gemaakt van mensen hun emoties om ze te misleiden om persoonlijke gegevens vrij te geven, dus trap niet in berichtjes waarin staat dat het om een prijsvraag gaat of dat het een crypto bedrijf is dat jouw privésleutel nodig heeft om jouw accounts te herstellen.

Het is ook geen slecht idee om pas in te loggen op je cryptovalutabeurzen als je zeker weet dat je op de juiste website zit. Sla de link op onder favorieten of typ zelf de URL in in plaats van dat je op een link klikt die naar jou is verzonden.

Houd handel in cryptovaluta gescheiden van persoonlijke accounts
Houd je handel in cryptovaluta gescheiden van je persoonlijke en zakelijke accounts. Maak een e-mailadres speciaal voor je crypto wallet aan in plaats van een persoonlijk e-mailadres, schoolmailadres of zakelijk e-mailadres te gebruiken waar je de toegang tot kunt verliezen. Open je crypto wallet niet op een werk- of openbare computer en overweeg een apart apparaat te gebruiken voor je handel in crypto, zoals een speciale laptop of smartphone.

Onthul geen informatie over je wallet
Ook al kan het verleidelijk zijn om je investeringen in cryptovaluta met positief resultaat op de sociale media te delen, het vormt een open uitnodiging voor aanvallers. Veel mensen handelen anoniem in cryptovaluta zodat er geen enkele link met hun identiteit is. Probeer geen informatie over je handelsactiviteiten te onthullen op de sociale media, zoals welke beurs je gebruikt of wat je winst of verlies is.

Controleer altijd dubbel het wallet-adres van de ontvanger
Een verzender of ontvanger van cryptovaluta wordt geïdentificeerd middels het wallet-adres. Dit adres is een reeks van alfanumerieke en speciale tekens, meestal 26 tot 35 tekens lang. Voordat je de cryptovaluta naar een andere wallet overmaakt, controleer je altijd dubbel de ontvanger-id. Schadelijke software kan het verkeerde wallet-adres dat van een hacker is bewerken en plakken. Zodra de transactie is gedaan, kan het niet meet worden teruggedraaid op het blockchain-netwerk – dus controleer zorgvuldig voordat je een transactie doet.

Installeer updates automatisch
Ongeacht welk apparaat je gebruikt, houd het up-to-date met de nieuwste software zodat je kunt profiteren van de nieuwste beveiligingspatches. Om dit gemakkelijker te maken kun je instellen dat updates automatisch worden geïnstalleerd. Zorg er ook voor dat de toepassingen die op dat apparaat zijn geïnstalleerd up-to-date zijn.

Vermijd openbare Wi-Fi
Gebruik geen openbare Wi-Fi wanneer je je online cryptovalutabeurs of -accounts opent. Gebruik indien mogelijk een VPN om je IP-adres en locatie te verbergen. Je kunt op elk apparaat een VPN gebruiken om je gegevens privé te houden en te voorkomen dat anderen jouw activiteiten in de gaten houden. Een VPN zorgt voor een versleutelde tunnel die jouw online activiteit privé en veilig houdt, waardoor je controle hebt over je gegevens.

Controleer regelmatig je accounts
Het is belangrijk om regelmatig je crypto wallet te controleren om er zeker van te zijn dat je accounts in orde zijn en zodat je snel verdachte activiteit kunt identificeren. Als je denkt dat er iets mis is met je wallet, annuleer dan alle creditcards die gekoppeld zijn aan je account en wijzig direct je wachtwoord.

Blijf op de hoogte van de nieuwste crypto-bedreigingen
Cyberaanvallen ontwikkelen zich voortdurend, inclusief degenen die doelen op crypto, maar dat geldt ook voor de mogelijkheden om jezelf te beschermen. Volg het nieuws voor updates over nieuwe aanvallen of bedreigingen zodat je snel kunt handelen als je crypto wallet kwetsbaar wordt.

Gebruik een anti-virus van goede kwaliteit
Een goede anti-virus biedt robuuste bescherming tegen crypto hacking en phishing-pogingen. Deze programma's scannen alle websites en links die je probeert te bezoeken en ze markeren mogelijke phishing-aanvallen om je wallets te beschermen. Gebruik anti-virussoftware van hoge kwaliteit zoals Kaspersky Premium en houd deze up-to-date om te profiteren van de nieuwste beschermingen.

Gerelateerde producten:

Ook interessant

Wat is een crypto wallet en hoe bescherm ik deze?

Een crypto wallet bewaart openbare en privésleutels voor cryptovalutatransacties. Ontdek hoe crypto wallets werken, soorten crypto wallet en crypto wallet-bescherming.
Kaspersky Logo