What is IoT and IoT Security.jpg

De wereld is digitaal geworden. Mobiele telefoons zijn gemeengoed, tablets hebt de multomappen op school vervangen en bedrijven ontwikkelen next-gen technologie zoals zelfrijdende auto's.

 Het lijkt erop dat alles met elkaar is verbonden, vooral voor bedrijven. Van geautomatiseerde beveiligingssystemen tot laptops, het aantal apparaten dat online is en samenwerkt groeit steeds verder. In 2020 zullen ongeveer 20,4 miljard apparaten verbonden zijn, volgens van een prognose van Gartner. Er is een term voor dit soort connectiviteit. Dit wordt het IoT genoemd, het 'Internet of Things'.

 De term 'IoT' werd ooit alleen gebruikt in IT-kringen, maar inmiddels begint deze overal zijn intrede te doen. Maar niet iedereen begrijpt wat het IoT werkelijk inhoudt en waarom het zo belangrijk is voor bedrijven en consumenten. We zetten het technische jargon op een rijtje en leggen uit wat je moet weten.

Wat is het IoT?

 Het Internet of Things (IoT) is een verzameling van met internet verbonden apparaten. Je denkt dan waarschijnlijk aan dingen als een laptop of een smart-tv, maar het IoT omvat meer dan dat. Denk aan elektronica die vroeger niet online was, zoals kopieerapparaten, koelkasten in huis of de koffiepot in de kantine. Het Internet of Things verwijst naar alle apparaten, zelfs ongebruikelijke, die verbinding kunnen maken met het internet. Tegenwoordig heeft bijna alles met een aan/uit-schakelaar de mogelijkheid om verbinding maken met internet, en dat maakt deze apparaten onderdeel van het IoT.

Waarom heeft iedereen het opeens over het IoT?

 Het IoT is het gesprek van de dag omdat we nog maar net beginnen te begrijpen hoeveel dingen verbinding kunnen maken en welke invloed dat kan hebben op bedrijven. Een combinatie van dingen zorgt ervoor dat het IoT onderwerp van gesprek is, waaronder:

 • Meer betaalbare manieren om technisch gecompliceerde apparaten te produceren
 • Een groeiend aantal producten zijn compatibel met wifi
 • De enorme toename van het smartphonegebruik
 • De mogelijkheid om smartphones te gebruiken om andere apparaten te bedienen

Vanwege al deze redenen is het IoT niet meer alleen IT-jargon. Het is een term die elke bedrijfseigenaar moet kennen.

Wat zijn veel voorkomende IoT-toepassingen op de werkvloer?

 Studies tonen aan dat IoT-apparaten de bedrijfsvoering kunnen verbeteren. Uit onderzoek van Gartner blijkt dat de productiviteit van medewerkers, externe monitoring en gestroomlijnde processen tot de belangrijkste voordelen van het IoT voor bedrijven behoren.

 Maar hoe ziet het IoT er binnen een bedrijf uit? Elk bedrijf is anders, maar dit zijn enkele voorbeelden van IoT-connectiviteit op het werk:

 • Met slimme sloten kan een manager een deur openen met zijn of haar smartphone, waardoor een leverancier op zaterdag naar binnen kan.
 • Slimme thermostaten en lampen schakelen in en uit en besparen zo energiekosten.
 • Spraakherkenningsassistenten zoals Siri of Alexa openen apps waarmee je dingen kunt doen als notities maken, herinneringen instellen, je agenda openen of e-mails versturen.
 • Verbonden sensoren in printers detecteren een laag inktniveau en plaatsen automatisch een bestelling.
 • Met cctv-camera's kun je content streamen via internet.

Wat moet je weten over IoT-beveiliging?

 Verbonden apparaten kunnen je bedrijf enorm helpen, maar alles dat verbonden is met internet kan kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen.

 Volgens een enquête van 451 Research ziet 55 procent van de IT-professionals IoT-beveiliging als hun belangrijkste prioriteit. Van bedrijfsservers tot cloudopslag, cybercriminelen kunnen op veel plaatsen binnen een IoT-ecosysteem manieren vinden om informatie te misbruiken. Dat betekent niet dat je je tablet moet omruilen voor pen en papier. Het betekent alleen dat je IoT-beveiliging serieus moet nemen. Hier zijn een paar IoT-beveiligingstips:

 • Houd mobiele apparaten in de gaten

Zorg dat mobiele apparaten zoals tablets aan het eind van elke werkdag worden ingeleverd en achter slot en grendel worden opgeborgen. Als tablets kwijtraken, kunnen gegevens en informatie toegankelijk worden en gecompromitteerd raken. Zorg dat je een sterk wachtwoord of biometrie gebruikt, zodat niemand een verloren of gestolen toestel kan gebruiken. Gebruik een beveiligingsproduct waarmee je de apps die op het apparaat worden uitgevoerd kunt beperken, scheid zakelijke en persoonlijke gegevens en wis zakelijke gegevens als een apparaat wordt gestolen.

 • Implementeer automatische anti-virusupdates

Op alle apparaten moet software zijn geïnstalleerd die beschermt tegen virussen die hackers toegang geven tot je systeem en gegevens. Stel automatische anti-virusupdates in om apparatuur te beschermen tegen cyberaanvallen.

 • Zorg voor sterke logingegevens

Veel mensen gebruiken één inlognaam en wachtwoord voor elk apparaat dat ze gebruiken. Hoewel dat gemakkelijker te onthouden is, is het is ook makkelijker te hacken voor cybercriminelen. Zorg dat elke login uniek is voor elke medewerker en stel sterke wachtwoorden verplicht. Vervang altijd het standaardwachtwoord op nieuwe apparaten.  Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord opnieuw voor een ander apparaat.

 • Implementeer end-to-end-encryptie

Verbonden apparaten communiceren met elkaar, en wanneer ze dat doen vinden gegevensoverdrachten van het ene naar het andere punt plaats. Je moet de gegevens op ieder kruispunt versleutelen. Met andere woorden, je hebt end-to-end-encryptie nodig om informatie te beschermen als deze van punt naar punt wordt verplaatst.

 • Zorg dat updates voor het apparaat en de software beschikbaar zijn en installeer deze op tijd

Controleer bij de aanschaf van een apparaat altijd of de leverancier updates biedt, en installeer deze meteen als ze beschikbaar komen. Implementeer waar mogelijk automatische updates, zoals hierboven is beschreven.

 • Houd de beschikbare functies van een apparaat bij en schakel de ongebruikte functies uit

Controleer de beschikbare functies op je apparaten en schakel alle functies die je niet wilt gebruiken uit om de kans op een aanval te verkleinen.

 • Kies een deskundige aanbieder van cyberveiligheid

Je wilt dat het IoT je bedrijf verder helpt en niet dat het je schade toebrengt. Veel bedrijven vertrouwen op de hulp van gerenommeerde cyberveiligheids- en anti-virusproviders om kwetsbaarheden aan te pakken en unieke oplossingen te leveren die cyberaanvallen kunnen voorkomen.

 Het IoT is geen technische modegril. Steeds meer bedrijven bereiken veel met verbonden apparaten, maar je kunt je ogen niet sluiten voor de beveiligingsrisico's. Zorg dat je bedrijf, gegevens en processen worden beschermd wanneer je je IoT-ecosysteem opbouwt.

Gerelateerde artikelen en links:

Beveiligingsrisico's van het Internet of Things

Beveiliging van het Internet of Things

Producten:

Enterprise Security: IoT en Embedded Security

Internet of Things: wat is het IoT? IoT-beveiliging

Het Internet of Things (IoT) is een verzameling van met internet verbonden apparaten. Lees hier meer over het IoT, hoe je bedrijf ervan kan profiteren en IoT-beveiliging.
Kaspersky Logo