Overslaan naar hoofdinhoud

Is het veilig om sites voor online, betaalde enquêtes te gebruiken?

 Zijn online, betaalde enquêtes veilig?

Als je ooit naar manieren hebt gezocht om extra geld in je vrije tijd te verdienen, dan heb je waarschijnlijk weleens gehoord van het invullen van online, betaalde enquêtes. Er zijn diverse websites die deze enquêtes aanbieden en in ruil voor het invullen van verschillende enquêtes geld, cadeaubonnen of andere kleine beloningen beloven. Online, betaalde enquêtes aanbieden is een legitieme manier van zakendoen en er zijn veel bedrijven die er gebruik van maken om marktonderzoek te doen.

Maar tussen de vele betrouwbare sites met online, betaalde enquêtes, zitten ook andere enquêtesites die zijn gemaakt door scammers en cybercriminelen. Deze zijn voornamelijk gemaakt om jouw persoonlijke gegevens te achterhalen met als doel identiteitsfraude. Dus hoe weet je nu welke online, betaalde enquêtes veilig zijn om aan deel te nemen en welke je moet vermijden?

Waarschuwingssignalen bij het meedoen aan online, betaalde enquêtes

De meeste websites die online, betaald enquêtes aanbieden werken op dezelfde manier. Sommige sites hebben enquêtes waar iedereen altijd aan kan deelnemen, terwijl je bij andere sites een bepaalde hoeveelheid gegevens moet invullen, zodat je kan worden gekoppeld aan bepaalde enquêtes die beter aansluiten bij het marketingonderzoek van klanten.

Over het algemeen bieden alle enquêtesites een klein geldbedrag voor het volledig invullen van enquêtes. En de gegevens die zij verzamelen zijn meestal miniem, omdat de enquêteresultaten vaak anoniem zijn.

Desondanks kun je scams met online, betaalde enquêtes herkennen aan de volgende waarschuwingssignalen:

De website voor online, betaalde enquêtes belooft grote sommen geld

Niemand wordt rijk van het invullen van enquêtes. Als je veel vrije tijd hebt, kun je zeker wel wat zakgeld ermee verdienen. Maar betaalde enquêtes op internet waarbij een groot geldbedrag wordt aangeboden zijn zeer waarschijnlijk niet echt. De aantrekkingskracht van een flinke som geld is dan ook bedoeld als lokmiddel om je je persoonlijke gegevens te laten afgeven, wat het volgende waarschuwingssignaal is.

Er wordt gevraagd naar vertrouwelijke of persoonlijke gegevens

Alle betrouwbare websites voor online, betaalde enquêtes vragen ook enkele gegevens om je account aan te maken. Moet je echter vertrouwelijke gegevens invullen om een online, betaalde enquête te kunnen invullen, dan is het waarschijnlijk een scam. Je moet bijvoorbeeld nooit je bsn, gegevens over je bankrekening, creditcardnummers, rijbewijsgegevens of informatie over je dienstverband geven, omdat deze later voor scams kunnen worden gebruikt.

Je moet kosten betalen

Sommige scamwebsites voor online, betaalde enquêtes vragen om een bedrag te betalen voor een wekelijkse lijst met enquêtes die je kunt invullen. Maar in werkelijkheid staan deze lijsten gratis op betrouwbare sites met online, betaalde enquêtes. Je zou nooit kosten moeten hoeven te betalen voor het invullen van online enquêtes.

Gebrek aan informatie betreft betaling

Als je geen duidelijke en beknopte informatie kunt vinden over betalingen of de beloningsstructuur voor het maken van online, betaalde enquêtes, vermijd de site dan. Zelfs als er betalingsinformatie op de site staat, moet deze duidelijk en begrijpbaar zijn, zonder foutjes en valstrikken.

Neem de nodige maatregelen bij het invullen van online, betaalde enquêtes

Als je niet helemaal zeker weet of een website met betaalde enquêtes veilig is, dan zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om te bepalen of de site betrouwbaar is of moet worden vermeden.

Controleer of er beoordelingen zijn

Bekijk op legitieme beoordelingssites zoals Google of Trustpilot of er beoordelingen zijn van de website met betaalde enquêtes. Je kunt ook de beoordelingen op de site van het Better Business Bureau bekijken.

Let op of het privacybeleid duidelijk omschreven is

Zoek het privacybeleid van de website en lees het zorgvuldig door. In het privacybeleid zou je moeten kunnen terugvinden of je gegevens worden doorverkocht (aan spammers) of dat ze vertrouwelijk blijven.

Let erop of de site geen tactieken voor 'snel rijk worden' toepast

Deze tactieken zijn bedoeld om een gevoel van enthousiasme en urgentie op te wekken, waardoor je misschien belangrijke details mist die erop wijzen dat er iets niet klopt. Zoals eerder vermeld, word je niet rijk met het invullen van online, betaalde enquêtes.

Let erop dat je niet teveel persoonlijke gegevens prijsgeeft

Let goed op welke informatie je verstrekt. Vertrouw op je instinct. Als een van de gegevensvoorwaarden vreemd lijkt, stop dan met het formulier invullen en verlaat gewoon de site.

Samenvatting

Het invullen van online, betaalde enquêtes is een goede manier om een extra zakcent te verdienen, als je daar de tijd voor hebt. Personen die deze sites regelmatig bezoeken zien na verloop van tijd hun opgebouwde bedrag steeds een beetje stijgen, maar als je niet veel tijd te besteden hebt, dan zijn online, betaalde enquêtes het mogelijk niet waard. Wat je keuze ook is, let altijd op waarschuwingssignalen en lees beoordelingen over sites voor online, betaalde enquêtes, voordat je gegevens verstrekt.

Aanbevolen producten

Kaspersky kan je helpen om je privégegevens tegen alle grote bedreigingen, inclusief malware, spyware en trojans, te beschermen. Het Total Security-pakket biedt bescherming op bankniveau, waardoor het risico dat je account wordt gehackt veel kleiner is. Meer informatie over hoe Kaspersky je kan helpen cybercriminelen vijf stappen voor te blijven en je gegevens veilig te houden.

Ook interessant

Is het veilig om sites voor online, betaalde enquêtes te gebruiken?

Veel online enquêtes zijn legitiem en veilig, maar sommige zijn scams waarvoor je moet uitkijken. Lees hier meer.
Kaspersky logo