Overslaan naar hoofdinhoud

Sinds de eerste datingsite in de jaren negentig werd gelanceerd, is online daten in populariteit toegenomen en over de hele wereld genormaliseerd. Miljoenen mensen gebruiken het om liefde en gezelschap te vinden - maar naast de voordelen van het vinden van een partner, zijn er ook risico's, waaronder online oplichting en ongewenst of bedreigend gedrag. Voor een veilige, succesvolle datingervaring is het belangrijk dat je je bewust bent van mogelijke gevaren en hoe je die kunt vermijden.

Gevaren van online dating

De nadelen van online dating gaan verder dan ghosting of het breken van je hart - er zijn risico's verbonden aan het ontmoeten van vreemden online. Mogelijke dreigingen zijn:

Onlinedatingscams

Er is sprake van datingfraude, ook wel romance scams of datingscams genoemd, wanneer iemand denkt dat hij of zij een match heeft gevonden via een onlinedatingsite of-app, maar de persoon met wie ze praten in werkelijkheid een oplichter is die een vals profiel gebruikt. Door de ander te manipuleren en te groomen wint de oplichter na verloop van tijd het vertrouwen van die persoon. Op een gegeven moment is het vertrouwen zo groot dat de oplichter om geld durft te vragen of over genoeg persoonlijke informatie beschikt om identiteitsdiefstal te plegen. Lees hier meer over veel voorkomende romantische oplichting.

Nep datingapps en sites

Niet alle datingapps of sites zijn echt. Er is een golf van nepdatingsites en oplichtingsdatingsapps geweest, zozeer zelfs dat het Better Business Bureau in de VS er in 2022 een waarschuwing voor afgaf. Nepdatingsites zijn moeilijk op te sporen en mensen vinden ze meestal via online advertenties of resultaten van zoekmachines. Op het eerste gezicht lijken ze legitiem, met automatische aanmelding via uw Google- of Facebook-accounts, getuigenissen, een "18+ only"-disclaimer, en links naar pagina's die u normaal gesproken zou verwachten te zien, zoals een privacybeleid en algemene voorwaarden. De meeste profielen op deze namaaksites zijn echter nep, en er op reageren kost je meestal geld. Als je klaagt bij de klantenservice, zul je merken dat zij ook nep zijn.

Nepprofielen of catfishing

De statistieken lopen uiteen, maar naar schatting is maar liefst één op de tien online datingprofielen nep. De beweegredenen voor het aanmaken van een nepdatingprofiel variëren - sommige zijn opgezet om een product aan anderen te verkopen of op de markt te brengen, terwijl andere worden aangemaakt voor catfishing (het creëren van een neppersoonlijkheid om een relatie met iemand te beginnen). Andere zijn kwaadaardiger en zijn ontworpen om gebruikers geld afhandig te maken.

Intimidatie en ongewenste berichten

Uit een onderzoek van het Pew Research Center in 2020 bleek dat veel vrouwen enige vorm van intimidatie ervaren op datingsites en apps. 57% van de vrouwelijke online daters in de leeftijd van 18 tot 34 jaar zei dat ze seksueel expliciete berichten of afbeeldingen hadden ontvangen waar ze niet om hadden gevraagd. In dezelfde studie meldde 19% van de vrouwen tussen 18 en 34 jaar bedreigingen met lichamelijk letsel.

Stalken

Uit dezelfde studie van het Pew Center bleek ook dat 37% van de online daters zei dat andere gebruikers op een datingsite of -app hen berichten bleven sturen, zelfs nadat ze hadden aangegeven dat ze niet geïnteresseerd waren in communicatie. Soms gaat het risico verder dan gebruikers die geen nee accepteren, en kan dit uitmonden in stalking in het echte leven. In sommige gevallen kan dit betekenen dat stalkers te weten komen waar u woont of werkt en u persoonlijk komen lastigvallen.

Verslaving aan online dating

Online dating kan voor sommige mensen een verslaving worden. Als je online dating apps gebruikt, is het een goed idee om af en toe een pauze in te lassen. Dit zal je wat perspectief geven en ervoor zorgen dat online dating leuk blijft in plaats van stressvol.

Waarschuwingssignalen om op te letten bij het gebruik van datingapps

De veiligheid van datingapps is van het grootste belang. Als je met andere gebruikers chat, moet je letten op deze mogelijke waarschuwingssignalen:

  • Iemand die je alleen online hebt ontmoet, vraagt je om financiële hulp, misschien vanwege een persoonlijke crisis
  • Zij beweren in uw land gevestigd te zijn, maar werken of reizen momenteel in het buitenland, waardoor zij elkaar niet snel kunnen ontmoeten
  • Ze beweren sinds kort weduwe met kinderen te zijn
  • Ze verdwijnen van de site en duiken dan weer op met een andere naam
  • Ze geven alleen maar vage antwoorden op je vragen
  • Ze overladen je met overdreven complimenten en romantische opmerkingen in een vroeg stadium van de communicatie
  • Ze willen je zo snel mogelijk van het datingplatform halen en in plaats daarvan verder chatten via een ander platform zoals WhatsApp
  • Ze vragen je thuis- of werkadres, misschien onder het voorwendsel dat ze je geschenken of bloemen sturen
  • Ze vertellen inconsequente of melodramatische verhalen over zichzelf
  • Ze gebruiken onsamenhangende taal of grammatica

Vaak gaat het om gevestigde technieken die worden gebruikt door fraudeurs die snel een relatie tot stand willen brengen om te profiteren van echte gebruikers. Veel oplichters komen heel snel op de proppen, in de hoop u te vleien zodat u niet op uw hoede bent, of om op uw sympathie te spelen.

Voorbeelden van gebruikersgedrag dat u wilt rapporteren zijn

  • Verzoeken om financiële steun
  • Verzoeken om expliciete foto's
  • Berichten van een minderjarige
  • Beledigende of aanstootgevende berichten
  • Pogingen om u op welke manier dan ook te bedreigen of te intimideren
  • Neppe of duplicaatprofielen
  • Pogingen om u producten of diensten te verkopen
Een koppel wisselt berichten uit op een dating app. Veilig online daten is nog nooit zo belangrijk geweest.

Veiligheidstips voor online daten

Hoewel het niet jouw schuld is als iemand zich tijdens het online daten op een agressieve of ongepaste manier tegen je gedraagt, zijn er wel stappen die je kunt ondernemen om de veiligheid van het online daten te maximaliseren. Hier zijn enkele nuttige tips om in gedachten te houden:

Gebruik een unieke foto

Vermijd voor je datingprofiel het gebruik van dezelfde foto of foto's die je op je social media accounts hebt staan. Het is gemakkelijk voor iemand om een reverse image search te doen op Google - en als je dezelfde foto's gebruikt op je datingprofiel als op Facebook en Instagram, dan kun je gevonden worden op sociale media. Van daaruit kunnen potentiële oplichters beginnen informatie over je te verzamelen. Gebruik ook geen foto's waarmee iemand kan achterhalen waar je woont of werkt. Deze informatie kan worden gebruikt in social engineering-fraude: een vreemdeling zal bijvoorbeeld zeggen dat hij jou op kantoor heeft gezien en niet ver van jou vandaan werkt, hoewel dit in feite niet waar is en alleen wordt gedaan om je vertrouwen te winnen.

Bescherm je persoonlijke gegevens

Naast het gebruik van unieke foto's op je profiel, moet je ervoor zorgen dat je persoonlijke details tot een minimum beperkt. Dit omvat informatie zoals je achternaam, contactgegevens, geboortedatum, plaats van tewerkstelling, waar je naar school ging, sociale mediahandles enzovoort. Deze informatie kan het voor hackers makkelijker maken om je wachtwoorden te raden. Zij kunnen de informatie ook gebruiken om je phishing emails te sturen. Gebruik in plaats daarvan je voornaam of een bijnaam.

Koppel je social media-profielen niet

Houd je dating profiel en je persoonlijke social media accounts gescheiden. Je hebt waarschijnlijk meer persoonlijke informatie op die rekeningen die door hackers of oplichters kan worden gebruikt. Het is een goed idee om de privacy-instellingen op al je sociale media-accounts te controleren om er zeker van te zijn dat deze zijn ingesteld op een niveau waar jij je prettig bij voelt.

Blijf binnen de datingapp

Wanneer je chat met een potentiële date of iemand die je nog maar net hebt ontmoet, kun je je berichten het beste binnen de datingapp houden. Oplichters willen je vaak overbrengen naar versleutelde berichtenplatforms zoals WhatsApp, waar hun gedrag minder gemakkelijk kan worden gecontroleerd. Als je binnen de dating-app blijft, heb je een extra beschermingslaag, want sommige apps staan niet toe dat mensen links in berichten sturen en de meeste hebben een meldings- of blokkeerfunctie. En als het niet werkt, hoef je je geen zorgen te maken dat de ander je nummer heeft.

Beperk je gebruik van locatie-instellingen

Schakel de locatie-instellingen van de app uit of gebruik ze slechts spaarzaam. Het is beter een groter net uit te werpen dan vreemden toe te staan de buurt te lokaliseren waar u woont of werkt.

Gebruik een betrouwbare site

Er zijn wereldwijd duizenden datingapps beschikbaar. Ze zijn niet allemaal van dezelfde kwaliteit. Doe je onderzoek voordat je er een kiest - lees online reviews en vraag uw vrienden om aanbevelingen. Vaak zullen de grotere, meer bekende sites goed werk doen bij het beschermen van je prive-informatie en zorgen voor veilige online dating. Zodra je bent gestopt met het gebruik van welke datingapp je ook hebt gekozen, vergeet dan niet je profiel te verwijderen.

Wees niet bang om iemand aan te geven

De veiligste datingapps zullen gebruikers aanmoedigen om agressief of ongeoorloofd gedrag te melden. Ze bevatten meestal de optie om een individuele gebruiker te blokkeren als je interacties je ongemakkelijk doen voelen. Als iemand je lastig valt of probeert geld van je af te persen, neem dan contact op met de klantenservice van de datingsite.

Vermijd interactie met verdachte profielen

Als de persoon met wie je matcht slechts beperkte informatie en slechts één foto heeft gepost, kan het om een nepaccount gaan. Wees voorzichtig met iemand waar je zo weinig informatie over hebt. Vertrouw op je instinct om te weten of je voelt dat iemand oprecht is of niet.

Video chat voordat je elkaar in het echt ontmoet 

Als je eenmaal hebt gematcht met een potentiële date en gechat, overweeg dan om een video-chat met hem of haar te plannen voordat je hem of haar persoonlijk ontmoet. Dit kan een goede manier zijn om er zeker van te zijn dat je match is wie hij in zijn profiel beweert te zijn. Als ze zich sterk verzetten tegen een videogesprek, kan dat een verdacht teken zijn.

Vertel een vriend waar je heen gaat

Voordat je je online date in het echt ontmoet, vertel een vriend wie je ontmoet, waar je heen gaat, en hoe laat je van plan bent thuis te komen. Overweeg een 'veilig telefoontje' - dat wil zeggen dat je een vriend vraagt om je tijdens de date te bellen om te controleren of je in orde bent.

Ontmoet elkaar op een openbare plaats en regel je eigen vervoer

Voor je eerste afspraakje, spreek af op een openbare plaats te ontmoeten en zorg voor je eigen vervoer. Als je zelf kunt bepalen hoe je naar en van je afspraakje komt, kun je vertrekken wanneer je wilt. Download een paar apps voor gedeeld vervoer op je telefoon, zodat je opties hebt als je ze nodig hebt. Zorg ervoor dat je telefoon volledig is opgeladen of overweeg je oplader of een draagbare batterij mee te nemen. Voorkom dat iemand precies weet waar je woont.

Blijf bij waar je je goed bij voelt

Vaak gaan afspraakjes gepaard met drinken. Probeer je grenzen in het oog te houden en voel je niet onder druk gezet om te drinken alleen omdat je date drinkt. Blijf bewust en alert. Laat je drankje niet onbeheerd achter en hou de eerste paar afspraakjes kort. Sommige mensen vinden het veiliger om een zelfverdedigingsmiddel bij zich te dragen, zoals pepperspray of een krachtige zaklamp.

Vertrouw op je instinct.

Luister altijd naar je instincten en voel je vrij om een afspraakje te verlaten of niet meer met iemand te communiceren als je je ongemakkelijk voelt. Maak je geen zorgen over je onbeleefdheid, geef voorrang aan je veiligheid. Als je je ongemakkelijk of onveilig voelde tijdens je date, blokkeer of rapporteer je match dan naderhand om te voorkomen dat hij of zij weer interactie heeft met jouw profiel.

Bescherm jezelf en je apparaten

Een van de beste manier om online veilig te blijven, is het gebruik van een hoogwaardig antivirusprogramma. Beveiligingssoftware kan je beschermen tegen het klikken op schadelijke links die een oplichter je kan sturen, en je helpen andere bedreigingen zoals virussen, ransomware en phishing-aanvallen in het algemeen te voorkomen. Het kan ook op je persoonlijke gegevens letten, door je privacy te beschermen en je e-mail, bankrekeningen, creditcards en andere informatie te bewaken die een oplichter of identiteitsdief kan misbruiken.

Aanbevolen producten:

Ook interessant

Hoe blijf je veilig op online datingapps

Online dating is wijdverspreid geworden met vele succesverhalen. Maar hoe blijf je veilig op datingapps? Leer over online dating veiligheid, oplichting & veiligheidstips.
Kaspersky Logo