Overslaan naar hoofdinhoud

Omdat je zelden hoort over grootschalige virusaanvallen op Mac-computers, vraag je je misschien af of je wel anti-virussoftware nodig hebt op je Mac. Hoewel veel mensen denken dat OS X, het besturingssysteem van de Mac, minder snel door een virus of malware wordt geïnfecteerd, zijn Macs niet immuun.

De afgelopen jaren zijn er wel degelijk problemen geweest met de Mac. Het Flashback-virus besmette meer dan 600.000 Mac-systemen, er was de ontdekking van de backdoor trojan Pintsized die zelfs Gatekeeper kon verslaan, en er was het multi-platform Clapzok.A-virus, dat wordt beschreven als een 'proof-of-concept'-virus dat 32-bits uitvoerbare bestanden kan infecteren.

Is er een risico op aanvallen op het besturingssysteem van de Mac?

Een van de reden voor het alomtegenwoordige idee dat Macs minder vatbaar zijn voor virussen is het feit dat er gewoon minder Macs zijn dan pc's. Criminelen maken virussen om geld te verdienen met cyberaanvallen en daarom is het logisch dat ze zich primair op pc's richten. Dit is nu eenmaal een groter doelwit en zal daarom waarschijnlijk meer opleveren.

Het gebruik van Macs neemt echter toe, zowel door bedrijven als mensen thuis, terwijl het aantal pc's daalt. Volgens Gartner, Inc., een bekend onderzoeksbureau, is de pc-verkoop in het eerste kwartaal van 2013 met zo'n 11 procent gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012, terwijl de verkoop van Apple-producten steeg. Mac-computers zijn populair bij consumenten vanwege het fraaie design en grote gebruiksgemak. Dankzij de populariteit van iPhones en iPads zijn consumenten bovendien bekender met Apple-producten in het algemeen, een andere reden waarom de interesse in Mac-computers is toegenomen.

Dat is misschien goed nieuws voor Apple, maar door het toenemende aantal gebruikers wordt OS X ook een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen.

Waarschijnlijke bronnen van een virusinfectie op de Mac

De kans op een virusinfectie door een menselijke handeling of fout is veel groter dan het risico van een doelgerichte cyberaanval. Dergelijke infecties kunnen worden veroorzaakt door allerlei onveilige manieren van computergebruik, zoals:

  • Onveilige websites bezoeken
  • Per ongeluk kwaadaardige bestanden downloaden
  • Per ongeluk besmette e-mails openen
  • Het besturingssysteem niet bijwerken

Mensen maken fouten en deze fouten kunnen grote gevolgen hebben voor je computer. Dit betekent niet meer dan dat Mac-gebruikers moeten beseffen dat ook hun Mac kan worden besmet en dat ze maatregelen moeten treffen om zichzelf te beschermen. Het gaat daarbij om meer dan alleen je gemoedsrust. Elke computereigenaar zou anti-virussoftware moeten gebruiken en anti-virussoftware is ook op de Mac essentieel.

Wat je kunt doen

De installatie van een gratis proefversie van anti-virussoftware voor de Mac is een goed begin. Tijdens de proefperiode ontdek je welke mate van beveiliging het product kan bieden en leer je welke beveiligingsmaatregelen je moet treffen. Hoewel je uit allerlei gratis anti-virusprogramma's kunt kiezen, is het belangrijk dat je een product kiest dat goed wordt ondersteund en bijgewerkt en afdoende beveiliging biedt.

Andere artikelen en links met betrekking tot anti-virus voor de Mac

Waarom je anti-virussoftware voor de Mac nodig hebt

De groeiende verkoop van Macs betekent dat OS X nu een waardevol doelwit is voor cybercriminelen. Dat is de reden waarom je anti-virussoftware voor de Mac nodig hebt.
Kaspersky Logo