Anti-virusprogramma's met cloudondersteuning verplaatsen anti-viruswerklasten naar een server in de cloud, zodat de computer van een gebruiker niet wordt belast met een volledig anti-viruspakket. Terwijl traditionele beveiligingsprogramma's afhankelijk zijn van de verwerkingskracht van een lokale computer, wordt bij oplossingen met cloudondersteuning slechts een klein clientprogramma op een desktopcomputer geïnstalleerd. Hiermee wordt verbinding gemaakt met de webservice van de leverancier van de beveiligingsoplossing. Daar worden gegevens van anti-virusscans geanalyseerd, waarna instructies over de juiste tegenmaatregelen worden teruggezonden naar de computer van de gebruiker.

De markt voor anti-virusoplossingen met cloudondersteuning groeit nu beveiligingsbedrijven de technologie voor gedistribueerd computergebruik weten te benutten om de beveiliging te verbeteren.

Voordelen

Wanneer de gegevens van scans via de cloudtechnologie worden verwerkt en geïnterpreteerd, hoeft het bestandssysteem van een computer slechts periodiek te worden gescand, waarna de resultaten worden geüpload. Hierdoor is er aanzienlijk minder verwerkingskracht vereist om een systeem te beveiligen. Bovendien kunnen er in realtime gegevens naar de desktopclient worden gepusht en kunnen lokale blacklists (kwaadaardige bestanden en sites) en whitelists (goedgekeurde bestanden en sites) direct worden bijgewerkt. Er hoeft dus niet te worden gewacht tot de gebruiker een handmatige update uitvoert of tot er eens per week of eens per maand automatisch een update wordt geïnstalleerd. Anti-virusbescherming met cloudondersteuning is vaak goedkoper dan een volledig softwarepakket. Alle gebruikelijke anti-virusfuncties, zoals virusscans, het plannen van scans, rapportage en het verwijderen van bestanden maken deel uit van oplossingen voor anti-virusbescherming met cloudondersteuning. Het enige belangrijke verschil is de locatie waarop de verwerking plaatsvindt.

Nadelen

Eén van de mogelijke nadelen van deze anti-virusoplossing is de afhankelijkheid van connectiviteit. Bij een probleem met de webservice van een provider zijn de endpointcomputers nagenoeg onbeveiligd, omdat lokale clients alleen kunnen scannen en niet kunnen verwerken. Ook optimalisatie is een belangrijk punt. Leveranciers moeten bepalen welke blacklist- en whitelistdefinities belangrijk genoeg zijn om in de lokale client op te nemen zonder de prestaties te beïnvloeden en welke definities via een cloudserver kunnen worden aangeboden. Ten slotte kan ook het uploaden van gebruikersgegevens naar cloudservers nadelen hebben, omdat dit een risico op secundaire infecties met zich mee kan brengen.

Wij gebruiken cookies om je ervaring op onze websites te verbeteren. Je gaat hiermee akkoord wanneer je onze website gebruikt en hierop navigeert. Je vindt gedetailleerde informatie over het gebruik van cookies op deze website door op de knop voor meer informatie te klikken.

Accepteren en sluiten