Overslaan naar hoofdinhoud

Anti-virusbescherming met cloudondersteuning is een programmatische oplossing die de werklast van een anti-virusprogramma uitbesteedt aan een cloudserver, in plaats van het werkgeheugen van je computer zwaar te belasten. Terwijl traditionele beveiligingsprogramma's afhankelijk zijn van de verwerkingskracht van een lokale computer, wordt bij oplossingen met cloudondersteuning slechts een klein clientprogramma op een desktopcomputer geïnstalleerd. Hiermee wordt verbinding gemaakt met de webservice van de leverancier van de beveiligingsoplossing. Daar worden gegevens van anti-virusscans geanalyseerd en worden er vervolgens instructies voor passende tegenmaatregelen teruggestuurd naar de computer van de gebruiker.

De markt voor anti-virusbescherming met cloudondersteuning groeit; zowel beginnende als bekende beveiligingsbedrijven maken gebruik van gedistribueerde technologie om verbeterde beveiliging te bieden.

Voordelen

Wanneer de gegevens van scans via de cloudtechnologie worden verwerkt en geïnterpreteerd, hoeft het bestandssysteem van een computer slechts periodiek te worden gescand, waarna de resultaten worden geüpload. Hierdoor is er aanzienlijk minder verwerkingskracht vereist om een systeem te beveiligen. Bovendien kunnen er in realtime gegevens naar de desktopclient worden gepusht en kunnen lokale denylists (kwaadaardige bestanden en sites) en allowlists (goedgekeurde bestanden en sites) direct worden bijgewerkt. Er hoeft dus niet te worden gewacht tot de gebruiker een handmatige update uitvoert of tot er eens per week of eens per maand automatisch een update wordt geïnstalleerd. Anti-virusbescherming met cloudondersteuning is vaak goedkoper dan een volledig softwarepakket. Alle gebruikelijke anti-virusfuncties, zoals virusscans, het plannen van scans, rapportage en het verwijderen van bestanden maken deel uit van oplossingen voor anti-virusbescherming met cloudondersteuning. Het enige belangrijke verschil is de locatie waarop de verwerking plaatsvindt.

Nadelen

Eén van de mogelijke nadelen van deze anti-virusoplossing is de afhankelijkheid van connectiviteit. Bij een probleem met de webservice van een provider zijn de endpointcomputers nagenoeg onbeveiligd, omdat lokale clients alleen kunnen scannen en niet kunnen verwerken. Ook optimalisatie is een belangrijk punt. Leveranciers moeten bepalen welke denylist- en allowlistdefinities belangrijk genoeg zijn om in de lokale client op te nemen zonder de prestaties te beïnvloeden en welke definities via een cloudserver kunnen worden aangeboden. Ten slotte kan ook het uploaden van gebruikersgegevens naar cloudservers nadelen hebben, omdat dit een risico op secundaire infecties met zich mee kan brengen.

Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot definities

Wat is anti-virusbescherming met cloudondersteuning?

Anti-virusprogramma's met cloudondersteuning verplaatsen anti-viruswerklasten naar een server in de cloud, zodat de computer van een gebruiker niet wordt belast met een volledig anti-viruspakket.
Kaspersky Logo