Overslaan naar hoofdinhoud

Een metamorfisch virus kan een andere vorm aannemen omdat het zijn eigen code kan omzetten, bewerken en herschrijven. Dit wordt gezien als het meest infecterende computervirus en het kan ernstige schade aanrichten aan een systeem als het niet snel wordt ontdekt. Het is voor virusscanners moeilijk om dit type virus te detecteren, omdat het zijn interne structuur kan veranderen: het herschrijft en herprogrammeert zichzelf na elke keer dat het een computersysteem heeft geïnfecteerd. Dit is anders dan een polymorfisch virus, dat zijn eigen oorspronkelijke code versleutelt om detectie te voorkomen. Vanwege de complexiteit van deze virussen is voor het ontwikkelen van metamorfische virussen uitgebreide programmeerkennis nodig.

Een goede verdediging opzetten

Een metamorfisch virus veroorzaakt ernstig gegevensverlies en vermindert de verdediging van een computersysteem. Het kan ook meerdere hosts infecteren. Uit onderzoek van de San Jose State University bleek dat veel anti-virusprogramma's die momenteel te koop zijn, vertrouwen op definitiedetectie en meestal geen metamorfische virussen kunnen detecteren. Zonder de juiste beveiligingsprogramma's kan een metamorfisch virus zich nog verder ontwikkelen en nog meer schade aanrichten. Hoe langer het op een computer aanwezig is, hoe meer variaties er worden gemaakt. Hierdoor is het voor anti-virusprogramma's een grote uitdaging om het virus uiteindelijk te detecteren en het systeem te desinfecteren.

Metamorfische virussen kunnen worden verspreid via e-mailbijlagen of via een bezoek aan een geïnfecteerde website. Wanneer een computer is geïnfecteerd, probeert het virus vertrouwelijke gegevens en bedrijfsgegevens te stelen om mensen af te persen, geld wit te wassen en andere vormen van fraude te plegen. Wanneer je het virus detecteert, kun je dit melden aan en verzenden naar Kaspersky Lab voor onderzoek. Zo kan schade bij andere computergebruikers en organisaties worden voorkomen. Inzicht in de werking van het virus kan bijdragen aan betere internetbeveiligingssoftware en anti-virusoplossingen.

Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot definities

Wat is een metamorfisch virus?

Definitie van de term metamorfisch virus. Een metamorfisch virus kan een andere vorm aannemen omdat het zijn eigen code kan omzetten, bewerken en herschrijven.
Kaspersky Logo