Overslaan naar hoofdinhoud

Unified Threat Management, afgekort tot UTM, is een term uit de informatiebeveiliging waarmee wordt verwezen naar een enkelvoudige beveiligingsoplossing, meestal een enkelvoudige beveiligingsapplicatie die meerdere beveiligingsfuncties biedt op één punt in het netwerk. Een UTM-appliance biedt meestal functies zoals: anti-virus, anti-spyware, anti-spam, netwerkfirewall, inbreukdetectie en -preventie, contentfiltering en lekpreventie. Sommige eenheden bieden ook services zoals externe routering, omzetting van netwerkadressen (NAT) en VPN-ondersteuning (virtual private network). De kracht van de oplossing is de eenvoud. Organisaties die aparte leveranciers of appliances hadden voor elke aparte beveiligingstaak, kunnen deze nu samenvoegen onder één leverancier, ondersteund door één IT-team of -afdeling en uitgevoerd via één console.

Hoe UTM-appliances een of meerdere computervirussen blokkeren

UTM-appliances zijn in de branche populairder geworden door de opkomst van gemengde dreigingen. Dit zijn combinaties van verschillende typen malware en gelijktijdige aanvallen op aparte delen van het netwerk.

Het voorkomen van deze typen aanvallen kan moeilijk zijn bij gebruik van aparte applicaties en leveranciers voor elke specifieke beveiligingstaak. Elke applicatie moet namelijk afzonderlijk worden beheerd en bijgewerkt voor effectieve bescherming tegen de nieuwste vormen van malware en cybercriminaliteit. Met één centraal verdedigingspunt en één console maken UTM-oplossingen het veel gemakkelijker om met gevarieerde dreigingen om te gaan.

Hoewel Unified Threat Management-oplossingen een aantal netwerkbeveiligingsproblemen oplossen, hebben ze ook enkele nadelen. De grootste is dat het ene centrale verdedigingspunt dat een UTM-applicatie biedt, tegelijkertijd ook alle mogelijkheden tot uitval centraliseert. Om deze reden rusten veel organisaties hun UTM-apparaat uit met een tweede, softwarematige beveiliging om malware te stoppen die de UTM-firewall heeft doorbroken of omzeild.

Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot definities

Wat is Unified Threat Management (UTM)?

Definitie van de term Unified Threat Management (UTM). Unified threat management, met de gangbare afkorting UTM, is een term uit de informatiebeveiliging waarmee wordt verwezen naar een...
Kaspersky Logo