Unified Threat Management, afgekort tot UTM, is een term uit de informatiebeveiliging waarmee wordt verwezen naar een enkelvoudige beveiligingsoplossing, meestal een enkelvoudige beveiligingsappliance die meerdere beveiligingsfuncties biedt op één punt in het netwerk. Een UTM-appliance biedt meestal functies zoals: anti-virus, anti-spyware, anti-spam, netwerkfirewall, inbreukdetectie en -preventie, contentfiltering en lekpreventie. Sommige eenheden bieden ook services zoals externe routering, omzetting van netwerkadressen (NAT) en VPN-ondersteuning (virtual private network). De kracht van de oplossing is de eenvoud. Organisaties die aparte leveranciers of appliances hadden voor elke aparte beveiligingstaak, kunnen deze nu samenvoegen onder één leverancier, ondersteund door één IT-team of -afdeling en uitgevoerd via één console.

Hoe UTM-appliances een of meerdere computervirussen blokkeren

UTM-appliances zijn in de branche populairder geworden door de opkomst van gemengde bedreigingen. Dit zijn combinaties van verschillende typen malware en gelijktijdige aanvallen op aparte delen van het netwerk. Het voorkomen van deze typen aanvallen kan moeilijk zijn bij gebruik van aparte appliances en leveranciers voor elke specifieke beveiligingstaak. Elk aspect moet namelijk afzonderlijk worden beheerd en bijgewerkt voor een actuele bescherming tegen de nieuwste vormen van malware en cybercriminaliteit. Doordat UTM-oplossingen één verdedigingspunt vormen en één console bieden, kun je je hiermee veel eenvoudiger beschermen tegen gevarieerde bedreigingen.

UTM-oplossingen lossen wel enkele problemen met de netwerkbeveiliging op, maar zijn niet zonder nadelen. Het grootste nadeel is dat het enkelvoudige verdedigingspunt van een UTM-appliance ook een enkelvoudig punt voor een eventuele storing is. Om deze reden rusten veel organisaties hun UTM-apparaat uit met een tweede, softwarematige beveiliging om malware te stoppen die de UTM-firewall heeft doorbroken of omzeild.

Wij gebruiken cookies om je ervaring op onze websites te verbeteren. Je gaat hiermee akkoord wanneer je onze website gebruikt en hierop navigeert. Je vindt gedetailleerde informatie over het gebruik van cookies op deze website door op de knop voor meer informatie te klikken.

Accepteren en sluiten