Overslaan naar hoofdinhoud

Een Warhol-worm is een computerworm die zich snel kan vermenigvuldigen, zodat er in slechts 15 minuten een groot aantal computers met een internetverbinding kan worden besmet. Sommige onderzoekers stellen dat een perfecte Warhol-worm binnen 15 minuten álle computers met een internetverbinding zou kunnen besmetten. Het type worm is dan ook vernoemd naar de artiest Andy Warhol met zijn beroemde uitspraak: "In de toekomst zal iedereen 15 minuten wereldberoemd zijn."

De Sapphire-worm, ook wel Slammer of SQL Slammer genoemd en beschreven in een analyse van CAIDA (Cooperative Association for Internet Data Analysis), was de eerste worm die deze grens benaderde. Dit leidde tot een toegenomen belangstelling voor de vraag hoeveel schade een kwaadaardige, zich snel verspreidende worm zou kunnen aanrichten. Hoewel de Sapphire-worm geen schadelijke payload had, richtte deze wel degelijk schade aan, en het lijkt erop dat de Warhol-worm geen theoretische dreiging is maar een reële.

Het risico van computerwormen

Computerwormen vormen een significant beveiligingsprobleem omdat ze zichzelf vermenigvuldigen, geen drager nodig hebben en zich zonder menselijke interactie kunnen verspreiden via de aanwezige mechanismen voor gegevenstransport van een computer. De combinatie van een computerworm en een trojan (hybride malware) is een worm met een trojan-payload die allerlei transportmechanismen kan benutten om verschillende typen aanvallen uit te voeren en om zichzelf te verbergen, zodat er in de toekomst nieuwe aanvallen kunnen worden uitgevoerd.

De mogelijkheid om hybride malware van dit type te ontwikkelen maakt Warhol-wormen zo'n grote dreiging. Als een worm met een schadelijke payload zich binnen 15 minuten over alle internethosts kan verspreiden, kan de payload zijn schade aanrichten voordat dit door menselijke interventie kan worden voorkomen.

Om je computer te beschermen tegen malware moet je regelmatig het besturingssysteem van je computer bijwerken, een moderne browser gebruiken en actuele versies van alle software en de nieuwste beveiligingspatches installeren. Evalueer anti-virusproducten en producten voor complete internetbeveiliging, en kies een product dat je in realtime tegen alle dreigingen beschermt.

Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot definities

Wat is een Warhol-worm?

Definitie van de term "Warhol-worm". Warhol-worm verwijst naar een klasse van computerwormen die zich snel kunnen vermenigvuldigen, zodat een groot.
Kaspersky Logo