Overslaan naar hoofdinhoud

In een wereld met meer mogelijkheden voor werken op afstand en meerdere digitale transformatieprojecten, komen inbreuken op gegevens steeds vaker voor. Bovendien is internettoegang tegenwoordig essentieel voor moderne handel en het moderne bedrijfsleven, maar toch zijn veel bedrijven totaal niet voorbereid op inbreuken en onderschatten ze hoeveel schade er aan gegevens kan worden aangebracht door een cyberaanval. Het is echter verrassend simpel om je bedrijf te beschermen tegen een groot aantal cyberaanvallen, er is maar één eenvoudig stukje technologie voor nodig: een zakelijke VPN.

Een zakelijke VPN is een virtueel privénetwerk dat is ontwikkeld voor bedrijven. Het geeft werknemers die op afstand werken veilige toegang tot interne netwerken van een bedrijf of intranet en het kan worden gebruikt om een uniek gezamenlijk netwerk te creëren tussen werknemers en kantoren op meerdere locaties. Het voornaamste doel van een zakelijke VPN is voorkomen dat interne gegevens en intern webverkeer voor het wereldwijde web (en dus voor hackers en cybercriminelen) openbaar worden.

Van het monitoren van activiteit tot geavanceerde bescherming tegen cybercriminaliteit, zakelijke VPN's kunnen zeer nuttig zijn en worden tegenwoordig als noodzakelijk beschouwd voor elk bedrijf dat een soort online digitale workflow, intern communicatiesysteem of extern team heeft dat toegang moet hebben tot een centrale database met gevoelige gegevens.

Hoe werkt het om je bedrijf te beschermen?

Een zakelijke VPN werkt eigenlijk net als een normale VPN, maar dan op grotere schaal. Een VPN, of virtueel privénetwerk, is een online beveiligingsservice die een versleutelde verbinding of tunnel creëert tussen het apparaat/de apparaten van een gebruiker en de doelserver(s). In het geval van een bedrijf kan een gebruiker met de versleutelde tunnel van de VPN veilig verbinding maken met het interne netwerk van een bedrijf, zelfs bij het gebruik van een openbare internetverbinding (in het geval van werken op afstand).

Zonder een zakelijke VPN kunnen werknemers die via een openbare internetverbinding thuis verbonden zijn met het netwerk van een bedrijf hun gegevens en de gevoelige informatie van het bedrijf in gevaar brengen. Dit komt doordat toegang tot het internet via een openbaar netwerk (zoals een internetverbinding thuis) apparaten en online activiteit aan het wereldwijde web vrijgeeft, en dus ook aan kwaadaardige personen online. Wanneer er geen soort beveiliging, zoals een zakelijke VPN, is, kunnen cybercriminelen die van plan zijn werknemers- of bedrijfsgegevens te onderscheppen snel handelen.

Als je echter een VPN gebruikt, kan een internetprovider (ISP) alleen zien dat de VPN werd gebruikt en welke bandbreedte nodig was om te kunnen verbinden. Alle andere gegevens, waaronder browsegeschiedenis, inloggegevens, toegang tot sociale media en creditcardgegevens, blijven verborgen. Als gevolg hiervan zijn zakelijke VPN's een eenvoudige en grotendeels kosteneffectieve manier om gevoelige informatie van je bedrijf privé en veilig te houden van cybercriminaliteit.

een afbeelding van een zakelijke VPN die wordt weergegeven met een schild en daarin een sleutelgat.

Verschillende soorten zakelijke VPN's

In het algemeen zijn er twee verschillende soorten zakelijke VPN's waar ja vanaf moet weten voordat je er een voor je onderneming, toegang op afstand en site-to-site, uitkiest. Ze bereiken allebei vergelijkbare doelen maar ze zijn anders wat betreft hun opzet.

VPN voor toegang op afstand

Met een VPN voor toegang op afstand kunnen werknemers vanaf elke locatie veilig verbinding maken met het privénetwerk van het bedrijf. De VPN voor toegang op afstand volgt een klant/servermodel, wat betekent dat een toepassing of een stukje software moet worden gedownload op het apparaat van de werknemer om toegang te krijgen tot de speciale servers van het bedrijf. Zodra de software een versleutelde gegevenstunnel naar de doelserver heeft gevormd, geeft die specifieke server de werknemer toegang tot het intranet of de centrale database van de onderneming.

Hierdoor versleutelen VPN's voor toegang op afstand ook je online verkeer en gegevens tijdens hun traject tussen je apparaat en de server. Dit is een groot voordeel op het gebied van cyberbeveiliging omdat het betekent dat werknemers op afstand toegang hebben tot gevoelige bedrijfsbestanden en -gegevens, zelfs met een onbeveiligde Wi-Fi-verbinding. Een VPN voor toegang op afstand is kort samengevat ideaal wanneer een team bestaat uit werknemers die op afstand werken. Beveiligingsproblemen en het oplossen van problemen worden neergelegd bij de individuele gebruiker met de software op zijn apparaat.

Site-to-site VPN

Site-to-site VPN's worden consequent gebruikt door bedrijven met meerdere kantoorlocaties die verbinding moeten maken met een centraal bedrijfsnetwerk of hoofdkantoor database via het internet of het intranet van een bedrijf. Site-to-site VPN's werken door versleutelde tunnels tussen twee of meer netwerken te creëren, waarbij ze veilige routes bieden om privé- en gevoelige gegevens uit te wisselen. De netwerken zijn gekoppeld door verkeer te routeren door aangewezen servers. Site-to-site VPN's zijn niet afhankelijk van een VPN-klant/servermodel (dus een individuele gebruikers heeft geen VPN-klant nodig op zijn apparaat) omdat ze een versleutelde tunnel creëren tussen VPN-gateways (een server of router) in beide lokale netwerken.

Als een bedrijf bijvoorbeeld twee kantoren heeft met ieder zijn eigen lokale netwerk of LAN, wordt een site-to-site VPN gebruikt om ze samen te verbinden. Er zijn veel voordelen om site-to-site VPN's voor bedrijven te gebruiken. Hoofdzakelijk, site-to-site VPN's zorgen voor een snelle verbinding en een consequente gegevensstroom, wat de algehele netwerkprestatie verbetert, en, als gevolg daarvan, het runnen van je bedrijf. Aangezien beheerders meestal de gateways beheren, kunnen bedrijven met site-to-site VPN's ook profiteren van meer controle over beveiliging en onderhoud.

Voordelen van een zakelijke VPN

Er zijn veel voordelen om een speciale zakelijke VPN te hebben, die er allemaal voor zorgen dat je onderneming wordt beschermd tegen cyberaanvallen, elke dag soepel draait en efficiënter functioneert.

Toegang op afstand

Zoals benoemd in onze sectie VPN voor toegang op afstand, is een van de grootste voordelen van het gebruik van een zakelijke VPN de mogelijkheden voor toegang op afstand voor werknemers die op afstand werken op verschillende locaties. Nu flexibel werk wereldwijd steeds meer de norm is, zijn persoonlijke netwerkverbindingen vaak niet goed beveiligd. Als gevolg hiervan zijn ze een hoofddoelwit voor cybercriminelen die toegang willen tot gevoelige bedrijfsgegevens. Een zakelijke VPN zorgt ervoor dat gegevens die tussen je werknemer en je bedrijf zijn uitgewisseld, veilig blijven. Dit is met name handig voor dynamische organisaties die werknemers toelaten hun eigen apparaten mee te nemen voor gebruik op het werk. Dit is evenzeer een essentiële functie voor de soepele bedrijfsvoering van internationale kantoren.

Toegangsrechten

Een van de meest belangrijke onderdelen van het beveiligen en veilig houden van je bedrijfsgegevens is bepalen wie tot wat toegang krijgt in je organisatie. Een groot voordeel van het gebruik van een zakelijke VPN is dat je toegangsrechten geeft als en wanneer dat nodig is. Beheerders kunnen toegangsrechten verlenen via het proces van authenticatie en gebruikers machtigen, wat normaal gesproken wordt gedaan door de identiteit van een gebruiker of werknemer te verifiëren met een wachtwoord. Van hieruit kan de beheerder toegangsrechten toekennen op basis van deze gegevens en het IP-adres van de werknemer.

Beperkte inhoud

Als je werknemers constant moeten reizen en dus geen andere optie hebben dan online belangrijk internationaal onderzoek doen en vergelijkingen maken, dan hebben ze mogelijk toegang nodig tot geo-beperkte inhoud. Geo-beperkte inhoud is online inhoud die wordt beperkt door een overheidsinstantie (meestal door een soort DNS-kaping om gebruikers om te leiden) en daardoor niet toegankelijk is onder normale omstandigheden op die locatie. Er zijn veel belangrijke websites en online services die volledig worden beperkt door autoritaire regimes in veel delen van de wereld. Met een zakelijke VPN kun je deze beperkingen omzeilen en word je verbonden met een server in je eigen land om toegang te krijgen tot de inhoud die je nodig hebt.

Veilig browsen voor consumenten

Voor commerciële panden waar klanten op het terrein zijn wanneer ze gebruik maken van services van je bedrijf, zoals een café of restaurant, en je gratis Wi-Fi aanbiedt, kan een kleine zakelijke VPN ook worden gebruikt om hun gegevens te beschermen. Een VPN kan worden geconfigureerd op je router, waardoor klanten veilig op internet kunnen surfen zonder bang te zijn om gehackt te worden via een openbare Wi-Fi-verbinding.

Detectie en preventie van bedreigingen>

Zakelijke VPN's van hoge kwaliteit hebben vaak een soort beveiligingsmogelijkheid voor detectie en preventie van bedreigingen. Dit komt doordat alleen een VPN slechts één beschermingslaag is die voornamelijk gericht is op privacy en als gevolg daarvan verdere bescherming tegen cyberbedreigingen nodig heeft in de vorm van hun eigen beveiligingsoplossingen of partnerschappen met andere beveiligingsleveranciers. Omdat zoveel van de malware in de wereld vaak wordt verspreid middels phishing-aanvallen via frauduleuze e-mails en websites, hebben veel VPN's een waarschuwings- en blokkeringssysteem om je apparaat te beschermen terwijl je op het internet surft.

Encryptie en ingangen

Als een van de belangrijkste functies van elke VPN, gebruikt een goede zakelijke VPN hoogwaardige encryptie om gegevens te coderen, dus zelfs als een hacker toegang heeft gekregen tot de systeemverbinding van je werknemers, kan deze de gegevens niet interpreteren. VPN-software op bedrijfsniveau blokkeert in werkelijkheid cybercriminelen op meerdere ingangen, onder meer via de bescherming van routers en DNS-servers.

Bij Kaspersky bieden we je een bekroonde VPN-service (virtueel privénetwerk) waarmee je werknemers toegang hebben tot een virtueel ondoordringbare, versleutelde internettunnel, waar ter wereld ze ook zijn. Onze VPN-service, die duidelijk als winnaar uit de bus kwam bij de snelheidsprestatietests in 2022 door AV-TEST GmbH, maakt gebruikt van meer dan 2000 servers in meer dan 100 gebieden om jou een snelle, veilige en betrouwbare service overal ter wereld te bieden. Het beveiligt je IP-adres (zelfs wanneer je onbeveiligde Wi-Fi-hotspots gebruikt), voorkomt alle vormen van lekken van persoonlijke gegevens, beschermt alle apparaten op je Wi-Fi-netwerk thuis (inclusief smart home-apparaten) en verbreekt je internetverbinding als de VPN wegvalt.

Heb ik een VPN nodig voor mijn bedrijf?

In Europa, de Verenigde Staten, Brazilië en sommige regio's in Azië-Pacific zeggen consumenten dat het eerste doel bij gebruik van een VPN 'online betalen of kopen' is. Daarom is een zakelijke VPN essentieel voor het bieden van betalingsversleuteling om je bedrijf te beschermen als je met regelmaat digitaal transacties verwerkt.

Als je bedrijf daarnaast met een digitale workflow (dus regelmatig digitale bedrijfsmiddelen uitwisselt of werkt met webtoepassingen) werkt, software voor online communicatie gebruikt of werknemers heeft die op afstand werken en moeten communiceren via een centraal intranet, is het belangrijk dat je een zakelijke VPN-oplossing hebt. Gezien de toename van inbreuken op gegevens en cybercriminele activiteit, is een zakelijke VPN een kosteneffectieve en eenvoudige optie om de gegevens van zowel je werknemers als onderneming te beschermen, terwijl je personeel op een veilige manier toegang krijgt tot de bedrijfsmiddelen.

Kaspersky Premium is een bekroonde multi-device oplossing voor anti-virus, privacy en identiteitsbescherming in één gebruiksvriendelijk pakket. Houd je gegevens voor honderd procent veilig en beschermd met onze nieuwste cyberbeveiligingssoftware, die geschikt is voor zowel zakelijk als thuisgebruik.

Gerelateerde artikelen:

Aanbevolen producten:

Hoe werkt het om je bedrijf te beschermen?

Vraag je je misschien af of je onderneming baat zou kunnen hebben bij een kleine zakelijke VPN-service? Zo ja, lees onze volledige gids voor zakelijke VPN's en hoe ze je gegevens kunnen beschermen.
Kaspersky Logo