Overslaan naar hoofdinhoud

Er wordt vaak gedacht dat Macs geen virussen krijgen, maar dat is niet waar. Ook MacBooks, iMacs en Mac Mini's kunnen allemaal geïnfecteerd raken met virussen en malware, en kunnen ook te maken krijgen met aanvallen door hackers. Lees verder om erachter te komen hoe kwetsbaar MacBooks zijn voor virussen, hoe je kunt herkennen of je bent geïnfecteerd en hoe je online bedreigingen kunt voorkomen.

Hoe kwetsbaar zijn MacBooks voor virussen?

Van oudsher zijn Macs minder kwetsbaar dan Windows-computers. Dit komt voornamelijk doordat cybercriminelen zich vooral hebben gericht op het maken van malware voor Windows-apparaten, omdat die het leeuwendeel van de markt vormen en dus meer mogelijkheden bieden. Nu het marktaandeel van Mac in de lift zit, richten cybercriminelen hun pijlen echter steeds vaker op producten van Apple.

Mensen gebruiken de term "virus" vaak als een overkoepelende omschrijving voor elke vorm van malware. De meeste digitale dreigingen omvatten verschillende soorten malware, die zeker ook Macs kunnen treffen. De gevolgen van malware zijn altijd onaangenaam en kunnen variëren van weergave van vervelende pop-upadvertenties tot gijzeling van bestanden. Als er toch malware binnendringt, zijn er functies in macOS die verspreiding ervan stoppen. Mac-gebruikers echter kunnen nog steeds te maken krijgen met verschillende online dreigingen, waaronder spam en phishing-e-mails, kwetsbaarheden in browsers en identiteitsdiefstal.

Beschikken Macs over ingebouwde anti-virus?

Macs zijn uitgerust met geïntegreerde beveiligingsfuncties, zoals een firewall om online aanvallen te blokkeren, maar beschikken niet over anti-virussoftware in de conventionele zin. Daar staat tegenover dat Apple wel verschillende anti-malwarefuncties biedt, waaronder:

  • XProtect - Apple heeft bekende malwaredefinities opgenomen in het XProtect-bestand dat op je Mac is geïnstalleerd. Telkens wanneer je een nieuwe applicatie downloadt, wordt gecontroleerd of geen van die definities daarin aanwezig zijn.
  • Malware Removal Tool – Apple heeft zijn Malware Removal Tool (MRT) geïntegreerd in macOS om malware te verwijderen die zich in je systeembestanden heeft genesteld. Je hoeft niets te doen om MRT te gebruiken omdat deze software eventuele malware automatisch verwijdert op de achtergrond als XProtect een nieuwe dreiging detecteert.
  • Gatekeeper – Apple Gatekeeper-software blokkeert apps die door malwareontwikkelaars zijn gemaakt en controleert of er niet met apps is geknoeid.
  • Beveiliging en privacyfunctie van Apple – macOS laat bijvoorbeeld niet toe dat software van derden wordt geïnstalleerd tenzij deze afkomstig is uit de App Store of van geïdentificeerde ontwikkelaars. Dit kan worden ingesteld in de instellingen voor beveiliging en privacy die te vinden zijn via Systeemvoorkeuren > Beveiliging en privacy > Algemeen. Als je iets zou willen installeren van een onbekende ontwikkelaar, dan krijg je van Apple een waarschuwing om de authenticiteit ervan te controleren.
  • In een sandbox geplaatste programma's – In plaats van programma's die volledige toegang hebben tot je gebruikersgegevens, hebben Macs programma's die in een sandbox zijn geplaatst. Dit houdt in dat ze alleen toegang hebben tot de minimale hoeveelheid gegevens die nodig zijn om hun functies uit te voeren. Ze hebben dus geen toegang tot andere apps, het besturingssysteem of kritieke instellingen. Dit maakt ze minder kwetsbaar voor aanvallen.

Apple neemt beveiliging serieus, zo serieus zelfs dat het bedrijf een beveiligingsbonus heeft uitgeloofd waarin een beloning van USD 1 miljoen in het vooruitzicht wordt gesteld voor iedereen die kritieke fouten weet te vinden in de beveiligingssystemen van Apple. Ondanks deze beveiligingen voelen sommige Mac-gebruikers zich veiliger door anti-virussoftware voor Mac te gebruiken als extra bescherming.

Welke online dreigingen kunnen Macs treffen?

Mac-computers kunnen te maken krijgen met malware die vergelijkbaar is met de malware die Windows-apparatuur infecteert. Voorbeelden zijn:

Virussen

Een virus is een kwaadaardig softwareprogramma dat, zonder dat de gebruiker daar weet van heeft, op de computer van een gebruiker wordt geladen en kwaadaardige acties uitvoert. Het virus kan zichzelf bijvoorbeeld vermenigvuldigen, zichzelf implementeren in andere programma's of bestanden, en zo diverse onderdelen infecteren. Op macOS kunnen virussen verborgen zijn in Word-documentbestanden. Deze dreigingen kunnen worden uitgevoerd wanneer je macro's inschakelt. 

Ransomware

Bij dit soort malware nemen hackers bezit van persoonlijke of mogelijk waardevolle bestanden en eisen ze een betaling om de encryptie van de bestanden ongedaan te maken of de bestanden vrij te geven.

Adware

Deze malware neemt je computer over en start dan een niet-aflatende stroom advertenties en pop-ups die je apparaat kunnen schaden, je gedrag kunnen volgen en je computer langzamer maken. 

Trojans

Trojaanse paarden zijn een type malware dat zich als het ware vermomt als een ander bestand om je te verleiden dit te downloaden en te installeren. Als eigenaar van een Mac kun je doelwit worden van een phishing-scam, waarbij mogelijk wordt geprobeerd je te verleiden om nepversies van MacDefender-, MacProtector- of MacSecurity-software te installeren.

Rootkits

Een rootkit is een soort malware die ontworpen is om kwaadaardige activiteiten op een doelapparaat te verbergen. Het kan bijvoorbeeld processen verbergen voor bewakingstools door systeemaanroepen te onderscheppen, zodat de gebruiker niet op de hoogte is van die processen.

Spyware

Spyware is een computerprogramma waarmee hackers je kunnen bespioneren en in het geheim je online activiteiten kunnen volgen. Deze vorm van malware is heimelijk op de achtergrond actief en stuurt vastgelegde gegevens door naar de makers van het virus.

Cryptomining malware

Cryptomining is een type malware dat de rekenkracht van je Mac gebruikt om cryptovaluta te verzamelen voor de aanvaller. Dit proces wordt ook wel cryptojacking genoemd. Sommige cryptominers kunnen zich ook nestelen in de cookies van je browser en proberen dan om de inhoud van je cryptowallets te stelen, als je die hebt.  

Phishing

Phishing is een vorm van social engineering waarbij cybercriminelen zich voordoen als bekende organisatie of goede connectie, om je zo gevoelige persoonsgegevens te ontfutselen die kan worden gebruikt voor identiteitsfraude of diefstal van financiële middelen.

PUP's

Potentieel Ongewenste Programma's (PUP's) zijn meestal gebundeld met andere software die wordt gedownload. Met behulp van gratis browser-add-ons of -plug-ins kunnen browsers bijvoorbeeld video's, muziek of spelletjes afspelen met behulp van Java. Helaas zijn niet alle plug-ins en add-ons veilig en sommige kunnen schadelijke malware of virussen bevatten. In die gevallen kan het installeren van kwaadaardige plug-ins of add-ons leiden tot identiteitsdiefstal, gegevensverlies en financieel verlies.

Can Macs get viruses

Hoe je weet of je Mac een virus heeft

Als je MacBook is geïnfecteerd met een virus of malware, is dat meestal te merken aan de volgende symptomen:

Langzamere werking:

Als je apparaat of bepaalde apps langzamer werken, kan dit een indicatie zijn van problemen. Het kan er bijvoorbeeld op duiden dat je Mac onderdeel is geworden van een botnet en mogelijk wordt gebruikt voor DDoS-aanvallen of cryptojacking. Door deze extra activiteit werkt je computer langzamer.

Nieuwe apps of tools die je niet kunt identificeren:

Als je ziet dat er nieuwe apps, bestanden of tools zijn geïnstalleerd die zonder je toestemming zijn gedownload, is dat een waarschuwing dat er mogelijk malware aan het werk is. Let ook op of er misschien onverwachte wijzigingen zijn aangebracht in instellingen, zoals een nieuwe startpagina.

Talloze advertenties en pop-ups:

Aanwezigheid van adware leidt tot een overvloed aan advertenties en pop-ups, zelfs wanneer je niet online bent. Als je merkt dat dit gebeurt, moeten de alarmbellen gaan rinkelen.

Minder opslagruimte:

Als malware is gedownload en zichzelf heeft geïnstalleerd op je apparaat zonder je toestemming, zullen deze ongewenste programma's opslagruimte innemen. Dat betekent dat er minder ruimte beschikbaar zal zijn voor vertrouwde programma's en apps. Als je merkt dat opslagruimte plotseling afneemt, kan dat een indicatie zijn dat je apparaat geïnfecteerd is.

Je Mac raakt oververhit:

Als je computer te warm wordt, komt dit meestal doordat er veel programma's worden uitgevoerd op de achtergrond. Wanneer deze oververhitting plaatsvindt als je alleen maar op het internet surft of chat met vrienden, dan kan dit betekenen dat er heimelijk malware actief is.

Vreemd gedrag:

Als je zonder reden wordt doorgeleid naar spamwebsites of als je Mac vaak crasht of vastloopt, kan dit worden veroorzaakt door een virus of andere malware. Op zichzelf zijn deze symptomen niet per se reden om je zorgen te maken. Wanneer je Mac langzamer werkt, kan dit ook liggen aan overbelasting en in dat geval kan het raadzaam zijn om overbodige bestanden te verwijderen en te kijken of je Mac daardoor sneller wordt.

Tips om je Mac te beschermen

Het antwoord op de vragen "Kunnen Macs geïnfecteerd raken met virussen?" en "Kunnen Macs worden getroffen door malware?", is helaas "Ja, dat kan". Apple levert goed werk als het gaat om bescherming tegen veelvoorkomende beveiligingsdreigingen, maar vasthoudende criminelen kunnen Apple-apparaten zeker infecteren. Hier volgen enkele best practices om je MacBook veilig te houden:

Download alleen programma's uit officiële bronnen

De beveiligings- en privacyvoorkeuren van je Mac zijn standaard zodanig ingesteld dat alleen apps worden toegestaan die afkomstig zijn uit de App Store en van goedgekeurde ontwikkelaars. Voor nog meer veiligheid kun je ervoor kiezen om alleen apps uit de App Store toe te staan. Ga daartoe naar Systeemvoorkeuren, klik vervolgens op Beveiliging en privacy en selecteer Algemeen. Klik nu op het pictogram van het hangslot en voer je wachtwoord in om de wijzigingen te bevestigen. Selecteer de optie App Store onder het kopje 'Sta apps toe die zijn gedownload bij'.

Werk je besturingssysteem en geïnstalleerde software steeds bij

Macs zijn al ingesteld om automatisch te controleren op software-updates en je te waarschuwen wanneer er updates beschikbaar zijn om te downloaden. Als je virussen en andere problemen wilt voorkomen, is het belangrijk om deze updates tijdig te downloaden en te installeren, aangezien deze de nieuwste beveiligingsfuncties bevatten.

Maak gebruik van een VPN als je verbinding maakt met openbare of niet-vertrouwde wifinetwerken

VPN's verhullen je eigenlijke IP-adres en vervangen dit door een IP-adres van een geheel andere locatie. Hierdoor kunnen hackers en websites je verbinding niet traceren en je exacte locatie niet achterhalen, waardoor je online vrijwel anoniem bent. VPN's versleutelen ook je browsegegevens, dus zelfs als hackers je zouden kunnen bespioneren, kunnen ze niet zien wat je aan het doen bent.

Houd je firewall ingeschakeld

Op die manier zorg je ervoor dat je online activiteiten versleuteld zijn en niet gezien kunnen worden door potentiële online aanvallers.

Maak back-ups van belangrijke gegevens

De eenvoudigste manier om een back-up te maken van gegevens, is door Time Machine in te stellen zodat elke dag automatisch een back-up wordt gemaakt van alle gegevens op je Mac. Apple verstrekt hier meer informatie over hoe je dit doet.

Voorkom fysieke diefstal of verlies

Ook Macs kunnen kwijtraken en gestolen worden, net als pc's. Maak dus altijd back-ups van je gegevens, zorg dat je Mac is beveiligd met een wachtwoord, bewaar je apparaat op een veilige plek en stel de functie Zoek mijn Mac in.

Negeer de waarschuwingen van Gatekeeper niet

macOS is voorzien van een technologie genaamd Gatekeeper, die is ontworpen om te zorgen dat op je Mac alleen vertrouwde software wordt uitgevoerd. Let goed op de waarschuwingen van Gatekeeper, omdat je hierdoor de kans dat je ongewild malware downloadt, aanzienlijk verkleint.

Wees voorzichtig met browserplug-ins en add-ons

Controleer alle installatieclients op gebundelde items door de standaard installatieoptie te negeren en in plaats daarvan de aangepaste modus te kiezen.

Ga voorzichtig om met e-mails en downloads

Open nooit spamberichten en onbekende bijlagen, om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van een phishing-aanval. Download geen bestanden uit een mogelijk twijfelachtige bron.

Gebruik een adblocker

Een adblocker blokkeert of wijzigt online reclame binnen een webbrowser of -applicatie. Je kunt dit doen met behulp van browserextensies of op andere manieren.

Klik niet op pop-ups of viruswaarschuwingen

Veel van deze vensters zijn nep en ontworpen om gebruikers te laten geloven dat ze al een virus hebben opgelopen. Als je klikt op de koppeling waarop staat dat je software moet downloaden om het virus te 'bestrijden', open je in werkelijkheid de deur voor een cyberaanval.

Heb ik anti-virus voor mijn Mac nodig?

Hoewel je MacBook al een ingebouwde anti-virusbescherming heeft en cyberhygiëne altijd verstandig is, is het gebruik van anti-virussoftware voor Macs de beste verdediging tegen online bedreigingen.

De beveiligingssoftware van Apple is prima, maar is niet waterdicht. XProtect identificeert bijvoorbeeld niet zoveel soorten potentiële malware als externe anti-virussoftware, en mogelijke hiaten in de bibliotheek van kwaadaardige programma's kunnen gebruikers blootstellen. Deze software vereist dat Apple virussen en malware detecteert en labelt, maar omdat Apple als bedrijf niet gespecialiseerd is in beveiliging, controleert het niet noodzakelijkerwijs evenveel bedreigingen als externe aanbieders.

Nu hackers misbruik maken van de ingebouwde beveiligingsfuncties van macOS, kun je je MacBook een extra beveiligingslaag geven door anti-virussoftware voor Macs te gebruiken. Zo houd je je MacBook virus- en malwarevrij. Zonder extra bescherming kunnen Mac-gebruikers onbedoeld Windows-bedreigingen doorgeven aan familie en vrienden die pc's gebruiken.

Wat moet een anti-virus voor Mac bieden?

Hier zijn enkele belangrijke kenmerken waarop je moet letten bij anti-virussoftware voor Mac:

Uitgebreide, gelaagde bescherming:

Je anti-virusprogramma moet in staat zijn alle bedreigingen tegen je Mac in realtime te detecteren. Hierbij worden regelmatig automatische scans worden uitgevoerd om je systeem te doorzoeken op virussen, malware en gedownloade bestanden. Het doel is om gevaarlijke bedreigingen op te sporen vóórdat ze je Mac infecteren.

Een actuele database van bedreigingen.

Om je systeem te beschermen moet de anti-virussoftware gebruik maken van een voortdurend bijgewerkte bibliotheek van virussen, malware, adware en potentieel ongewenste programma's (PUP's).  

Grondige verwijdering van bedreigingen.

De anti-virussoftware moet alle bedreigingen voor je systeem in quarantaine kunnen plaatsen en elimineren zodra ze worden gedetecteerd, ongeacht het bedreigingsniveau.  

Kaspersky Internet Security for Mac is een anti-virus voor Macs die je beschermt tegen een scala aan online aanvallen, inclusief de nieuwste dreigingen, en beschermt je privacy en persoonsgegevens.

Gerelateerde artikelen

Kunnen MacBooks een virus krijgen? Hebben Macs anti-virus nodig?

Dat Macs geen virussen krijgen is maar een fabeltje. Apple biedt ingebouwde beveiligingsfuncties, maar met anti-virussoftware van Mac vergroot je de online veiligheid.
Kaspersky Logo