Overslaan naar hoofdinhoud

Als de media melding maken van nieuwe malware-aanvallen en virussen, maken Mac-laptopgebruikers zich meestal geen zorgen. Jarenlang hebben mensen aangenomen dat Macs geen virussen kunnen krijgen en dat Mac OS veiliger is voor onze gegevens dan Windows. Maar de tijden zijn veranderd en Mac-gebruikers moeten nu ook opletten.

Kunnen Macs virussen krijgen? Ja, met de toenemende populariteit van Macs en steeds geraffineerdere malware, zijn er steeds meer bekende gevallen van aanvallen op Apple-computers. Malware gericht op Macs komt de afgelopen jaren juist steeds meer voor. Hoewel het nog steeds veel waarschijnlijker is dat een pc met bijvoorbeeld Windows het slachtoffer wordt van malware of virussen, zijn MacBooks niet onkwetsbaar.

Macs lopen het meeste risico door een verscheidenheid aan adware, phishingpraktijken en 'potentially unwanted programs' (PuPs, mogelijk ongewenste programma's). Houd er rekening mee dat veel socialengineering-trucs die bedoeld zijn om je gevoelige gegevens in handen te krijgen platformonafhankelijk zijn. Als je echter verstandig en proactief bent, kun je een heleboel kopzorgen en mogelijk financieel verlies als gevolg van deze problemen voorkomen. Volg deze tips van onze experts om je Mac te beschermen.

Herken de aanwijzingen

De meeste malware is onzichtbaar, waardoor je niet eens merkt dat je computer is getroffen. De aanwijzingen van een geïnfecteerde computer zijn hetzelfde voor Windows als voor Mac OS, en het is nooit een goed teken. Je merkt mogelijk dat je computer langzamer is of er is plotseling een nieuwe werkbalk die je niet hebt geïnstalleerd, waarmee je zogenaamd je zoek- of winkelervaring kunt verbeteren. Je zoekacties op internet kunnen je op een dwaalspoor brengen of de webpagina's die je bezoekt bevatten advertenties. Willekeurige pop-ups zijn ook een slecht teken.

Als je een van deze tekens ziet, leeg je de cache en de map met downloads, wis je de prullenbak en sluit je de computer af. Voer na het opnieuw opstarten anti-virussoftware uit en controleer je systeem. Voer geen wachtwoorden of creditcardgegevens in voordat je zeker weet dat je computer schoon is.

Surf slim

Google is zo alomtegenwoordig dat het een werkwoord is geworden dat iedereen begrijpt, maar niet iedereen zou Google Chrome moeten gebruiken. Safari is om goede reden de ingebouwde webbrowser op Mac-laptops en experts raden je aan deze te gebruiken voor een betere privacybescherming.

Google verzamelt gegevens uit je browsergeschiedenis en gebruikt deze voor advertenties. Safari biedt ook een wachtwoordgenerator voor het maken van nieuwe accounts, waardoor je online beveiliging wordt verbeterd. Ten slotte worden in Safari ook alle gedownloade bestanden gecontroleerd om te bepalen of ze een dreiging vormen voor je systeem. Je kunt het downloaden altijd annuleren als er iets verdachts is.

Blijf up-to-date

Wacht niet te lang wanneer Apple updates voor je computer uitbrengt. Sommige gebruikers denken dat ze moeten wachten tot Apple de bugs heeft verholpen, maar dat is niet verstandig. Mac OS-updates zijn ontwikkeld om ernstige problemen op te lossen die te maken hebben met je veiligheid en beveiliging. Wachten met de installatie van de update brengt je computer in gevaar. Ga naar de App Store om te controleren of op je computer de nieuwste versie van je programma's en besturingssysteem worden uitgevoerd. Alle updates die in de afgelopen 30 dagen zijn geïnstalleerd worden hier ook weergegeven.

Houd wachtwoorden veilig

Een van de eenvoudigste manieren om je Mac te beschermen is door je wachtwoorden te beschermen en ze zo sterk te maken dat hackers ze niet kunnen raden. Gebruik altijd cijfers en speciale tekens in je wachtwoorden, zoals een uitroepteken of andere symbolen. En nog beter: gebruik de iCloud-sleutelhanger. Je Mac kan al je wachtwoorden en creditcardgegevens veilig achter een versleutelde muur bewaren. Weet je niet hoe? Volg de aanwijzingen van Apple Support.

Overweeg anti-virussoftware

Anti-virussoftware voor Mac wordt vaak niet gezien als een noodzaak voor Mac-gebruikers, maar in werkelijkheid is een gespecialiseerde bescherming de slimste manier om je computer te beveiligen tegen ransomware en adware en om je financiële en persoonlijke gegevens te beschermen wanneer je online winkelt. Je hoeft je geen zorgen te maken over het vertragen van je computer. Je gemoedsrust is de verwaarloosbare tijd en investering meer dan waard.

Gerelateerde artikelen en links:

Virus- en malwaredreigingen voor de Mac

Mac- vs. pc-beveiliging

Wie ontwikkelt malware?

 

Producten:

Mac Antivirus

Gratis proefversie van Mac Antivirus downloaden

Kunnen Macs virussen krijgen? Bescherm je Mac-laptop

Kunnen Macs virussen krijgen? Mac-computers werden vroeger beschouwd veilig te zijn tegen virussen, maar zijn nu kwetsbaarder voor cyberaanvallen. Lees deze tips om je Mac te beschermen.
Kaspersky Logo