Skip to main

GELEKTE WACHTWOORDEN: ZES TIPS VAN KASPERSKY LAB OM TE VOORKOMEN DAT JE ONLINE ACCOUNTS IN DE VERKEERDE HANDEN VALLEN

Gebruikers onderschatten vaak de mate van belangstelling die hackers kunnen hebben in hun persoonlijke gegevens. Vaak kiezen ze wachtwoorden met een zekere onverschilligheid. Het gebruik van identieke of soortgelijke wachtwoorden om toegang te krijgen tot diverse online diensten, betekent echter dat als slechts één wachtwoord ergens in handen van cybercriminelen valt, gebruikers het risico lopen de controle verliezen over al hun accounts. Cybercriminelen gebruiken speciale schadelijke programma's om toegang te krijgen tot financiële diensten of om informatie te stelen. Dit doen ze via phishingwebsites, het onderscheppen van wifi-verkeer of aanvallen op de bedrijfsservers met vertrouwelijke gebruikersgegevens. Dit zijn slechts enkele van de vele gangbare technieken van cybercriminelen. Natuurlijk is de dreiging veel hoger als slechts één 'universeel' wachtwoord wordt gebruikt voor alle online accounts.

HOE BESCHERM JE JEZELF BETER TEGEN EEN LEK?

Om je beter te verdedigen tegen een wachwoordlek, is het in de eerste plaats belangrijk je hardwareapparaten te beschermen. Ten tweede moet je een 'online gezond verstand' ontwikkelen om de kans op blootstelling aan een aanval zo klein mogelijk te maken. De volgende tips zijn een goede plek om te beginnen:

  1. Installeer hoogwaardige software voor internetbeveiliging: zorg ervoor dat deze proactieve bescherming tegen nieuwe dreigingen biedt in plaats van standaard anti-virusbeveiliging.
  2. Pas beveiligingspatches voor je besturingssysteem en applicaties meteen toe zodra ze beschikbaar zijn. Stel dat niet uit! Het inschakelen van automatische updates helpt natuurlijk.
  3. Klik niet op koppelingen of bijlagen van ongewenste berichten. Het is altijd beter om een URL rechtstreeks in je browser op te geven om te voorkomen dat je naar een phishingwebsite wordt geleid.
  4. Gebruik unieke, complexe wachtwoorden. Dit betekent wachtwoorden met een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens, minstens acht tekens lang (idealiter 15) en zonder persoonlijke informatie (zoals de naam van een echtgenoot of huisdier) of woorden die kunnen worden gevonden in een woordenboek. Het is van cruciaal belang om niet hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor verschillende accounts. Als een bedrijf te maken krijgt met een gegevenslek en je gebruikersnaam en wachtwoord niet meer veilig zijn, kunnen aanvallers met dezelfde inloggegevens toegang krijgen tot andere online accounts die je hebt. Als je het moeilijk vindt veel complexe wachtwoorden te onthouden, overweeg dan om een wachtwoordbeheerprogramma te installeren dat alle wachtwoorden voor je kan onthouden. Je hoeft dan maar één hoofdwachtwoord te onthouden. Ook kun je wachtwoorden opschrijven, al dan niet in 'code'. Bewaar ze echter niet op een plek waar iemand anders ze kan vinden of op dezelfde plek als je laptop, tablet of smartphone. Als ze samen kwijtraken of worden gestolen, kan iemand anders toegang krijgen tot alles wat ze nodig hebben om je online identiteit te stelen.
  5. Gebruik indien mogelijk dubbele verificatie. Steeds meer online providers helpen met de bescherming van je account door je behalve je normale wachtwoord ook een eenmalige code te laten invullen (bijvoorbeeld een code die per sms naar je mobiele apparaat is verzonden).
  6. Let goed op verdachte activiteit in je verschillende accounts en neem onmiddellijk contact op met de provider als er iets mis is.

TEST JE WACHTWOORDEN HIER.

SCAN HIER JE PC GRATIS OP VIRUSSEN EN ANDERE DREIGINGEN!

EN ZORG JE MAXIMAAL BESCHERMD BENT MET OPLOSSINGEN VAN KASPERSKY LAB:

FUNCTIESKaspersky Password ManagerKaspersky Internet SecurityKaspersky Total Security
Bescherming tegen malware 
Anti-phishingbescherming 
Veilig wachtwoordbeheer 
 Meer informatieMeer informatieMeer informatie

Gegevenslekken voorkomen

Zes tips van Kaspersky Lab om te voorkomen dat de wachtwoorden van je online accounts worden gelekt
Kaspersky Logo