Overslaan naar hoofdinhoud

De meeste mensen geloven dat iPhones behoorlijk veilig zijn. Het is zeker waar dat de overweldigende hoeveelheid mobiele malware gericht is op Android-gebruikers. Dat betekent echter niet dat iPhones niet vatbaar zijn voor phishing, waarbij mensen worden misleid om informatie bekend te maken of acties te nemen (zoals het klikken op een link) die hun veiligheid of privacy in gevaar kan brengen. Dit geldt vooral wanneer ze verbonden zijn met onbeveiligde of openbare wifinetwerken, zoals die in de meeste cafés, restaurants en winkels. Om dit te voorkomen, gebruiken veel iPhone-bezitters VPN-services om eenvoudig extra beveiliging toe te voegen aan hun apparaten.

Wat is een VPN?

VPN is een afkorting van Virtual Private Network, een Software as a Service (SaaS)-product dat je online activiteiten versleutelt en een beschermingslaag toevoegt voor alles wat wordt verzonden. VPN's bieden beveiliging voor internetgebruikers door gegevens te versleutelen, waardoor deze buiten het bereik blijven van nieuwsgierige blikken op hetzelfde netwerk. Het maskeert ook hun locatie, wat op andere manieren nuttig kan zijn. Het is belangrijk op te merken dat dit niet echt verandert hoe mensen internet gebruiken. Het verbetert gewoon hun vermogen om te genieten van een veilige online ervaring.

Hoe werkt een VPN op een iPhone?

Een VPN brengt een directe verbinding tot stand en versleutelt al het online verkeer, waardoor de activiteit en details van de gebruiker worden beschermd.

De VPN-service stuurt eigenlijk al het digitale verkeer van de iPhone door externe servers, die zich meestal in verschillende delen van de wereld bevinden. De service verbergt ook het echte IP-adres (Internet Protocol) van het apparaat en vervangt het door dat van de servers van de service. Dit betekent dat de verbinding veilig is, dat de werkelijke locatie van het apparaat verborgen blijft en dat hackers, of internetproviders, geen activiteit via de verbinding kunnen volgen of toegang hebben tot gegevens.

Heb ik een VPN nodig op mijn iPhone?

In één woord, ja. Het is tegenwoordig heel gebruikelijk dat mensen hun telefoon gebruiken voor allerlei digitale activiteiten, van bankoverschrijvingen en online aankopen tot het verzenden van e-mails en surfen. Voor al deze handelingen moeten echter persoonlijke gegevens worden ingevoerd die cybercriminelen of bedrijven proberen te verzamelen. Hier zijn enkele redenen waarom je toch een VPN nodig hebt op je iPhone:

 • Internet Service Providers (ISP's) kunnen de online activiteiten van de iPhone bekijken en de gegevens aan derden verkopen voor gerichte advertenties.
 • ISP's kunnen ook IP-adressen gebruiken om internetgebruik te controleren en verbindingen te beperken (vertragen) als er teveel bandbreedte wordt gebruikt, zoals bij teveel gamen.
 • Websites kunnen IP-adressen gebruiken om de locatie van bezoekers en zoekgeschiedenis bij te houden, om interesse te meten en gerichte advertenties en suggesties te tonen.
 • Sommige services zijn beperkt tot mensen in specifieke regio's, bijvoorbeeld tv-programma's of video's van YouTube. Als je op reis bent, maar toch wilt blijven kijken naar je favoriete show, dan kun je dit met een VPN doen.

Als zodanig helpt een VPN op een iPhone de online privacy van de gebruiker en de beveiliging van de gegevens die ze verzenden te beschermen. De service kan gevoelige gegevens en persoonlijke informatie, zoals bankgegevens en creditcardgegevens, beveiligen.

Het waarborgen van de veiligheid van een iPhone door gebruik te maken van een VPN-service is belangrijk voor elke gebruiker. Het is echter vooral belangrijk voor wie een iPhone gebruikt voor het werk. Dit komt omdat werktelefoons vaak worden gebruikt om veel gevoelige bedrijfsinformatie te verzenden en te ontvangen, zoals vertrouwelijke documenten en financiële gegevens. Als deze telefoons gehackt worden, kan al deze informatie vrij komen, wat problemen of reputatieschade voor het bedrijf kan veroorzaken.

Wat zijn de voordelen van een VPN op mijn iPhone?

Naast het bieden van enige veiligheid en privacy, heeft een VPN nog veel andere voordelen voor iPhone-gebruikers. Smartphonegebruikers worden zich steeds meer bewust van de voordelen van een VPN op iPhone en kiezen er daarom steeds vaker voor om de dienst te gebruiken. Hieronder vermelden we enkele redenen:

 1. Geo-beperkingen vermijden: niet alle online inhoud is overal beschikbaar. Sommige landen beperken bijvoorbeeld het gebruik van zoekmachines zoals Google, terwijl bepaalde streamingdiensten, zoals Netflix en Amazon Prime, landspecifieke catalogi aanbieden. Het verbinden van een iPhone met een VPN omzeilt dit soort geografische beperkingen, zodat gebruikers toegang krijgen tot de digitale inhoud die ze willen.
 2. Locatiespecifieke zoekresultaten krijgen: de geografische locatie van een apparaat kan een invloed hebben op de resultaten van zoekmachines. Als zodanig zorgt het gebruik van een VPN ervoor dat de zoekresultaten relevant zijn voor de locatie die de gebruiker wil. Het gebruik van een VPN die is geconfigureerd voor een server in Bangkok kan bijvoorbeeld helpen bij het zoeken naar een specifieke winkel in Thailand, zelfs als de gebruiker zich fysiek in de VS bevindt.
 3. Targeting vermijden: IP-adressen worden vaak gebruikt om gerichte advertenties en gepersonaliseerde suggesties te maken voor elke websitebezoeker. VPN's kunnen het IP-adres van de gebruiker wijzigen, waardoor het vermogen van ISP's en derden om deze op maat gemaakte aanpassingen te maken, wordt geminimaliseerd.
 4. Throttling minimaliseren: VPN's kunnen iPhone-gebruikers helpen bandbreedtebeperking van ISP's te voorkomen, vooral als de smartphone bijvoorbeeld veel wordt gebruikt voor streaming en gaming.

Wat zijn de mogelijke nadelen van het gebruik van een VPN op mijn iPhone?

Hoewel er veel redenen zijn voor gebruikers om een VPN aan hun iPhones toe te voegen, zijn er natuurlijk ook een aantal nadelen. Hoewel dit niet betekent dat gebruikers VPN-services moeten verwijderen van hun iPhones, is het toch belangrijk om rekening te houden:

 1. Lagere verbindingssnelheden: VPN's versleutelen alle gegevens en moeten al het verkeer via externe servers omleiden. Daarom merken veel gebruikers dat hun internetverbinding langzamer wordt. Gebruikers van premium VPN-services ondervinden dit probleem echter meestal niet.
 2. Onveilige verbindingen: gratis VPN's brengen geen kosten in rekening. Daarom worden ze gedwongen om op verschillende manieren inkomsten te genereren met hun service. Dit wordt vaak gedaan door gebruikersgegevens bij te houden en vervolgens aan derden te verkopen, wat veel gebruikers in de eerste plaats juist proberen te vermijden. Hierdoor biedt een betaalde service meer bescherming.
 3. Abonnementskosten: De beste VPN-services die beschikbaar zijn, rekenen wel vaak een prijs aan voor de service, waar sommige gebruikers misschien tegenop zien. Deze abonnementskosten zijn echter meestal vrij laag. Bij Kaspersky bedraagt dit bijvoorbeeld slechts US $ 4,99/maand. Een verwaarloosbaar bedrag als het wordt afgewogen tegen de beveiligings- en privacyvoordelen.
 4. VPN-verbod: Voordat ze een VPN op hun iPhone instellen, moeten gebruikers er rekening mee houden dat de service in bepaalde landen is verboden of beperkt. VPN's zijn bijvoorbeeld illegaal in Noord-Korea en Wit-Rusland, terwijl Rusland en India alleen VPN-providers toestaan die ermee instemmen om gebruikersgegevens te loggen en te delen.

Wanneer moet ik een VPN op mijn iPhone gebruiken?

Inmiddels zullen de meeste gebruikers zich bewust zijn van wat een VPN op een iPhone doet en waarom de dienst belangrijk is. Op dit moment vragen velen zich af of ze een VPN-verbinding constant moeten gebruiken, of alleen onder bepaalde omstandigheden. Het korte antwoord is dat een consequent gebruik van deze service het hoogste beveiligingsniveau biedt. We raden dus aan om het te allen tijde gebruiken. VPN-verbindingen zijn echter het meest cruciaal bij het openen van bankgegevens en het uitvoeren van transacties, het verstrekken van creditcardgegevens, het downloaden van bestanden en het delen van gevoelige informatie via e-mail- en chatservices.

Gebruikers die zich zorgen maken dat een VPN op hun iPhone de batterij sneller leeg maakt, kunnen er zeker van zijn dat dit meestal niet het geval is. VPN's zijn bedoeld om op de achtergrond te werken. Daarom heeft de service, zodra deze is ingesteld en ingeschakeld, meestal een minimale impact op de batterij van een telefoon. Als dit echter een groot probleem is, is het aanbevolen de VPN-verbinding in te schakelen wanneer de telefoon het meest kwetsbaar is, zoals bij het verbinden met openbare wifinetwerken.

Biedt de iOS-versleuteling van mijn iPhone voldoende beveiliging?

Het is een veel voorkomende misvatting dat Apple's iOS iPhones, MacBooks en iPads bestendig maakt tegen hackers en andere beveiligingsbedreigingen. De beveiliging die iOS biedt, is beperkt tot het beschermen van wachtwoorden die op het apparaat zijn opgeslagen en het coderen van de gegevens van het apparaat wanneer het apparaat is vergrendeld. iOS-versleuteling is niet van toepassing op webverkeer en de gegevens die op iPhones worden verzonden of ontvangen, blijven kwetsbaar zonder VPN.

Een VPN kiezen voor een iPhone

Het is verleidelijk om te denken dat alle VPN's hetzelfde zijn, maar dit is zeker niet het geval. De service verschilt in kwaliteit en functionaliteit, en natuurlijk hoe er wordt omgaan met gebruikersgegevens. Daarom is het belangrijk om wat onderzoek te doen bij het kiezen van een VPN-provider. Overweeg de volgende belangrijke punten:

 • Verbindingsbeveiliging: kijk welke versleutelingsmethode de VPN-provider gebruikt: 256-bits is het minimum voor een veilige VPN.
 • Activiteitenregistratie: lees de algemene voorwaarden of het privacybeleid van de provider om ervoor te zorgen dat de gebruikersactiviteit niet wordt bijgehouden of geregistreerd.
 • Inkomsten genereren: ontdek hoe de VPN-provider geld verdient. Als er geen abonnementskosten worden gevraagd, dan worden er mogelijk gebruikersgegevens verkocht aan derden voor advertenties.
 • Verbindingssnelheid: zorg ervoor dat de VPN je internetverbinding niet vertraagt - controleer beoordelingen of test dit tijdens de proefperiode.
 • Gebruikslimieten: sommige providers leggen dagelijkse of maandelijkse limieten op voor hun VPN-verbindingen, vooral als ze gratis en abonnementsniveaus aanbieden- controleer welke limieten van toepassing zijn en of deze acceptabel zijn.

Een VPN instellen op een iPhone

Nadat je hebt besloten dat je een VPN op je iPhone nodig hebt, is het instellen van de service eenvoudig. Na het kiezen van een provider duurt het meestal slechts enkele minuten om je telefoon te configureren met de VPN-service. Dit zijn de stappen die je moet nemen:

 1. Maak een account aan op de website van de provider: gebruikers moeten mogelijk een abonnementsniveau kiezen, betalingsgegevens opgeven en hun account per e-mail bevestigen.
 2. Koop en download de VPN-app van de provider via de App Store.
 3. Volg de installatie-instructies van de provider, waarvoor gebruikers meestal alleen maar hoeven in te loggen op hun account.
 4. Als dit nog niet is gebeurd bij het maken van het account, kies dan een abonnementsniveau en bevestig het account.
 5. Maak verbinding met de VPN-service via de automatische snelverbinding of door een locatiespecifieke server te selecteren.
 6. Ga terug naar de app om de verbinding uit te schakelen wanneer je deze niet langer nodig hebt.

Een VPN verwijderen van een iPhone

iPhone-gebruikers die niet langer een VPN-service op hun apparaten nodig hebben, kunnen deze eenvoudig verwijderen. Dit kan worden gedaan door naar de iPhone-instellingen te gaan, de verbinding met de VPN-service te verbreken en de app te verwijderen.

Verbinding

Hoewel de meeste mensen enige moeite doen om hun computers, e-mail en bankrekeningen veilig te houden, denken ze pas in de tweede plaats aan hun smartphones. Deze apparaten zijn echter zo een cruciaal onderdeel van het dagelijks leven geworden, dat het vooral belangrijk om de veiligheid daarvan te garanderen, zelfs als het apparaat in kwestie een iPhone is. Het instellen van een VPN-service op een iPhone biedt veel voordelen. Veiligheid en privacy zijn natuurlijk de twee belangrijkste. Maar gebruikers kunnen ook geografische beperkingen omzeilen, toegang krijgen tot meer inhoud en digitale services en de kans op gerichte advertenties minimaliseren. Daardoor wordt het noodzakelijk om een VPN-configuratie op iPhones toe te voegen.

Veelgestelde vragen

Wat is een VPN voor iPhone?

Een VPN - of Virtual Private Network - is een service die de gegevens en activiteiten van een gebruiker versleutelt en hun IP-adres maskeert terwijl ze online zijn. Wanneer de instellingen van een iPhone geconfigureerd zijn met een actieve VPN, zal de service activiteiten via een externe server routeren met behulp van een alternatief IP-adres en alle persoonlijke gegevens en verkeer maskeren.

Heb ik een VPN nodig op mijn iPhone?

In één woord, ja. Een VPN op een iPhone zorgt voor meer veiligheid en privacy. Dit helpt niet alleen gevoelige gegevens zoals persoonlijke gegevens, bankrekeningen en creditcardgegevens te beschermen, maar minimaliseert ook het vermogen van internetproviders (ISP's) en derden om activiteiten te volgen en gerichte advertenties te maken.

Wat doet VPN op iPhone?

De belangrijkste functie van een VPN-instelling op een iPhone is om gegevens die van en naar het apparaat worden verzonden te beveiligen en ervoor te zorgen dat alle webactiviteit privé blijft. Een VPN-service kan echter ook nuttig zijn om geografische beperkingen te omzeilen voor toegang tot locatiespecifieke inhoud.

Kaspersky VPN werd beoordeeld als de "voor de hand liggende winnaar" in 2022. Er werden snelheidsprestatietests uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksinstituut voor IT-beveiliging AV-TEST en het was de enige VPN-service waarvan is aangetoond dat er geen datalekken zijn in welke testcategorie dan ook. In alle tests toonde Kaspersky Endpoint Security uitstekende prestaties, bescherming en bruikbaarheid voor bedrijven.

Gerelateerde artikels en links:

VPN vs. proxyserver: wat is het verschil en welke zou je moeten gebruiken?

Mobiele beveiliging: Android versus iOS - welke is veiliger?

Draadloze netwerken beschermen

Smartphone VPN's: Wat je moet weten

Gerelateerde producten en diensten:

Kaspersky Standard

Kaspersky Plus

Kaspersky Premium

Kaspersky Small Office Security

Kaspersky Endpoint Security Zakelijk

Wat is een VPN en waarom is het belangrijk op een iPhone?

VPN's op iPhones bieden veel voordelen. Ontdek waarom het belangrijk is, hoe je het kunt gebruiken en hoe je VPN-instellingen op een iPhone kunt beheren.
Kaspersky Logo