Overslaan naar hoofdinhoud

Als je thuis een draadloos netwerk gebruikt, kun je je computer vrijwel overal in huis gebruiken zonder dat je de verbinding met andere computers in je netwerk of internet verliest. Als je draadloze verbinding echter niet beveiligd is, loop je grote risico's. Een hacker kan bijvoorbeeld:

 • Gegevens onderscheppen die je verzendt of ontvangt
 • Toegang krijgen tot je gedeelde bestanden

Je internetverbinding kapen en je volledige bandbreedte of downloadcapaciteit verbruiken

Tips voor internetbeveiliging: je draadloze netwerk beschermen

Hier volgen enkele eenvoudige stappen waarmee je je draadloze netwerk en router kunt beveiligen:

 • Gebruik niet het standaardwachtwoord
  Een hacker kan eenvoudig het standaardwachtwoord van de fabrikant voor je draadloze router achterhalen en vervolgens dat wachtwoord gebruiken voor toegang tot je draadloze netwerk. Het is dus verstandig om het beheerderswachtwoord voor je draadloze router te wijzigen. Kies een complexe reeks letters en cijfers wanneer je een nieuw wachtwoord verzint. Gebruik geen wachtwoord dat eenvoudig te raden is.
 • Zorg ervoor dat niet iedereen je draadloze apparaat kan detecteren
  Schakel het SSID-signaal (Service Set Identifier) uit zodat niet iedereen je draadloze apparaat kan detecteren.
 • Wijzig de SSID-naam van je apparaat
  Nogmaals, een hacker kan eenvoudig achterhalen welke SSID-naam door de fabrikant is toegewezen aan het apparaat, en daarmee je draadloze netwerk opsporen. Wijzig de SSID-naam van je apparaat en gebruik geen naam die eenvoudig te achterhalen is.
 • Codeer je gegevens
  Schakel in je verbindingsinstellingen encryptie in. Gebruik WPA-encryptie als die wordt ondersteund op het apparaat. Gebruik anders WEP-encryptie.
 • Bescherming tegen malware en internetaanvallen
  Installeer een geavanceerd anti-malwareproduct op al je computers en andere apparaten. Selecteer de optie voor automatische updates in het product zodat je anti-malwarebeveiliging altijd up-to-date is.

Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot beveiliging en bescherming

Draadloze netwerken beschermen

Draadloze netwerken zijn kwetsbaar voor hackers die proberen je persoonlijke gegevens te stelen. Leer hoe je je draadloze netwerk beter kunt beveiligen om je privacy te beschermen.
Kaspersky Logo