Overslaan naar hoofdinhoud

Als je bedrijf vorig jaar geen last heeft gehad van cyberaanvallen, heb je geluk gehad. Hoewel het nieuws zich richt op grote bedrijven met veel persoonlijke gegevens die duizenden mensen beïnvloeden, lopen ook kleine bedrijven risico. Over 2018 heeft Kaspersky Lab de volgende bevindingen gerapporteerd:

  • 30,01% van de computers van gebruikers zijn gedurende het jaar onderworpen aan ten minste één malware-aanval.
  • De oplossingen van Kaspersky Lab hebben 1.876.998.691 aanvallen afgeweerd van online bronnen over de hele wereld.
  • 554.159.621 unieke URL's werden door anti-viruscomponenten voor internet als schadelijk herkend.
  • De anti-virus voor internet van Kaspersky Lab heeft 21.643.946 unieke schadelijke objecten gedetecteerd.
  • 765.538 computers van unieke gebruikers zijn het doelwit geworden van encryptors.
  • 5.638.828 computers van unieke gebruikers zijn het doelwit geworden van miners.
  • De oplossingen van Kaspersky Lab hebben op 830.135 apparaten pogingen om malware voor het stelen van geld via online bankieren geblokkeerd.

Hackers en phishingpogingen kunnen grote en kleine bedrijven honderdduizenden dollars, uren tijd en veel stress kosten. De gemiddelde kosten van een gegevenslek nemen wereldwijd toe. De kosten bedragen nu gemiddeld $ 1,23 miljoen voor ondernemingen (een stijging van 24% ten opzichte van $ 992.000 in 2017) en gemiddeld $ 120 miljoen voor het mkb (een stijging van 36% ten opzichte van $ 88.000 in 2017). Denk aan alle klanten-, creditcard-, leveranciers- en andere gegevens die op je servers staan. De conclusie is simpel: het is de moeite waard om rekening te houden met de risico's en een plan op te stellen om een inbreuk in je bedrijf te voorkomen.

Omdat grote bedrijven meer te verliezen hebben, lopen ze ook voorop op het gebied van beveiliging. Kleinere bedrijven kunnen leren van de inspanningen van grotere bedrijven en hun beveiliging afstemmen op hun situatie. Laten we eens kijken naar wat je van grote bedrijven kunt leren.

Ze scheiden zakelijk en privé

Als je je kleine bedrijf voor het eerst wilt laten groeien, is het gebruikelijk om je persoonlijke kapitaal te combineren met je bedrijfskapitaal. Tenzij je investeerders hebt, komt dat vaak uit eigen zak. Het is echter verstandig om een zakelijke rekening aan te vragen die volledig losstaat van je privérekening. Dit is niet alleen belastingtechnisch een pre, maar het betekent ook dat als iemand je privérekening hackt, je bedrijf veilig is (en andersom).

Ze beschermen alle soorten gegevens

De meeste bedrijven beschermen hun gestructureerde gegevens (gegevens die zeer goed zijn geordend), bijvoorbeeld in een database of een andere reeks bestanden. Maar grote bedrijven beschermen ook ongestructureerde gegevens, zoals informatie die is opgeslagen in het postvak van een medewerker. Je postvak is een zwak punt als het gaat om cyberaanvallen en hackers kunnen eenvoudig toegang krijgen tot waardevolle ongestructureerde gegevens. Een uitgebreide aanpak voor de bescherming van alle soorten gegevens is essentieel voor bedrijven van elke omvang. Deze strategie kan bestaan uit het gebruik van beveiligingssoftware en het trainen van medewerkers om gegevens in de juiste handen te houden.

Ze beperken de informatiestroom

Medewerkers van kleine bedrijven hebben vaak meer dan één functie. Ze hebben meer verantwoordelijkheden en daarmee is het risico ook groter. De realiteit van cyberschendingen is dat informatie vaak wordt gestolen door medewerkers en niet door onbekende hackers. Als je de hoeveelheid informatie waartoe je medewerkers toegang hebben beperkt, beperk je het risico op een inbreuk. Een beperkend toegangsprotocol voor gegevens betekent niet dat je je medewerkers niet vertrouwt; het betekent dat je een slimme eigenaar bent van een klein bedrijf.

Ze worden geïnformeerd

Als er iets is wat je kunt leren van de cyber security van grote bedrijven, is dat je niet moet treuzelen. Grote bedrijven werken bijna altijd samen met specialisten op het gebied van cyber security. Zij kunnen je op de hoogte brengen van best practices en manieren om de beveiligingsinspanningen te verbeteren en de risico's op schendingen te beperken. Het is niet zo duur als je denkt; beschouw het als een verzekeringspolis die je op de lange termijn geld kan besparen.

Als je net als grote bedrijven wilt weten hoe je schendingen kunt voorkomen, voorspellen en detecteren, bekijk dan de oplossingen van Kaspersky Lab voor kleine bedrijven.

Gerelateerde artikelen en links:

Websitebeveiliging: loopt je bedrijf gevaar?

Wat is IoT en IoT-beveiliging?

Threat Intelligence

Wat is een geavanceerde hardnekkige dreiging en welke tekenen wijzen hierop?

Gerelateerde producten:

Kaspersky Hybrid Cloud Security

Kaspersky Endpoint Security for Business

Kaspersky Security Cloud

Vier manieren waarop grote bedrijven hun gegevens beschermen die je kunt toepassen op je kleine onderneming

De gemiddelde kosten van een datalek nemen wereldwijd toe. Ontdek vier manieren waarop grote ondernemingen hun gegevens beschermen die je vandaag nog op je bedrijf kunt toepassen.
Kaspersky Logo