Overslaan naar hoofdinhoud

Pesten is zeker veranderd sinds de dagen van knokpartijen na school of iemands zakgeld afpakken. Je zou kunnen zeggen dat pesten met de tijd is meegegaan en de overstap heeft gemaakt naar e-mails, tekstberichten en social media. Wellicht weet je al hoeveel schade dit aanricht. Uit statistieken blijkt dat dit een wijdverbreid en gevaarlijk probleem is. Laten we eens kijken naar de cijfers van online pesten en de tien beste manieren om online aanvallers buiten te sluiten.

1) Vertel het aan iemand

Volgens DoSomething.org vertelt slechts één op de tien slachtoffers een vertrouwde volwassene over online pesten, terwijl 68% van de tieners het erover eens is dat online pesten een serieus probleem is. Vaak komt het gebrek aan communicatie voort uit schaamte of angst. Kinderen zijn bang dat als ze het aan een volwassene vertellen, het pesten erger wordt zodra de pestkop erachter komt. Ook denken ze dat leraren en ouders niets kunnen doen om het pesten te stoppen. Het is essentieel om het te bespreken met je kinderen als je denkt dat ze online gepest worden. Zoek praktische manieren om het probleem aan te pakken, bijvoorbeeld door medewerkers van de school erbij te betrekken of door contact op te nemen met social-mediasites.

2) Bewaar alles

In sommige gevallen overschrijdt pesten de grens tussen ergernis en strafbare intimidatie of bedreiging. Dat is wat er gebeurde met Izzy Dix, die in september 2013 zelfmoord pleegde na continue online pesterijen. Hoewel de politie onderzoek deed naar het incident, werden geen redenen gevonden om online 'trollen' aan te klagen voor Izzy's dood. Haar moeder, Gabbi, heeft inmiddels documenten in handen waaruit een patroon van pesterijen op social media blijkt. Ze wil dat de zaak wordt heropend. Als je kind het slachtoffer van online pesten is, moet je alle berichten van de pestkop bewaren door screenshots te maken of met je smartphone foto's te maken, waarbij je de tijd en datum noteert.

3) Ga geen confrontatie aan

Nobullying.com meldt dat 55% van alle tieners die sociale media gebruiken, getuige was van een vorm van pesten en dat 95% het gedrag helemaal negeerde. Om dit te bestrijden, is een mix van erkenning en vermijding nodig. Mensen die merken dat iemand wordt gepest, moeten bereid zijn dat te melden aan vrienden, familieleden of leraren, terwijl degenen die gepest worden vaak beter af zijn als ze de pesterijen negeren. Het doel van elke pestkop is het slachtoffer te irriteren tot hij of zij kwaad wordt. In feite weten ze het doelwit te 'raken', waardoor hij of zij de belachelijke en schadelijke beweringen accepteert. De beste optie is om de pester helemaal te blokkeren van sociale media en e-mailaccounts.

4) Lees meer

Volgens InternetSafety101.org maakt slechts 7% van de ouders zich zorgen over online pesten, ondanks het feit dat 33% van de tieners gedupeerd is.

Het is voor ouders cruciaal om zo veel mogelijk te weten te komen over wat kinderen doen op internet en met hun smartphone. Een van de misverstanden is dat jongens altijd de pestkoppen zijn en meisjes vaker slachtoffers. Er zijn echter net zo veel meisjes als jongens slachtoffer of pestkop. Terwijl jongens sneller zullen dreigen, zijn meisjes meer gericht op emotioneel geweld om het zelfbeeld van het slachtoffer te ondermijnen, wat nog schadelijker kan zijn.

5) Begrijp de omvang van het probleem

Veel volwassenen denken dat sociale-mediasites plekken zijn waar veel wordt gepest, en ze hebben gelijk. Maar nu 73% van de tieners een smartphone heeft, zijn er veel plekken waar gepest zou kunnen worden. Pesten kan plaatsvinden op Facebook, Twitter en Instagram of via Snapchat, e-mails en tekstberichten die door de pestkoppen worden gestuurd. En aangezien een tiener de telefoon altijd binnen handbereik heeft, kan de intimidatie vrijwel continu doorgaan. Nu technologische veranderingen zo snel gaan, is het belangrijk om altijd de mobiele apparaten van je kinderen en hun online gedrag in de gaten te houden om mogelijke dreigingen voor te zijn.

6) Herken de tekenen

Een kind dat online wordt gepest, ziet er hetzelfde uit als elke andere puber en wil vaak niet praten over zijn of haar dag of gevoelens. Volgens de National Crime Prevention Council (NCPC) moet je daarom letten op andere tekenen, zoals een verlies van interesse in favoriete activiteiten, spijbelen en veranderingen in de slaap- of eetgewoonten. Deze zaken kunnen allemaal op meerdere problemen duiden, maar je zou ook een plotseling gebrek aan belangstelling voor het gebruik van de computer kunnen merken, of in het geval het kind zelf pest, kunnen zien dat het erg kwaad wordt als hij of zij niet op de telefoon of computer mag.

7) Beveilig gegevens

In het geval van Izzy Dix, konden pestkoppen een nepprofiel maken op Facebook door een gestolen foto te plaatsen. Zo konden ze kwetsende berichten plaatsen. Het is belangrijk dat jij en je tienerkind oppassen met het online plaatsen van gegevens. Een goed idee is om een limiet te stellen aan hoeveel persoonlijke foto's en informatie je kind online mag zetten. Zorg ervoor dat ze hun wachtwoorden altijd beveiligen en regelmatig wijzigen. Het gebeurt soms dat pestkoppen het profiel van het slachtoffer 'kapen' om onbeschofte, beledigende opmerkingen te plaatsen. Tegelijkertijd zouden tieners altijd hun sociale-mediaprofielen moeten instellen op 'privé' en moeten ze berichten negeren van mensen die ze niet kennen.

8) Ga niet zelf pesten

Zoals door Nobullying.com werd opgemerkt, vechten sommige slachtoffers terug tegen pestkoppen en worden ze vervolgens zelf ook pestkoppen. Dit lijkt misschien een manier om het probleem op te lossen, maar wat vaak gebeurt is dat er een soort 'heen en weer' ontstaat tussen het slachtoffer en dader, waardoor het gedrag neigt voort te bestaan. Leer je tienerkind over respect voor andermans gevoelens en privacy online. Vertel je kind dat je de impuls om terug te slaan begrijpt, maar dat het op de lange termijn het beste is om er niet in mee te gaan.

9) Doe het samen

Het is belangrijk om de handen ineen te slaan en samen te zoeken naar lange termijnoplossingen voor online pesten. In Canada is recentelijk een wetsvoorstel ingediend dat het verspreiden van beelden van een persoon zonder zijn of haar toestemming verbiedt en dat het voor de politie mogelijk maakt een bevelschrift te gebruiken om informatie over internetgebruikers te verkrijgen als er gerede grond is om te vermoeden dat de wet is overtreden. Het wetsvoorstel is niet perfect, maar het kan een draaiboek worden voor toekomstige wetgeving die kinderen beschermt op internet. In de VS verschilt de wetgeving per staat, dus is het belangrijk om te weten wat je rechten zijn en om de juiste instanties in te schakelen als het uit de hand loopt.

10) Roep de pestkoppen ter verantwoording

Een team van onderzoekers van de Clemson University ontwikkelt een app die foto's, video's en gegevens van sociale media scant en signalen van pesten kan herkennen. Als wordt geconstateerd dat er sprake is van pesterijen, waarschuwt de app het slachtoffer, de ouders van het slachtoffer, medewerkers van de school en zelfs de dader, zodat alles op tafel ligt en het pesten kan worden gestopt. Zelfs zonder een kant-en-klare app moeten ouders pestkoppen ter verantwoording roepen door de schoolleiding en de ouders van de pestkoppen in te lichten. Pestkoppen moeten begrijpen dat hun handelingen gevolgen hebben en dat iedereen een leven zonder angst verdient.

De statistieken over online testen laten een duidelijk beeld zien: dit is een voortdurend, ernstig probleem. Gewapend met gegevens en praktische oplossingen kunnen ouders en tienerkinderen echter helpen om het tij te keren tegen online wangedrag.

De tien belangrijkste manieren om online pesten te stoppen

Online pesten is een groeiend probleem voor de hedendaagse jeugd en kan mentaal heel belastend zijn. Volg deze tien tips om online pesterijen een halt toe te roepen.
Kaspersky Logo