Overslaan naar hoofdinhoud

Wat is phishing en welke invloed heeft het op alle e-mailgebruikers?

Iedereen die e-mail gebruikt, is een mogelijk doelwit voor phishingscammers. Wanneer mensen vragen wat phishing is, wordt meestal het volgende scenario als voorbeeld gebruikt: je opent je e-mail en plotseling staat er een waarschuwing van je bank in je postvak IN. Wanneer je op de link in het e-mailbericht klikt, wordt er een webpagina geopend die lijkt op de website van je bank. Maar het is eigenlijk een valse website die bedoeld is om je gegevens te stelen. In deze waarschuwing wordt verteld dat er een probleem is met je rekening. Je wordt gevraagd om je gebruikersnaam en wachtwoord ter bevestiging in te vullen. Na het invullen van de aanmeldingsgegevens op de pagina die wordt geopend, word je meestal doorgestuurd naar de echte instelling waar je je gegevens nogmaals moet invoeren. Doordat je wordt doorgestuurd naar de echte instelling, besef je niet meteen dat je gegevens zijn gestolen.

Eenvoudige stappen om je te beschermen tegen phishing

Bij phishing worden slachtoffers verleid om aanmeldingsgegevens te verstrekken voor allerlei vertrouwelijke accounts, zoals e-mail en bedrijfsintranet. Zelfs voor oplettende gebruikers is het soms moeilijk om een phishingaanval te herkennen. Deze aanvallen worden steeds gewiekster. Hackers stemmen hun aanvallen af op het slachtoffer en sturen zeer overtuigende berichten waar je gemakkelijk in kunt trappen.

De eerste stap van bescherming tijdens internetgebruik is je gezonde verstand gebruiken voordat je vertrouwelijke gegevens verstrekt. Wanneer je een waarschuwing van je bank of een andere grote instelling ontvangt, klik dan nooit op de link in het e-mailbericht. In plaats hiervan open je de browser en typ je het adres rechtstreeks in het adresveld, zodat je kunt controleren of de site echt is.

Een andere belangrijk kenmerk van een phishingsite: het bericht bevat spelfouten en de site ziet er onprofessioneel uit. Omdat hackers vaak in alle haast een phishingsite maken, zien sommige sites er totaal anders uit dan die van het oorspronkelijke bedrijf.

Internetbeveiligingssoftware: een betere verdediging

Een van de eenvoudigste manieren om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van phishing, is het installeren en gebruiken van goede internetbeveiligingssoftware op je computer. Internetbeveiligingssoftware is essentieel voor elke gebruiker omdat deze meerdere beschermingslagen biedt in één eenvoudig te beheren pakket. Wanneer firewall, anti-spam en anti-malware gecombineerd zijn in één pakket, kun je vertrouwen op extra bescherming waarmee wordt voorkomen dat je systeem geïnfecteerd raakt als je per ongeluk toch op een gevaarlijke link klikt.

Anti-spamsoftware is ontwikkeld om je e-mailaccount te beschermen tegen phishing en spam. Anti-spamsoftware werkt met vooraf gedefinieerde black lists die zijn gemaakt door beveiligingsonderzoekers. Daarnaast is dit intelligente software die na verloop van tijd leert welke items spam zijn en welke niet. De software houdt mogelijke bedreigingen buiten de deur maar blijf op je hoede voordat je een e-mail opent.

Anti-malware is toegevoegd om andere vormen van bedreiging te voorkomen. Net zoals anti-spamsoftware is anti-malwaresoftware geprogrammeerd door beveiligingsonderzoekers om zelfs de meest onopvallende malware te detecteren. Dankzij continue updates van leveranciers wordt de software steeds intelligenter en kan deze betere bescherming bieden tegen de nieuwste bedreigingen. Met een gratis anti-malwarepakket kun je jezelf beschermen tegen virussen, trojans, wormen en meer.

De technologie ontwikkelt zich echter snel. Met een beveiligingspakket van een gerenommeerde leverancier kun je jezelf beschermen tegen phishing en andere malwarebedreigingen.

Wat is phishing en welke invloed heeft het op alle e-mailgebruikers?

Wanneer mensen vragen wat phishing is, wordt meestal het volgende scenario als voorbeeld gebruikt: je opent je e-mail en plotseling staat er een waarschuwing van je bank in je postvak IN.
Kaspersky logo