Overslaan naar hoofdinhoud

Een van de meest populaire onderwerpen die op forums worden besproken, is het kapen van browsers. In veel gevallen willen gebruikers van computers weten hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen kwaadaardige inbraken en externe controle.

Een browser is gekaapt als ongewenste software op een internetbrowser de activiteiten van de browser verandert. Internetbrowsers dienen als een “raam” naar het internet en mensen gebruiken ze om naar informatie te zoeken en die te bekijken of te gebruiken.

Soms voegen bedrijven kleine programma’s toe aan browsers zonder toestemming van de gebruikers. De makers van kaapsoftware variëren van computer- en softwarefabrikanten tot hackers - of een combinatie van die drie.

Gevolgen en risico's

Gewetenloze individuen en organisaties hebben verschillende redenen om hun software in browsers te installeren:

  • Om informatie van gebruikers te stelen
  • Om gebruikers te bespioneren
  • Om hardnekkige reclames te laten zien
  • Om een “Probeer het voordat je koopt” aan een consument te verkopen

Soms laten hackers malware achter in browsers om gebruikers naar websites te leiden die worden gebruikt om belangrijke informatie over de gebruiker te verzamelen. Deze gegevens zijn onder andere gebruikersnamen, wachtwoorden, volledige namen, burgerservicenummers en zelfs antwoorden op beveiligingsvragen — meisjesnaam van moeder, etc.

Cybercriminelen gebruiken de informatie vervolgens om toegang te krijgen tot accounts waarmee de gebruiker op het internet inlogt. In sommige gevallen kunnen ze financiële gegevens verzamelen en het geld of de identiteit van een gebruiker stelen.

Je hoeft er echter geen meesterbrein voor te zijn om software te installeren in de browser van een gebruiker. Sommige marketingbedrijven volgen dezelfde stappen om activiteiten op het internet te volgen zodat ze kunnen zien welke websites worden bezocht en hoeveel tijd bezoekers op die websites doorbrengen. Ze kunnen deze informatie vervolgens zelf gebruiken om gerichte reclamecampagnes te maken of de informatie aan andere bedrijven verkopen die deze dan gebruiken om gerichte marketinginhoud te produceren.

Soms gebruiken bedrijven hun advertentiebudget voor display-advertenties die plotseling worden weergegeven op de apparaten van gebruikers of voor berichten die gebruikers op het internet naar verschillende websites “volgen”.

Websites die goederen of diensten verkopen, plaatsen steeds vaker pixels in browsers en deze pixels worden niet altijd verwijderd, zelfs als gebruikers op de advertentie of aanbieding reageren.

De meest verderfelijke manier van browser kapen komt voor als een verkoper een nieuw en onbevoegd softwareprogramma op de browser installeert. De binnendringende applicatie kan behoorlijk wat ruimte in beslag nemen op de werkbalk van de browser.

Het doel hiervan is de gebruiker zover te krijgen dat ze een volledige versie van de software aanschaffen, iets kopen op de website van de verkoper of een zoekopdracht uitvoeren met een specifieke zoekmachine.

Schadelijk of niet, de bestanden die op deze browsers worden gezet nemen opslagruimte in en vertragen verwerkingssnelheden op de computer. Gebruikers moeten deze bestanden constant van hun systeem blijven verwijderen.

Hoe je van een browserkaper afkomt

Sommige antivirusprogramma’s wijzen gebruikers op de aanwezigheid van adware en spyware, maar nieuwe malware wordt niet altijd gedetecteerd of de beveiligingssoftware kan de indringer niet uitroeien. In deze gevallen moeten gebruikers hun browser opnieuw installeren om de controle over de interface terug te krijgen.

In extreme omstandigheden installeert het kaapprogramma zichzelf opnieuw in de browser. Gebruikers moeten dan alle inhoud van hun computer verwijderen en een nieuw besturingssysteem en de nieuwste versie van de browser installeren. Ze kunnen hun persoonlijke bestanden herstellen met een back-up.

Hoe je jouw systeem beschermt tegen het kapen van de browser

Het is een uitdaging om jezelf te beschermen tegen een gekaapte browser. Het helpt als je de lijsten met cookies en de geschiedenis regelmatig leegt. Het is ook belangrijk dat je goede antivirussoftware installeert en onderhoudt om te voorkomen dat malware zichzelf in je browser installeert. De beveiligingssoftware moet gebruikers op de hoogte stellen van onbevoegde pogingen tot installatie en vragen wat er moet worden gedaan. Dit verkleint het risico op infectie.

Probeer geen gebruik te maken van freewareprogramma’s die tijdens de installatie mogelijk software uitpakken die je niet kent. En zorg dat je de downloadinstellingen altijd controleert als je software wilt installeren om de kans op ongewenste applicaties te verkleinen.

Ongeacht de manier waarop gebruikers zichzelf beschermen, de beste verdediging begint met het regelmatig bijwerken van het besturingssysteem en de browser, terwijl je ook steeds je gezonde bestand moet gebruiken bij het bezoeken van websites.

Gerelateerde artikelen:

Gerelateerde producten:

Wat is het kapen van een browser?

Het kapen van een browser komt voor als ongewenste software de activiteiten van de internetbrowser verandert om gebruikers te bespioneren of om hardnekkig reclames te tonen.
Kaspersky Logo