Overslaan naar hoofdinhoud

Zoals de naam al suggereert, is dit spionagesoftware die is ontworpen om je gegevens te verzamelen en door te sturen naar een derde zonder je medeweten of toestemming. De verzamelde gegevens worden verzonden naar de maker van de applicatie of mogelijk naar een derde partij, die de gegevens wellicht opslaat voor later gebruik. Sommige spywareprogramma's kunnen toetsaanslagen vastleggen ('keylogger'), vertrouwelijke gegevens verzamelen (wachtwoorden, creditcardnummers, pincodes, enz.), e-mailadressen verzamelen ('harvesting') of surfgedrag volgen. Daarnaast beïnvloedt spyware onvermijdelijk ook de prestaties van uw computer.

Adware, pornware en riskware omvatten legitiem ontwikkelde programma's die in sommige gevallen een specifieke dreiging kunnen vormen voor computergebruikers (door bijvoorbeeld als spyware te fungeren).

Veel van deze programma's zijn waarschijnlijk ontwikkeld en gedistribueerd door legitieme bedrijven, maar bevatten mogelijk functies die sommige ontwikkelaars van malware kunnen gebruiken voor schadelijke of illegale doeleinden.

Hoe kan je je tegen spyware beschermen?

Lees bij het installeren van software alle informatie, waaronder de licentieovereenkomst en privacyverklaring. Soms wordt ongewenste software in een software-installatie zelfs gedocumenteerd, helemaal aan het einde van een licentieovereenkomst of privacyverklaring.

Ontdek meer over de risico's en hoe Kaspersky Lab hiertegen bescherming kan bieden:

Andere artikelen en links met betrekking tot adware, pornware en riskware

Soorten spyware

Adware, pornware en riskware zijn soorten spyware die kunnen ontstaan vanuit legitieme bedrijven maar schadelijke of illegale doeleinden hebben. Leer jezelf te beschermen.
Kaspersky Logo