Een macrovirus is een computervirus voor het wijzigen of vervangen van een macro, een reeks opdrachten die programma's gebruiken om algemene bewerkingen uit te voeren. De bewerking "document openen" in veel tekstverwerkingsprogramma's is bijvoorbeeld afhankelijk van een macro, omdat dit proces uit allerlei afzonderlijke stappen bestaat. Macrovirussen veranderen deze reeks opdrachten en worden zodoende steeds uitgevoerd wanneer de macro wordt gestart.

Bronnen van macrovirussen

Macrovirussen zijn meestal ingesloten in documenten of worden als kwaadaardige code aan tekstverwerkingsprogramma's toegevoegd. Ze kunnen afkomstig zijn uit documenten die als bijlagen aan e-mails zijn toegevoegd of de code kan worden gedownload wanneer de gebruiker op een phishing-link klikt via een banner of URL. Macrovirussen kunnen moeilijk worden gedetecteerd, omdat ze pas worden uitgevoerd wanneer een geïnfecteerde macro wordt gestart. Op dat moment wordt in één keer een reeks opdrachten uitgevoerd. Een macrovirus is vergelijkbaar met een trojan, omdat het niet kwaadaardig lijkt en gebruikers niet direct iets merken. In tegenstelling tot trojans kunnen macrovirussen zich echter vermenigvuldigen en andere computers besmetten.

Risicofactoren

Het grootste risico van macrovirussen is hun vermogen om zich snel te verspreiden. Wanneer een geïnfecteerde macro is uitgevoerd, zijn alle documenten op de computer van de gebruiker besmet. Sommige macrovirussen kunnen problemen in tekstdocumenten veroorzaken (er worden bijvoorbeeld woorden verwijderd of toegevoegd), terwijl andere macrovirussen toegang krijgen tot e-mailaccounts en kopieën van geïnfecteerde bestanden verzenden naar alle contactpersonen van de gebruiker. De ontvangers zullen deze bestanden waarschijnlijk openen, omdat ze afkomstig zijn van een bekende.

Deze virussen kunnen ook worden gebruikt om opgeslagen gegevens te wissen of te infecteren. Bovendien zijn macrovirussen platformonafhankelijk. Met dezelfde code kunnen dus zowel Windows- als Mac-computers worden geïnfecteerd. Elk programma dat macro's gebruikt kan als host fungeren en elke kopie van een geïnfecteerd programma zal het virus bevatten, of deze nu per e-mail wordt verzonden of afkomstig is van een cd of USB-station.

Om deze virussen te verwijderen is specifieke beveiligingssoftware nodig die macrovirussen detecteert en verwijdert. Regelmatige scans zorgen ervoor dat geïnfecteerde documenten worden opgeschoond en dat er geen nieuwe computervirussen worden gedownload.