Hoewel veel mensen het internet elke dag uitvoerig gebruiken, hebben velen nog nooit van de term SSID gehoord, en nog minder mensen weten wat het werkelijk is. Dit ondanks dat de meeste mensen SSID-namen elke dag tegenkomen en erop vertrouwen. In dit artikel verklaren we wat het concept betekent, hoe het werkt en waarom het belangrijk is.
Wat is een SSID en waarvoor wordt het gebruikt?
SSID is een afkorting voor service set identifier, een belangrijke aanduiding voor draadloze netwerken. In wezen is een SSID de naam die wordt toegewezen aan een wifinetwerk wanneer een router wordt ingesteld. Voorbeelden van SSID's zijn "Ten huize Janssens" of "Koffiehuisje Tilburg". De router gebruikt vervolgens de SSID om een hotspot te maken en zijn netwerk in de buurt uit te zenden. De SSID werkt dan als een toegangspunt, zodat apparaten in de buurt, zoals laptops en smartphones, het netwerk kunnen vinden en er verbinding mee kunnen maken. Wanneer gebruikers proberen verbinding te maken met hun apparaat, zien ze een lijst met alle beschikbare wifinetwerken. De SSID is de naam waarmee ze het specifieke netwerk kunnen vinden dat ze willen gebruiken. Deze benaming wordt vaak in het apparaat bewaard, zodat er later automatisch opnieuw verbinding kan worden gemaakt met hetzelfde netwerk.
Het is belangrijk op te merken dat een SSID gewoon een netwerknaam is die gebruikt wordt als identificatie. De meeste wifinetwerken hebben ook een soort beveiliging, meestal via een WPA2- of WPA3-protocol. Gebruikers hebben in dat geval een wachtwoord of code nodig om verbinding te kunnen maken met het netwerk.
Wat is de relatie tussen SSID en WPA2 in wifi?
Voor de meeste wifinetwerken zijn zowel een SSID als een beveiligingssleutel of wachtwoord vereist om er verbinding mee te maken. WPA2 (Wi-Fi Protected Access II) is een beveiligingsprotocol dat definieert hoe de router en het apparaat van de gebruiker verifiëren en vervolgens veilig met elkaar communiceren met behulp van dit wachtwoord. Ze hebben elk een afzonderlijke functie Een SSID is een manier om een bepaald wifinetwerk te onderscheiden van andere netwerken in de omgeving, zodat gebruikers het juiste netwerk kunnen kiezen om verbinding mee te maken. Het is gewoon een naam. WPA2 is daarentegen een algemene beveiligingsstandaard en beveiligingscertificeringsprogramma voor draadloze netwerken. Wanneer WPA2-beveiliging is ingeschakeld op een wifinetwerk, hebben gebruikers een alfanumeriek wachtwoord of een alfanumerieke code nodig om verbinding te maken met het internet.
Hoe vind ik mijn SSID-nummer?
Eenmaal ze weten wat een SSID is, is het belangrijk dat gebruikers deze kunnen vinden om toegang te krijgen tot de nodige wifinetwerken. Voor een nieuw netwerk, of een netwerk waarvan de naam niet is gewijzigd, staat het standaard SSID-netwerk normaal gedrukt op een sticker op de router. De sticker bevindt zich vaak in de hoek onderaan de router. Veel netwerkeigenaren configureren hun SSID echter met een unieke naam die ze gemakkelijk kunnen terugvinden.
Om erachter te komen wat de SSID van een netwerk is, moet een gebruiker zich in dit geval wenden tot zijn elektronische apparaten. De eenvoudigste methode om de SSID van een netwerk te ontdekken, is door naar de wifi-instellingen van een apparaat te gaan en te identificeren met welk netwerk het momenteel is verbonden. Dit is de SSID van het lokale wifinetwerk. Deze methode om een SSID-naam te achterhalen werkt echter alleen als een apparaat eerder het desbetreffende netwerk al eerder heeft gebruikt.
Gebruikers die verbinding proberen te maken met een wifinetwerk dat nog niet eerder is gebruikt, vragen de SSID best aan de eigenaar van de router. Dit is het meest gebruikelijk als je bij iemand op bezoek bent of in een openbare ruimte zoals een café.
Wat moet je doen als de SSID niet verschijnt?
In sommige gevallen vinden gebruikers het wifinetwerk waarmee ze verbinding willen maken niet omdat de SSID niet wordt weergegeven in de lijst met beschikbare draadloze netwerken. Hier kunnen vele redenen voor zijn, zoals:
- De SSID is verborgen voor het publiek (ingesteld door de eigenaar)
- Het apparaat is niet binnen bereik
- De router werkt niet goed
- De netwerkadapter op het apparaat werkt niet of wifi is uitgeschakeld
Om het probleem op te lossen, kan de gebruiker het volgende doen:
- Controleren of de SSID niet verborgen is
- De router opnieuw opstarten
- De router terug naar de fabrieksinstellingen zetten (hiermee wordt de SSID teruggezet naar de standaardnaam)
- De netwerknaam controleren
- Dichter bij de router gaan of een draadloze extender gebruiken
- Het apparaat opnieuw opstarten en de stuurprogramma's bijwerken
- Verzekeren dat er geen objecten of apparaten de SSID-hotspot blokkeren
Een SSID-naam kiezen
De meeste routerfabrikanten stellen een standaard SSID in voor hun apparaten. Dit is de SSID-naam die op de sticker op de router staat, en de SSID die wordt uitgezonden wanneer het wifinetwerk voor de eerste keer wordt ingesteld. Meestal bevat de standaard SSID voor een wifinetwerk de merknaam van een router met een reeks willekeurige getallen, zoals "Linksys-3486" of "TP-LINK-3975".
Veel netwerkeigenaren geven er natuurlijk de voorkeur aan om hun eigen SSID in te stellen. Met een unieke SSID kunnen gebruikers gemakkelijk relevante wifinetwerk vinden om verbinding mee te maken. Veel bedrijven grijpen deze kans ook aan om hun merk te promoten door een SSID te maken die heel gemakkelijk te vinden is. Zo hebben alle Starbucks-coffeeshops bijvoorbeeld SSID-naam voor hun wifinetwerk met het woord "Starbucks" erin.
Een SSID wijzigen
Hoewel het niet strikt noodzakelijk is om de naam van een SSID van een wifinetwerk te wijzigen, kan dit soms nuttig zijn, bijvoorbeeld voor mensen die in appartementsgebouwen wonen. Dit komt omdat verschillende buren routers van hetzelfde merk kunnen hebben en SSID's die heel hard op elkaar lijken. Hierdoor kan er veel verwarring zijn bij het maken van verbinding met het juiste netwerk. In plaats van te kiezen uit een lange lijst SSID's die bijvoorbeeld met Linksys beginnen, is het netwerk veel gemakkelijker te vinden met een unieke naam die enige betekenis heeft voor de netwerkeigenaar - zoals "Ten huize Janssens" of "The corner Café".
Om een nieuwe SSID in te stellen, is het belangrijk om toegang te hebben tot de configuratie-interface van de router door ernaartoe te navigeren met behulp van een webbrowser en het IP-adres (Internet Protocol) van de router.
Volg vervolgens deze stappen:
- Zoek het IP-adres van de router. Dit staat meestal op een sticker op de router.
- Gebruik een computer of telefoon om verbinding te maken met het netwerk van de router.
- Open een internetbrowservenster, zoals Safari of Chrome.
- Log in op de webinterfacepagina van de router met behulp van de inloggegevens van de beheerder. Deze standaardwaarden staan normaal ook op een sticker op de router.
- Navigeer naar de instellingen voor het WLAN (Wireless Local Area Network) of wifi van de router
- Zoek veld SSID, waarin de standaard SSID-naam zou moeten staan.
- Typ de gewenste SSID-netwerknaam in.
- Zorg ervoor dat deze wijzigingen opgeslagen zijn voordat je de instellingen afsluit.
De nieuwe SSID (wifinetwerknaam) zou binnen enkele minuten in de lijst met beschikbare netwerken van het apparaat moeten verschijnen. Soms moet de lijst een paar keer worden vernieuwd voordat deze wordt weergegeven, of kunnen de oude en nieuwe SSID-namen tijdelijk tegelijkertijd worden weergegeven.
SSID-beveiliging voor wifinetwerken
Sommige gebruikers maken zich terecht zorgen over de beveiliging van hun wifinetwerken en SSID's. Daarom gebruiken veel netwerkeigenaren en legitieme bedrijven de WPA2-beveiligingsconfiguratie en stellen ze een "sleutel" (wachtwoord) in. Als een netwerkeigenaar bijvoorbeeld de standaardnetwerknaam met de merknaam van de router, kan een hacker gemakkelijk het merk en model van de router opzoeken. Als de router kwetsbaar is voor een bekende methode, kan deze worden aangevallen door gebruikers bijvoorbeeld om te leiden naar kwaadaardige websites en hun online activiteiten te volgen en persoonlijke gegevens via dat netwerk te stelen. Het is ook belangrijk op te merken dat netwerken die geen WPA2-codering gebruiken, hun gebruikers in gevaar brengen. Al hun communicatie en persoonlijke gegevens kunnen dan worden onderschept door de aanvallers in de buurt.
Het wijzigen van de SSID-naam en het instellen van een wachtwoord is echter mogelijk niet voldoende om een wifinetwerk te beschermen. Veel hackers kunnen brute-force of woordenboekaanvallen gebruiken om toegang te krijgen tot het netwerk en persoonlijke informatie te stelen.
Een unieke SSID-naam kan wel enige beveiliging bieden voor openbare netwerken. Sommige hackers zetten valse wifinetwerken op met namen die erg lijken op een legitiem netwerk, om nietsvermoedende gebruikers te misleiden. Dit komt vaker voor op openbare plaatsen zoals luchthavens, cafés en restaurants, waar mensen verwachten gratis wifi te kunnen gebruiken. Om dit te vermijden stellen veel legitieme bedrijven unieke SSID-namen in met een wachtwoord voor de verbinding. Bovendien geeft het behouden van de standaard SSID van een router hackers de mogelijkheid om het merk en model van de router te achterhalen en vervolgens te hacken. Zo kunnen ze gebruikers omleiden naar kwaadaardige websites of online activiteiten via dat netwerk te volgen.
Om hun privacy en veiligheid te waarborgen terwijl ze online zijn kunnen internetgebruikers, ongeacht de SSID van het netwerk, consequent een sterke VPN-service gebruiken zoals Kaspersky VPN Secure Connection.
Moet ik mijn SSID-netwerk verbergen?
Voor sommigen zou het voor de hand liggende antwoord hierop zijn om de SSID van het wifinetwerk verborgen te houden. Als de hacker het netwerk niet kan vinden, kunnen ze er toch geen toegang toe krijgen? SSID's zijn echter niet gemaakt om te worden verborgen. Hun functie is juist om gebruikers toegang een bepaald wifinetwerk te laten vinden. Bovendien kunnen hackers een reeks programma's gebruiken om verborgen SSID's te ontdekken.
Wat gebeurt er als er meerdere netwerken zijn met dezelfde SSID-naam?
Veel internetgebruikers vragen zich misschien af wat het betekent als twee netwerken hetzelfde of vergelijkbare SSID's hebben. Het directe antwoord is dat meerdere SSID's en routers voor veel verwarring kunnen zorgen. In een privéomgeving zoals een woning kunnen gebruikers proberen verbinding te maken met een netwerk, maar geweigerd worden omdat ze het verkeerde wachtwoord hebben. Dit komt vaak voor in een flatgebouw of buurt waar verschillende netwerken routers van hetzelfde merk gebruiken en de standaard SSID-nummers voor hun wifinetwerken behouden. Als twee netwerken bovendien dezelfde namen en beveiligingsinstellingen gebruiken, maken de meeste apparaten automatisch verbinding met het netwerk met het sterkste signaal of een eerder ingesteld voorkeursnetwerk.
Een gevaarlijker scenario doet zich echter voor wanneer een hacker een legitiem wifinetwerk vervalst. In dat geval maakt de gebruiker per ongeluk verbinding met een netwerk dat wordt uitgezonden met dezelfde of vergelijkbare naam als het legitieme netwerk waarnaar ze op zoek zijn en vervolgens worden ze blootgesteld aan de kwaadaardige acties van de hacker.
SSID's zijn de spil van draadloze netwerken
SSID-namen zijn cruciaal voor de werking van draadloze netwerken. Zonder SSID's zouden gebruikers geen wifi-hotspots op hun iPhones en laptops kunnen vinden en geen verbinding kunnen maken met internet. Hoewel veel routers worden geleverd met een standaard SSID-naam, kiezen veel eigenaren ervoor om dit aan te passen zodat hun netwerk herkenbaar is. Op plaatsen waar er meerdere SSID's en routers kunnen zijn, moeten gebruikers er echter voor zorgen dat ze verbinding maken met de juiste SSID. SSID's bieden op zich geen enkele beveiliging. Daarom kan het kiezen van het verkeerde en ongewenste netwerk de privacy van een apparaat en de gegevensbeveiliging daarvan in gevaar brengen.
Veelgestelde vragen
Wat is een SSID?
De betekenis van SSID is "service set identifier" of de openbare naam die aan een draadloos netwerk wordt gegeven. De router van het netwerk zendt zijn SSID openbaar uit, zodat gebruikers gemakkelijk het netwerk kunnen vinden en er verbinding mee kunnen maken met hun elektronische apparaten. Belangrijk is dat SSID's gewoon een manier zijn om verschillende wifinetwerken van elkaar te onderscheiden en dat ze op zich geen beveiliging bieden.
Hoe vind ik mijn SSID ?
In veel gevallen staat een SSID-naam op de router van een wifinetwerk. Meestal toont een sticker aan de onderkant van de router de naam en het wachtwoord van het netwerk. Dit zijn echter de standaardinstellingen en veel eigenaren verkiezen om de router- en netwerkinstellingen te configureren en hun eigen SSID-naam en wachtwoord in te stellen. In dit geval moeten gebruikers mogelijk de eigenaar om deze inloggegevens vragen om toegang te krijgen tot het betreffende netwerk. Als de gebruiker eerder een apparaat op het netwerk heeft aangesloten, kunnen ze echter eenvoudig de netwerkinstelling van het apparaat controleren - de SSID-naam moet het netwerk zijn waarmee het apparaat is verbonden.
Kaspersky Endpoint Security ontving in 2021 drie prijzen van AV-TEST voor de beste prestaties, bescherming en bruikbaarheid voor zakelijke eindpuntbeveiliging. In alle tests toonde Kaspersky Endpoint Security uitstekende prestaties, bescherming en bruikbaarheid voor bedrijven.
Gerelateerde artikels en links:
Een veilig thuisnetwerk instellen
Verbeter de beveiliging van je draadloze netwerk met deze eenvoudige tips
Beveiliging voor openbare wifi
Gerelateerde producten en diensten: