Overslaan naar hoofdinhoud

Beveiliging van draadloze netwerken wordt vaak beschouwd als een zaak voor specialisten. Iedereen die gebruikmaakt van een draadloos netwerk, zou echter bekend moeten zijn met basisbeveiliging om te voorkomen dat ze tijdens het gebruik van Wi-Fi doelwit worden van hackers. Draadloze beveiliging is belangrijk omdat bij gebruik van een onbeveiligd draadloos netwerk vrijwel iedereen je internetverkeer kan onderscheppen.

Thuis

Je kunt thuis enkele beveiligingsmaatregelen nemen om te zorgen voor een goede beveiliging van je draadloze thuisnetwerk. De belangrijkste stap voor het beveiligen van je thuisnetwerk is het inschakelen van het WPA-protocol (Wi-Fi Protected Access). WPA is een industriestandaard waarmee wordt voorkomen dat andere personen je verkeer kunnen scannen en gegevens kunnen onderscheppen wanneer je verbonden bent met je router. Kijk in de handleiding van je router hoe je dit moet doen. De meeste moderne routers hebben een instelling waarmee je met één druk op de knop draadloze encryptie kunt inschakelen.

Behalve het inschakelen van encryptie in je draadloze netwerk is het essentieel om krachtige internetbeveiligingssoftware te installeren op de computers van je gezin om zo alle apparaten te beschermen tegen de dreigingen op internet. Wanneer je de software voor malwarebestrijding, spambestrijding en ouderlijk toezicht centraliseert in één pakket, verhoog je de betrouwbaarheid. Bovendien zijn de tools gemakkelijker te beheren. Het is belangrijk te weten dat je met draadloze encryptie alleen wordt beschermd tegen hackers die je internetverkeer bekijken. Wanneer je verbonden bent met een beveiligd draadloos netwerk, ben je nog steeds blootgesteld aan malware, spam en andere schadelijke digitale bedreigingen.

Een extra middel om je te beschermen tegen internetbedreigingen is het gebruik van een firewall. Een firewall is een beveiligingstool die beheert welke applicaties toegang hebben tot internet en welke verbindingen met je computer zijn toegestaan. Firewalls zijn meestal zodanig geprogrammeerd dat deze automatisch bedreigingen herkennen. Hierdoor zijn firewalls doorgaans eenvoudig in gebruik en werken deze niet storend bij je dagelijkse computeractiviteiten.

Onderweg

Bij gebruik van openbare Wi-Fi, ongeacht het type, gelden dezelfde beveiligingsmaatregelen. Je moet niet alleen krachtige beveiligingssoftware geïnstalleerd hebben, maar als extra beveiligingsmaatregel adviseren we je geen bankwebsites of andere gevoelige websites te gebruiken, aangezien kwaadwillenden het verkeer van openbare Wi-Fi-netwerken eenvoudig kunnen onderscheppen. Om draadloze beveiliging voor alle internetgebruikers te verbeteren, heeft de non-profitorganisatie Electronic Frontier Foundation 'HTTPS Everywhere' ontwikkeld. Hiermee kun je verkeer op vele populaire websites versleutelen, zoals op Facebook, Gmail, Yahoo, enzovoort. Het belangrijkste voordeel van het gebruik van HTTPS Everywhere is dat verkeer wordt versleuteld. Veel websites hebben encryptietechnologie op hun servers, maar deze is vaak standaard uitgeschakeld vanwege diverse technische redenen. Met HTTPS Everywhere kunnen internetgebruikers deze beperking omzeilen door bij het bezoeken van een compatibele website automatisch een verzoek te verzenden voor het inschakelen van encryptie.

Het juiste pakket kiezen

Het kiezen van een beveiligingspakket kan een grote uitdaging zijn. Een pakket gratis uitproberen door een proefversie te downloaden kan uitkomst bieden. Zorg dat je kiest voor een beveiligingspakket van een gerenommeerde leverancier die is gespecialiseerd in beveiliging. Digitale bedreigingen ontwikkelen zich namelijk zo snel dat het voor een algemene leverancier onmogelijk is om de laatste ontwikkelingen bij te houden. Beveiliging van draadloze netwerken lijkt misschien ingewikkeld, maar door gezond verstand te combineren met krachtige beveiligingssoftware, kun je jezelf beschermen tegen de meeste bedreigingen.

Andere artikelen en links met betrekking tot veiligheid op internet

Verbeter de beveiliging van je draadloze netwerk met deze eenvoudige tips

Beveiliging van draadloze netwerken wordt vaak beschouwd als een zaak voor specialisten.
Kaspersky Logo