Overslaan naar hoofdinhoud

Op internet kun je informatie en afbeeldingen over vrijwel alles vinden. Bij onlineactiviteiten van kinderen moet je echter zorgen dat ze beschermd zijn tegen contact met ongewenste personen, ongepaste of schadelijke inhoud en schadelijke software of aanvallen. Met slechts enkele online veiligheidstips voor kinderen kun je helpen ze veilig te houden.

De meeste volwassenen hebben het internet weten ontstaan, ze waren getuige van de overgang van inbelmodems naar kabel en breedband en zagen hoe mobiele technologie de wereld overspoelde. Kinderen worden nu geboren in een wereld waar het internet allesoverheersend is. De technologie is aanwezig in alles wat ze doen, van school tot thuis om te spelen. Deze voortdurende connectiviteit is voor veel oplettende ouders een goede reden om zich zorgen te maken.

Waarom hebben kinderen bescherming nodig op het internet?

Ouders horen uit meerdere bronnen over het belang van online veiligheid voor kinderen. In het nieuws komen bijvoorbeeld maar al te vaak verhalen aan bod over kinderen en volwassen met slechte bedoelingen op het web. Anekdotes van andere ouders en waarschuwingen van lokale wetshandhavingsinstanties dragen ondertussen bij aan een grote angst om kinderen toegang te geven tot de online wereld.

Statistieken van NetSmartz (een online initiatief van het National Center for Missing and Exploited Children) bevestigen echter het feit dat kinderen meer dan ooit online aanwezig zijn. Drieënnegentig procent van de kinderen van 12 tot 17 jaar is online en 75 procent van dezelfde leeftijdsgroep heeft een mobiele telefoon. Drieënzeventig procent van de tieners heeft sociale netwerkprofielen op sites zoals Facebook, waarbij bijna de helft daarvan foto's van zichzelf uploadt.

De gevaren van internetgebruik voor kinderen

https://www.kaspersky.nl/content/nl-nl/images/repository/isc/2017-images/internet-safety-tips-img-10.jpg

Kinderen maken steeds meer gebruik van het internet door bijvoorbeeld te gamen op een tablet of huiswerk te maken achter de pc. Met de vele dreigingen op het internet kan het steeds lastiger worden om kinderen te beschermen tegen de schaduwkant van internet.

Kinderen kunnen online allerlei gevaren tegenkomen:

Contact met ongewenste personen, zoals:

  • Kinderlokkers, bijvoorbeeld in berichten op sociale media of chatrooms in de gamelobby.
  • Cyberbullies — Kinderen kunnen het doelwit zijn van online pestkoppen, die ook pesters kunnen zijn uit het echte leven.
  • Phishing-oplichters - ze misleiden je kind om gevoelige informatie over zichzelf of jou te overhandigen.

Ongepaste inhoud, zoals:

  • Seksueel expliciete inhoud, met name pornografische afbeeldingen en video's.
  • Gewelddadige of expliciete inhoud, zoals bloederige beelden of geweld.
  • Obscene of ongeschikte content voor de leeftijd, zoals grof taalgebruik of drugs- en alcoholgebruik.
  • Illegaal gedownload materiaal, zoals muziek- of videobestanden

Beveiligingsproblemen op de computer:

  • Drive-by-downloads, waarbij alleen het bezoek aan een website al kan leiden tot automatische installatie van schadelijke programma's op de computer van je kind
  • Malware-infecties kunnen andere mensen toegang geven tot de computer van je kind. Dit kan zich voordoen in peer-to-peer (P2P) programma's voor het delen van bestanden, weblinks, bijlagen en meer.
  • Ongewenste advertenties, pop-ups en adwareprogramma's die vaak automatisch worden geïnstalleerd bij het downloaden van freeware- of sharewareprogramma's Deze kunnen ook spyware bevatten.

Er bestaat een reële bezorgdheid over de internetveiligheid van kinderen, omdat ze in veel opzichten slimmer zijn dan hun ouders als het gaat om internet. Gelukkig wordt er steeds meer prioriteit gegeven aan de veiligheid van het internet voor gezinnen.

Wat kan jij doen om je kinderen online te beschermen?

https://www.kaspersky.nl/content/nl-nl/images/repository/isc/internet-safety-for-kids-time-to-grow-up.jpg

Het bieden van internetveiligheid voor kinderen lijkt een grote uitdaging, omdat veel ouders denken dat voor ouderlijk toezicht uitgebreide technische kennis nodig is.

Dankzij gebruiksvriendelijke internetbeveiligingssoftware kunnen vrijwel alle ouders hun kinderen beschermen tegen ongepaste content of kunnen zij voorkomen dat hun kinderen schadelijke malware downloaden.

De toegang tot het internet van je kinderen beheren en bewaken

Voor ouders is toegangsbeheer van cruciaal belang, en dit kan in brede termen op twee manieren gebeuren:

  1. Software voor ouderlijk toezicht wordt vaak geleverd met internetbeveiligingsoplossingen en geeft je de mogelijkheid om de tijd te beheren die je kind online doorbrengt.
  2. Antivirussoftwareprogramma's helpen je problemen aan te pakken zoals spyware en virussen van websites die je kinderen onbewust kunnen tegenkomen.

Met functies voor ouderlijk toezicht kun je alle aspecten van de internetervaring van je kind beheren. Dit kan van alles zijn, van de hoeveelheid tijd die ze online mogen doorbrengen tot de apps en websites die ze mogen gebruiken. Alle pogingen om geblokkeerde programma's te gebruiken, worden gestopt en opgeslagen in het logboek van het programma om later te bekijken.

Als je de voorkeur geeft aan meer geavanceerde instellingen, kun je ook de correspondentie met specifieke contacten op sociale netwerken beperken, berichten met persoonlijke gegevens beperken of zelfs voorkomen dat berichten met bepaalde woorden of zinnen worden verzonden.

Een programma voor ouderlijk toezicht van hoge kwaliteit geeft je toezicht en transparantie, waardoor het gemakkelijk is om beperkingen voor elke gebruiker in te stellen. Dit betekent echter dat je zelf consequent moet zijn in het uitloggen van je eigen profiel wanneer je klaar bent met de computer; anders saboteer je je eigen inspanningen.

Antivirusbescherming is net zo belangrijk voor de online veiligheid van je gezin. Vaak bevatten websites die op het eerste zicht legitiem lijken in feite kwaadaardige code. Ze kunnen je kind ook omleiden naar een nepsite die er hetzelfde uitziet, maar die in werkelijkheid een keylogger of computervirus bevat.

Om ervoor te zorgen dat de persoonlijke gegevens van je kind niet zonder je medeweten worden verzameld, stel je best een regelmatig schema op voor automatische viruscontroles en voer je ook elke maand een diepe systeemscan uit om ervoor te zorgen dat er geen ongewenste bezoekers op je harde schijf zitten.

Je kinderen vertrouwen en respect geven

Kinderen moeten wel wat ruimte hebben om te leren en te groeien door hun eigen keuzes te maken. Met te beperkende inhoudscontroles is dit niet mogelijk. Het kan ze zelfs opstandiger maken.

Uiteindelijk worden ouders geconfronteerd op twee fronten:

  1. Het beperken van de toegang tot content op het internet.
  2. De ontluikende onafhankelijkheid van hun kinderen erkennen.

Om een verloren strijd te voorkomen, is het belangrijk om de technische aspecten van online controle te respecteren en het vermogen van kinderen om slechte beveiligingsmaatregelen tegen te gaan.

Kinderen worden geboren in een wereld van tablets en smartphones en beheersen het internet vaak veel beter dan hun ouders. Hierdoor zijn ze echter vaak blind voor de mogelijke risico's.

Voor ouders komt dit erop neer dat online beveiligingscontroles ook gepaard moeten gaan met respect voor het kind. De online veiligheid van kinderen begint met aanpasbaar, krachtig ouderlijk toezicht en wordt ondersteund door solide antivirussoftware. Maar dit werkt het beste in combinatie met een gezonde dosis respect en vrijheid voor hun internetvaardige kinderen. Met de juiste tools en de juiste houding kunnen ouders helpen de online tijd van hun kinderen minder zorgwekkend te maken.

De beste beveiligingssoftware kiezen voor jouw huishouden

Als je overweegt om beveiligingssoftware aan te schaffen, is het belangrijk om te bekijken naar het algemene beschermingsniveau tegen internetdreigingen.

Ouderlijk toezicht is slechts een onderdeel van het beschermen van je gezin tegen de gevaren van het internet. Online veiligheid voor kinderen betekent:

  • Je kinderen beschermen tegen aanstootgevend materiaal.
  • Je apparaten beschermen tegen virussen of malware, spam en mobiele bedreigingen.

Je beveiligingssuite moet elk van deze elementen dekken voor een sterk vangnet.

Gelukkig bieden veel oplossingen voor internetbeveiliging een complete bescherming vanaf een centrale locatie tegen alle online dreigingen.

Er zijn zeer veel beveiligingsprogramma's verkrijgbaar. Het kiezen van het juiste product kan een grote uitdaging lijken. Gelukkig kun je producten testen door middel van een gratis proefversie. Met een proefversie krijg je een indruk van de software, zodat je kunt bepalen of deze geschikt is voor je gezin.

Wat je kinderen moeten weten over internetbeveiliging

https://www.kaspersky.nl/content/nl-nl/images/repository/isc/2017-images/hardware-and-software-safety-img-14.jpg

Je kinderen leren over de risico's van online activiteiten kan een andere belangrijke stap zijn om hun ervaring veilig, leuk en beveiligd te houden. Het kan echter een hele uitdaging zijn om kinderen te beschermen op het internet. Er zijn natuurlijk geen leerkrachten die opletten en je kunt zelf ook niet continu in de gaten houden wat ze aan het doen zijn.

Hoe zorg je er dan voor dat je kinderen beschermd zijn op internet? Laten we eens kijken hoe je je kind kunt beschermen tegen alledaagse gevaren…

1. Niet met onbekenden praten

Of ze nu online games spelen met vrienden of deelnemen aan gesprekken op sociale media, kinderen komen elke dag in contact met onbekenden.

Maar tussen al die online commentaren, chatrooms en privéberichten schuilen ook vaak cybercriminelen. Ze verschuilen zich achter avatars om kinderen te misleiden en hun persoonlijke gegevens te geven. Deze informatie kan vervolgens worden misbruikt om jouw identiteit en geld te stelen. Deze phishingscams komen vooral vaak voor bij kwetsbare mensen, zoals kinderen en ouderen.

Wat je kinderen moeten weten: Je kinderen moeten weten dat mensen waarschijnlijk niet zijn wie ze zeggen. Zelfs als iemand eruitziet, klinkt of zich gedraagt als iemand van hun leeftijd, kunnen ze toch voor de gek worden gehouden. Wees altijd voorzichtig en geef nooit persoonlijke informatie, zelfs niet aan "bekende" vrienden. Dit kan van alles zijn, van leeftijd en locatie tot online inloggegevens of het feit dat de ouders thuis zijn.

Hoe jij je kinderen kunt helpen: door alleen bekende games of gerenommeerde sociale sites te gebruiken, kunnen je kinderen veiliger blijven. Maar zelfs dan kan het nog moeilijk zijn om te controleren met wie je kind precies praat en wat er allemaal wordt gezegd. Uitgebreide internetbeveiligingsproducten zoals Kaspersky Premium kunnen hierbij helpen. Deze programma's voorkomen dat je kind informatie zoals bankrekeninggegevens, namen en adressen verzendt via chatrooms en instant messengers.

In chatruimtes bevinden zich echter niet alleen cybercriminelen. Helaas zijn er op het internet ook pestkoppen aanwezig.

2. Online pesters blokkeren en melden

Op gamingsites en sociale media zitten sommige mensen alleen maar om anderen gewoon lastig te vallen en te kleineren. Dit soort spelers worden cyberbullies genoemd.

Het is moeilijk om cyberpesten te beheersen en voorkomen. In de meeste online games proberen moderators ze te verbannen. Maar met zoveel spelers kan het moeilijk zijn om ze allemaal te pakken te krijgen. Sociale media kunnen al net zo lastig zijn, omdat elk platform verschillende richtlijnen heeft als reactie op cyberpesten. Het ene platform definieert intimidatie zelfs anders dan het andere.

Wat je kinderen moeten weten: Als iemand ervoor zorgt dat ze zich ongemakkelijk of aangevallen voelen, moet je kind je dat laten weten. Jij of je kind kind moeten het gedrag ook documenteren en indien mogelijk melden aan ondersteunend personeel. Maar het belangrijkste is dat jij ervoor zorgt dat je kind niet wordt blootgesteld aan meer misbruik. Ze kunnen de persoon indien nodig blokkeren. Soms kan online pestgedrag een voortzetting zijn van intimidatie in het echte leven, waarvoor verdere tussenkomst nodig is.

Hoe jij je kinderen kunt helpen: functies voor ouderlijk toezicht kunnen ook helpen om je kind te beschermen tegen pestkoppen op het internet. Jij kunt daarbij zien met wie je kind online contact heeft en ongewenste contactpersonen blokkeren. Je kunt er ook voor zorgen dat je een melding ontvangt wanneer een bepaald woord in online communicatie wordt gebruikt.

Zelfs met al deze beveiligingsmaatregelen is het niet mogelijk om je kind continu in de gaten te houden. Websites die er onschadelijk uitzien kunnen nog altijd kwaadaardige links bevatten die de veiligheid van je volledige netwerk in gevaar brengen.

3. Sommige links, downloads en websites kunnen computers ziek maken

Cybercriminelen weten dat kinderen graag gratis software, muziek en spelletjes downloaden. Ze weten ook dat kinderen links en e-mailbijlagen sneller vertrouwen.

Wat je kinderen moeten weten: Als je kind op een van deze links klikt, kan er een virus worden gedownload dat niet alleen de veiligheid in gevaar brengt van de pc, maar van je volledige netwerk. Een kind kan per ongeluk op een banner klikken, waarna de malware onmerkbaar wordt geïnstalleerd en de veiligheid van je kind op het internet in gevaar brengt.

Hoe jij je kinderen kunt helpen: De beste bescherming tegen al deze gevaren is een goed pakket voor internetbeveiliging dat onveilige links blokkeert en elke download controleert op tekenen van malware. Een compleet beveiligingsproduct zoals Kaspersky Total Security doet dit voor alle leden van je gezin en elke computer of mobiele apparaat in je huis. Je kunt het volledige netwerk vanaf je pc controleren en de beveiligingsinstellingen voor elke computer afzonderlijk aanpassen.

Als het aankomt op de bescherming van kinderen op internet kan niets de begeleiding van een ouder vervangen. Met je kinderen praten kan al een groot verschil maken. Leer je kinderen om niet automatisch op "Ja" te klikken en om weg te gaan als ze te maken krijgen met pestkoppen of mogelijke cybercriminelen. Internetbeveiligingsprogramma's met ouderlijk toezicht zijn bedoeld om dit aan te vullen door te controleren wat ze online doen.

4. Alles wat op het internet wordt gedeeld, blijft daar ook voor altijd op staan

Niets kan ooit echt van het internet worden verwijderd, zelfs als het nooit echt 'openbaar' werd gemaakt. Kinderen beseffen misschien niet dat alles wat ze zeggen, laten zien of delen op het internet permanent is. Je moet er echter voor zorgen dat ze weten dat er veel manieren zijn waarop deze informatie voortleeft.

Het kader van het internet betekent dat niets permanent kan worden verwijderd. Er blijven altijd artefacten van de gegevens achter, bijna als broodkruimels. Privégegevens kunnen ook via mensen langer worden opgeslagen dan gepland. Als je kind een foto, bericht of andere gegevens naar iemand stuurt, heeft die persoon altijd de mogelijkheid om dit op te slaan. De apparaten van je kind kunnen zelfs worden afgeluisterd door middel van spyware of man-in-the-middle-aanvallen.

Wat je kind moet weten: Deel nooit dingen online die je niet openbaar zou delen met iedereen voor de rest van je leven. Of je kind nu praat met een vreemde of iemand die ze ook van buiten het internet kennen, er bestaat altijd een risico. Zelfs berichten met getimede verwijdering in apps zoals Snapchat verdwijnen nooit permanent van het internet.

Hoe jij je kinderen kunt helpen: zorg ervoor dat ze met je praten als ze ergens over twijfelen. Laat ze met je praten als ze een app willen kopen, als ze een bericht ontvangen over een gratis geschenk of zelfs een bericht krijgen waarin ze worden gevraagd naar details uit het echte leven. Open communicatie kan een obstakel zijn voor veel kwaadaardig online gedrag ten opzichte van kinderen.

De eerste stappen waren het activeren van je internetbeveiligingssoftware. Nu je je bewust bent van de online gevaren, ben je klaar om met je kinderen te praten over cyberbeveiliging.

6 manieren om met je kinderen over internetveiligheid te praten

https://www.kaspersky.nl/content/nl-nl/images/repository/isc/2019-images/How-to-Talk-to-Your-Kids-about-Internet-Safety.jpg

Je moet met je kinderen praten over online bedreigingen op een manier die ze kunnen begrijpen. Het internet vormt reële risico's voor kinderen en tieners. Ouders kunnen hen uitleggen hoe weloverwogen beslissingen te nemen.

Hier volgen zes manieren om met je kinderen te praten over internetveiligheid.

1. Bepaal de basisregels

Voordat je een computer of mobiel apparaat aan je kinderen geeft, is het verstandig een gesprek met ze aan te gaan, relevant voor hun leeftijd, over wat ze wel en niet mogen doen.

Stel eerst grenzen aan de tijd online. Wanneer hun tijd online niet onbeheerd is, is er een kleinere kans om af te dwalen naar ongewenste delen van het web.

Vraag je kinderen om met je te praten voordat ze gegevens delen zoals hun naam of adres, of met iemand praten die ze online hebben ontmoet. Ze moeten meteen naar je toe komen als ze iets zien dat ze van streek of bang maakt.

Anderen online behandelen zoals ze zelf behandeld willen worden, is een even belangrijke waarde om je kinderen aan te leren. Door de anonimiteit op het internet kunnen mensen wrede dingen zeggen die ze normaal niet zouden zeggen, ook je eigen kinderen. Als ze helpen om van het web een betere plek te maken, zullen ze er ook gelukkiger zijn.

2. Geef aan hoe en waarom je hun online gebruik gaat controleren

Als kinderen ouder worden en sociale netwerken gaan gebruiken, vertel ze dat je hun posts bekijkt en leg uit waarom je dat doet. Zelfs tieners begrijpen misschien niet helemaal wat de impact van hun posts op de lange termijn is en dat deze permanent op internet blijven staan. Maak ze bewust dat je met ze meedenkt.

Dit kan lastig zijn. Je wilt namelijk je kinderen beschermen zonder ze het gevoel te geven dat je ze niet vertrouwt. Stel grenzen en sta open voor nieuwe benaderingen als je merkt dat het conflicten oplevert.

Als je opmerkt dat je manier van bewaking conflicten veroorzaakt, sta dan open om iets nieuws te proberen. Herinner je kinderen eraan dat hun veiligheid jouw eerste zorg is, maar wees niet bang om hen een beetje vrijheid te geven naarmate ze ouder worden.

Software voor ouderlijk toezicht, zoals Kaspersky Safe Kids, biedt een eenvoudige oplossing om de online activiteiten van je kinderen te monitoren en te beheren.

3. Praat over wat er in hun leven gebeurt

Open communicatie is cruciaal bij veel aspecten van het ouderschap, vooral bij online veiligheid. Dat komt omdat cyberpesten net zo werkt als in de echte wereld. Het is vaak iets waar kinderen niet over willen praten, omdat ze bang zijn dat ze in de problemen komen of niet meer op internet mogen.

Maak duidelijk dat je geïnteresseerd bent in alle aspecten van het leven van je kinderen. Zorg er ook voor dat ze weten dat ze bij je terecht kunnen met eventuele problemen. Voer regelmatig gesprekken om je kinderen te laten zien dat je er altijd voor hen bent, wat er ook gebeurt.

4. Leer kinderen hoe ze zelf actie kunnen ondernemen

Laat je kinderen zien dat ze online proactief stappen kunnen ondernemen door ze te leren hoe ze de privacy-, rapportage- en blokkeringsfuncties op de sites die ze bezoeken kunnen gebruiken.

Oudere kinderen weten misschien meer over de online wereld dan jij. Je zou hen experts kunnen maken en ze vragen om jou de veiligheidsfuncties van de websites die ze bezoeken te laten zien.

5. Betrek kinderen bij besluitvorming

Zoals alle opvoedingsgesprekken moeten gesprekken over online veiligheid leerervaringen zijn en geen monologen.

Vraag wat ze denken over wat ze online zien en of het potentieel gevaarlijk is. Als ze het daar niet mee eens zijn, luister dan naar hun argumenten en wees bereid om te reageren. Zelfs als ze het eens zijn met de regels, hebben kinderen meer de neiging om ze te volgen als ze geloven dat ze een rol hebben gespeeld bij het opstellen ervan.

6. Vergeet de positieve kanten niet

Het is belangrijk om internet niet gevaarlijker te laten overkomen dan het is.

Stimuleer verantwoordelijk online gedrag door te praten over de manieren waarop internet kan helpen met huiswerk en andere interesses. Kinderen volgen het voorbeeld van hun ouders op allerlei zichtbare en minder zichtbare manieren. Voorbeelden delen van hoe je op een verantwoorde manier met internet omgaat kan een veel krachtigere boodschap overbrengen dan regels en beperkingen te handhaven.

Tips voor internetveiligheid voor kinderen - essentiële raad voor ouders

Kinderen van nu groeien op in een digitale wereld. Het is onmogelijk om te voorkomen dat kinderen met internet en andere digitale zaken in aanraking komen. Maar het is wel mogelijk om ze veilig te houden en risico's te vermijden door je kinderen te leren hoe ze veilig online kunnen zijn. Het begint met de juiste strategie en deze tips kunnen daarbij helpen.

Om samen te vatten, hier zijn de meest waardevolle tips om kinderen online veilig te houden:

  • Spreek met je kinderen over de potentiële gevaren die ze online kunnen tegenkomen.
  • Zet de computers van je kinderen indien mogelijk in een gemeenschappelijke familiekamer.
  • Probeer van de computer een gedeelde gezinservaring te maken.
  • Stimuleer je kinderen om elke online ervaring te bespreken waarover ze verdrietig zijn of zich onprettig voelen.
  • Beperk de inhoud die via de computer kan worden geopend:
  • Veel oplossingen voor internetbeveiliging kunnen je hierbij helpen.

  • Internet Explorer bevat ook een functie voor internetrestricties die je kunt gebruiken.

  • Geef richtlijnen die je kind laten weten wat het wel en niet kan doen op het internet. Je kunt bijvoorbeeld je kind aangeven of hij of zij het volgende mag:
  • Zich registreren bij sociale netwerken of andere websites

  • Online aankopen doen

  • Muziek-, video- of programmabestanden downloaden

  • Instant messaging-programma's gebruiken

  • Chatrooms op internet bezoeken

  • Als je kind instant messaging mag gebruiken en/of chatrooms mag bezoeken, is het verstandig om uit te leggen dat het gevaarlijk kan zijn om te chatten met of berichten te verzenden naar iemand die je kind niet kent en vertrouwt.

  • Download en installeer de nieuwste beveiligingspatches en -updates voor al je apparaten zodra ze beschikbaar zijn. Dit omvat je besturingssystemen, apps en andere software.
  • Installeer een strikt antivirusproduct dat alle computers en mobiele apparaten van je gezin kan beschermen tegen schadelijke programma's en hackers. In veel softwareproducten voor internetbeveiliging worden anti-virusmogelijkheden gecombineerd met geavanceerde functies voor ouderlijk toezicht, zodat je je kinderen eenvoudiger kunt beschermen wanneer ze online zijn. Zoek naar de volgende functies:
  • Anti-malware

  • Anti-spamfilters

  • Bescherming tegen phishing

  • Ouderlijk toezicht

  • Realtime bewaking van het surfgedrag

  • Veel oplossingen voor internetbeveiliging kunnen je hierbij helpen.
  • Internet Explorer bevat ook een functie voor internetrestricties die je kunt gebruiken.
  • Zich registreren bij sociale netwerken of andere websites
  • Online aankopen doen
  • Muziek-, video- of programmabestanden downloaden
  • Instant messaging-programma's gebruiken
  • Chatrooms op internet bezoeken
  • Als je kind instant messaging mag gebruiken en/of chatrooms mag bezoeken, is het verstandig om uit te leggen dat het gevaarlijk kan zijn om te chatten met of berichten te verzenden naar iemand die je kind niet kent en vertrouwt.
  • Anti-malware
  • Anti-spamfilters
  • Bescherming tegen phishing
  • Ouderlijk toezicht
  • Realtime bewaking van het surfgedrag

Gerelateerde artikelen:

Internetveiligheid voor kinderen: tips om kinderen online veilig te houden

Internetveiligheid voor kinderen: tips om kinderen online veilig te houden
Kaspersky Logo