Skip to main

Men zegt wel eens dat Apple-producten immuun zijn voor virussen en malware, maar helaas is dat niet waar. Ook MacBooks, iMacs en Mac Mini's kunnen allemaal geïnfecteerd raken met virussen en malware, en kunnen ook te maken krijgen met aanvallen door hackers.

Van oudsher zijn Macs minder kwetsbaar dan Windows-computers. Dit komt voornamelijk doordat cybercriminelen zich vooral hebben gericht op het maken van malware voor Windows-apparaten, omdat die het leeuwendeel van de markt vormen en dus meer mogelijkheden bieden. Nu het marktaandeel van Mac in de lift zit, richten cybercriminelen hun pijlen echter steeds vaker op Apple.

Veel mensen gebruiken de term "virus" als een overkoepelende omschrijving voor elke vorm van malware. De meeste digitale dreigingen omvatten verschillende soorten malware, die zeker ook Macs kunnen treffen. De gevolgen van malware zijn altijd onaangenaam en variëren van weergave van vervelende pop-upadvertenties tot gijzeling van bestanden. Als er toch malware binnendringt, zijn er functies in macOS die verspreiding ervan stoppen. Mac-gebruikers echter kunnen nog steeds te maken krijgen met verschillende online dreigingen, waaronder spam en phishing-e-mails, kwetsbaarheden in browsers en identiteitsdiefstal.

Welke online dreigingen kunnen Macs treffen?

Mac-computers kunnen te maken krijgen met malware die vergelijkbaar is met de malware die Windows-apparatuur infecteert. Deze omvatten:

Virussen

Een virus is een kwaadaardig softwareprogramma dat, zonder dat de gebruiker daar weet van heeft, op de computer van een gebruiker wordt geladen en kwaadaardige acties uitvoert. Het virus kan zichzelf bijvoorbeeld vermenigvuldigen, zichzelf implementeren in andere programma's of bestanden, en zo diverse onderdelen infecteren. Op macOS kunnen virussen verborgen zijn in Word-documentbestanden. Deze dreigingen kunnen worden uitgevoerd wanneer je macro's inschakelt. 

Ransomware

Bij dit soort malware nemen hackers bezit van persoonlijke of mogelijk waardevolle bestanden en eisen ze een betaling om de encryptie van de bestanden ongedaan te maken of de bestanden vrij te geven.

Adware

Deze malware neemt je computer over en start dan een niet-aflatende stroom advertenties en pop-ups die je apparaat kunnen schaden, je gedrag kunnen volgen en je computer langzamer maken. 

Trojans

Trojaanse paarden zijn een type malware dat zich als het ware vermomt als een ander bestand om je te verleiden dit te downloaden en te installeren. Als eigenaar van een Mac kun je doelwit worden van een phishing-scam, waarbij mogelijk wordt geprobeerd je te verleiden om nepversies van MacDefender-, MacProtector- of MacSecurity-software te installeren.

Rootkits

Een rootkit is een type malware dat ontworpen is om hackers toegang tot en controle over een doelapparaat te geven. Deze vorm van Mac-malware komt weliswaar minder voor, maar het is mogelijk om rootkits te installeren op macOS sinds hackers in 2009 de Mac-gebaseerde Machiavelli-malware hebben ontwikkeld.

Spyware

Spyware is een computerprogramma waarmee hackers je kunnen bespioneren en in het geheim je online activiteiten kunnen volgen. Deze vorm van malware is heimelijk op de achtergrond actief en stuurt vastgelegde gegevens door naar de makers van het virus.

Cryptomining  

Cryptomining, ook wel cryptojacking genoemd, is een type malware dat de rekenkracht van je Mac gebruikt om cryptovaluta te minen voor de aanvaller. Sommige cryptominers kunnen zich ook nestelen in de cookies van je browser en proberen dan om de inhoud van je cryptowallets te stelen, als je die hebt.  

Phishing

Phishing is een vorm van social engineering waarbij cybercriminelen zich voordoen als bekende organisatie of goede connectie, om je zo gevoelige persoonsgegevens te ontfutselen die kan worden gebruikt voor identiteitsfraude of diefstal van financiële middelen.

POP's:

Potentieel Ongewenste Programma's (POP's) zijn meestal gebundeld met andere software die wordt gedownload. Met behulp van gratis browser-add-ons of -plug-ins kunnen browsers bijvoorbeeld video's, muziek of spelletjes afspelen met behulp van Java. Helaas zijn niet alle plug-ins en add-ons veilig en sommige kunnen schadelijke malware of virussen bevatten. In die gevallen kan het installeren van kwaadaardige plug-ins of add-ons leiden tot identiteitsdiefstal, gegevensverlies en financieel verlies.

Beschikken Macs over ingebouwde anti-virus?

Macs zijn uitgerust met geïntegreerde beveiligingsfuncties, zoals een firewall om online aanvallen te blokkeren, maar beschikken niet over anti-virussoftware in de conventionele zin. Daar staat tegenover dat Apple wel verschillende anti-malwarefuncties biedt, waaronder:

  • XProtect - Apple heeft alle bekende malwaredefinities opgenomen in het XProtect-bestand dat op je Mac is geïnstalleerd. Telkens wanneer je een nieuwe applicatie downloadt, wordt gecontroleerd of geen van die definities daarin aanwezig zijn.
  • Malware Removal Tool - Apple heeft zijn Malware Removal Tool (MRT) geïntegreerd in macOS om automatisch malware te verwijderen die zich in je systeembestanden heeft genesteld. Je hoeft niets te doen om MRT te gebruiken omdat deze software eventuele malware automatisch verwijdert op de achtergrond als XProtect een nieuwe dreiging detecteert.
  • Gatekeeper - Apple Gatekeeper-software blokkeert apps die door malwareontwikkelaars zijn gemaakt en controleert of er niet met apps is geknoeid.
  • Beveiliging en privacyfunctie van Apple - macOS laat bijvoorbeeld niet toe dat software van derden wordt geïnstalleerd tenzij deze afkomstig is uit de App Store of van geïdentificeerde ontwikkelaars. Dit kan worden ingesteld in de instellingen voor beveiliging en privacy die te vinden zijn via Systeemvoorkeuren > Beveiliging en privacy > Algemeen. Als je iets zou willen installeren van een onbekende ontwikkelaar, dan krijg je van Apple een waarschuwing om de authenticiteit ervan te controleren.

Apple neemt beveiliging serieus, zo serieus zelfs dat het bedrijf een beveiligingsbonus heeft uitgeloofd waarin een beloning van USD 1 miljoen in het vooruitzicht wordt gesteld voor iedereen die kritieke fouten weet te vinden in de beveiligingssystemen van Apple.

Can Macs get viruses

Hoe weet je of een Mac is geïnfecteerd met een virus?

Als je MacBook is geïnfecteerd met een virus of malware, is dat meestal te merken aan de volgende symptomen:

Langzamere werking:

Als je apparaat of bepaalde apps langzamer werken, kan dit een indicatie zijn van problemen. Het kan er bijvoorbeeld op duiden dat je Mac onderdeel is geworden van een botnet en mogelijk wordt gebruikt voor DDoS-aanvallen of cryptojacking. Door deze extra activiteit werkt je computer langzamer.

Onverklaarbare nieuwe apps of tools:

Als je ziet dat er nieuwe apps, bestanden of tools zijn geïnstalleerd die zonder je toestemming zijn gedownload, is dat een waarschuwing dat er mogelijk malware aan het werk is. Let ook op of er misschien onverwachte wijzigingen zijn aangebracht in instellingen, zoals een nieuwe startpagina.

Een overvloed aan advertenties en pop-ups:

Aanwezigheid van adware leidt tot een overvloed aan advertenties en pop-ups, zelfs wanneer je niet online bent. Als je merkt dat dit gebeurt, moeten de alarmbellen gaan rinkelen.

Minder opslagruimte:

Als malware is gedownload en zichzelf heeft geïnstalleerd op je apparaat zonder je toestemming, zullen deze ongewenste programma's opslagruimte innemen. Dat betekent dat er minder ruimte beschikbaar zal zijn voor vertrouwde programma's en apps. Als je merkt dat opslagruimte plotseling afneemt, kan dat een indicatie zijn dat je apparaat geïnfecteerd is.

Je Mac raakt oververhit:

Als je computer te warm wordt, komt dit meestal doordat er veel programma's worden uitgevoerd op de achtergrond. Wanneer deze oververhitting plaatsvindt als je alleen maar op het internet surft of chat met vrienden, dan kan dit betekenen dat er heimelijk malware actief is.

Vreemde gedragingen: 

Als je zonder reden wordt doorgeleid naar spamwebsites of als je Mac vaak crasht of vastloopt, kan dit worden veroorzaakt door een virus of andere malware.

Op zichzelf zijn deze symptomen niet per se reden om je zorgen te maken. Wanneer je Mac langzamer werkt, kan dit ook liggen aan overbelasting en in dat geval kan het raadzaam zijn om overbodige bestanden te verwijderen en te kijken of je Mac daardoor sneller wordt.

Tips om je Mac te beschermen

Het antwoord op de vragen "Kunnen Macs geïnfecteerd raken met virussen?" en "Kunnen Macs worden getroffen door malware?", is helaas "Ja, dat kan". Apple levert goed werk als het gaat om bescherming tegen veelvoorkomende beveiligingsdreigingen, maar vasthoudende criminelen kunnen Apple-apparaten zeker infecteren. Hier volgen enkele best practices om je Macbook veilig te houden:

Download alleen apps van officiële bronnen.

De beveiligings- en privacyvoorkeuren van je Mac zijn standaard zodanig ingesteld dat alleen apps worden toegestaan die afkomstig zijn uit de App Store en van goedgekeurde ontwikkelaars. Voor nog meer veiligheid kun je ervoor kiezen om alleen apps uit de App Store toe te staan. Ga daartoe naar Systeemvoorkeuren, klik vervolgens op Beveiliging en privacy en selecteer Algemeen. Klik nu op het pictogram van het hangslot en voer je wachtwoord in om de wijzigingen te bevestigen. Selecteer de optie App Store onder het kopje 'Sta apps toe die zijn gedownload bij'.

Zorg dat je besturingssysteem en geïnstalleerde software up-to-date zijn.

Macs zijn al ingesteld om automatisch te controleren op software-updates en je te waarschuwen wanneer updates beschikbaar zijn om te downloaden. Als je virussen en andere problemen wilt voorkomen, is het belangrijk om deze updates tijdig te downloaden en te installeren, aangezien deze de nieuwste beveiligingsfuncties bevatten.

Maak gebruik van een VPN als je verbinding maakt met openbare of niet-vertrouwde wifinetwerken.

VPN's verhullen je eigenlijke IP-adres en vervangen dit door een IP-adres van een geheel andere locatie. Hierdoor kunnen hackers en websites je verbinding niet traceren en je exacte locatie niet achterhalen, waardoor je online vrijwel anoniem bent. VPN's versleutelen ook je browsegegevens, dus zelfs als hackers je zouden kunnen bespioneren, kunnen ze niet zien wat je aan het doen bent.

Houd de firewall ingeschakeld.

Op die manier zorg je ervoor dat je online activiteiten versleuteld zijn en niet gezien kunnen worden door potentiële online aanvallers.

Maak back-ups van belangrijke gegevens.

De eenvoudigste manier om een back-up te maken van gegevens, is door Time Machine in te stellen zodat elke dag automatisch een back-up wordt gemaakt van alle gegevens op je Mac. Apple verstrekt hier meer informatie over hoe je dit doet.

Voorkom fysieke diefstal of verlies.

Ook Macs kunnen kwijtraken en gestolen worden, net als pc's. Maak dus altijd back-ups van je gegevens, zorg dat je Mac is beveiligd met een wachtwoord, bewaar je apparaat op een veilige plek en stel de functie Zoek mijn Mac in.

Wees alert bij waarschuwingen van Gatekeeper.

macOS is voorzien van een technologie genaamd Gatekeeper, die is ontworpen om te zorgen dat op je Mac alleen vertrouwde software wordt uitgevoerd. Let goed op de waarschuwingen van Gatekeeper, omdat je hierdoor de kans dat je ongewild malware downloadt, aanzienlijk verkleint.

Wees voorzichtig met browser-plug-ins en -add-ons.

Controleer alle installatieclients op gebundelde items door niet de standaardinstallatieoptie te gebruiken, maar in plaats daarvan de aangepaste modus te kiezen.

Wees voorzichtig met e-mails en downloads.

Open nooit spamberichten en onbekende bijlagen, om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van een phishingaanval. Download geen bestanden uit een mogelijk twijfelachtige bron.

Overweeg het gebruik van een advertentieblokker.

Een advertentieblokker blokkeert of wijzigt online reclame in een webbrowser of -applicatie. Je kunt dit doen met behulp van browserextensies of op andere manieren.

Klik niet op pop-ups of viruswaarschuwingen.

Veel van deze vensters zijn oplichterij en ontworpen om je te laten denken dat je computer al is geïnfecteerd met een virus. Als je klikt op de koppeling waarop staat dat je software moet downloaden om het virus te 'bestrijden', open je in werkelijkheid de deur voor een cyberaanval.

Gebruik een anti-virusprogramma van hoge kwaliteit.

Kaspersky Internet Security for Mac beschermt je tegen een scala aan online aanvallen, inclusief de nieuwste dreigingen, en beschermt je privacy en persoonsgegevens.

Gerelateerde artikelen:

Kunnen MacBooks geïnfecteerd raken met virussen? Hebben Macs anti-virus nodig?

Kunnen producten van Apple geïnfecteerd raken met virussen en hebben Macs anti-virus nodig? Leer hoe je zelf kunt ontdekken of je Mac een virus heeft en hoe je je Mac optimaal kunt beschermen.
Kaspersky Logo