Wat is EDR?
Endpoint detection and response verwijst naar een categorie hulpmiddelen die voortdurend bedreigingsgerelateerde informatie controleren op computerwerkstations en andere endpoints. Het doel van EDR is inbreuken op de beveiliging in real time te identificeren en een snelle reactie op potentiële bedreigingen te ontwikkelen. Endpoint detection and response - soms bekend als endpoint threat detection and response (ETDR) - beschrijft de mogelijkheden van een reeks tools, waarvan de details kunnen variëren afhankelijk van de implementatie.
Wat hebben smartphones, beveiligingscamera's, slimme koelkasten en servers allemaal gemeen? Het zijn allemaal endpoint of eindpunten die cybercriminelen kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot netwerken, gegevens en apps waarbij ze ernstige schade kunnen aanrichten.
Het is nog nooit zo belangrijk geweest om eindpunten veilig te houden. Cybercriminaliteit blijft toenemen en de gevolgen van een inbreuk, juridisch, reputatie, operationeel en financieel worden steeds ernstiger. Voeg daaraan het steeds groter wordende aanbod eindpunten toe, vooral dankzij het Internet of Things en nieuwe manieren van werken en verbinding maken met bedrijfssystemen, en het wordt duidelijk dat een overkoepelende benadering tot eindpuntbeveiliging steeds belangrijker wordt voor elk bedrijf.
Voor veel organisaties betekent dat endpoint detection and response, of kortweg EDR, en het is geen verrassing dat het aan populariteit wint op de cyberbeveiligingsmarkt. Sinds 2022 bedraagt de wereldwijde marktomvang voor tools voor endpoint detection and response minder dan $ 3 miljard, volgens Grand View Research, maar dit zal naar verwachting de rest van het decennium met 22,3% per jaar blijven groeien.
Deze blog beantwoordt enkele van de belangrijkste vragen rond endpoint detection and response (EDR): wat is EDR in beveiliging, hoe werkt het, waarom is het zo belangrijk in het moderne zakelijke landschap en waar moet je op letten bij een potentiële EDR-partner?
Wat is EDR in cyberbeveiliging?
De term EDR werd voor het eerst gebruikt in 2013 door Gartner en is sindsdien een veelgebruikte methode geworden om gegevens, apps en systemen veilig te houden door bedreigingen en inbraken via eindpunten te voorkomen.
De precieze details en mogelijkheden van een EDR-systeem kunnen variëren, afhankelijk van de uitvoering. Een EDR-implementatie kan inhouden:
- Een specifiek doelgericht instrument;
- Een klein onderdeel van een breder instrument voor beveiligingsbewaking; of
- Een losse verzameling instrumenten die in combinatie met elkaar worden gebruikt.
Aangezien aanvallers hun methoden voortdurend ontwikkelen, kunnen traditionele beschermingssystemen tekortschieten. Cyberbeveiligingsdeskundigen beschouwen EDR als een vorm van geavanceerde bescherming tegen bedreigingen.
Hoe werkt EDR?
Elk eindpunt kan worden beveiligd via EDR, van de computers, laptops en smartphones die medewerkers dagelijks gebruiken tot de lokale servers zelf in het datacenter. EDR biedt real-time zichtbaarheid en proactieve detectie en respons van al deze eindpunten via dit vierstappenproces:
Verzameling en overdracht van eindpuntgegevens
De gegevens worden gegenereerd op eindpuntniveau en omvatten doorgaans communicatie, procesuitvoering en aanmeldingen. Deze gegevens worden geanonimiseerd en naar het gecentraliseerde EDR-platform gestuurd. Dit is normaal gesproken gebaseerd op de cloud, maar kan ook als lokale of hybride cloud werken, afhankelijk van de specifieke behoeften van de organisatie.
Gegevensclassificatie
Goede tools voor eindpuntdetectie en -respons maken gebruik van machine learning om deze gegevens te analyseren en er gedragsanalyses op uit te voeren. Dit stelt een basislijn van regelmatige activiteit vast, zodat abnormale activiteit gemakkelijker kan worden gedetecteerd en geïdentificeerd door te vergelijken. Veel geavanceerde EDR-diensten zullen ook gebruikmaken van om meer context toe te voegen aan de informatie op basis van voorbeelden van cyberaanvallen uit de echte wereld.
Waarschuwing van verdachte activiteit
Elke verdachte activiteit wordt vervolgens aangegeven aan beveiligingsteams en andere relevante belanghebbenden en er worden geautomatiseerde reacties opgestart op basis van vooraf bepaalde triggers. De EDR-oplossing kan bijvoorbeeld automatisch een bepaald geïnfecteerd eindpunt isoleren om proactief te voorkomen dat malware zich over een netwerk verspreidt voordat handmatige actie kan worden ondernomen.
Gegevensbehoud
Hoewel de meldingen beveiligingsteams in staat stellen om reactie- en herstelacties uit te voeren, archiveren EDR-oplossingen alle gegevens die worden gegenereerd tijdens het detectieproces. Deze gegevens kunnen in de toekomst worden gebruikt voor onderzoek naar bestaande of langdurige aanvallen en om dreigingen op te sporen die voorheen mogelijk niet detecteerbaar waren.
Waarom is eindpuntdetectie en -respons zo belangrijk in het moderne bedrijfsleven?
Eindpunten zijn een van de meest voorkomende en kwetsbare vectoren voor een cyberaanval, en daarom vormen ze vaak het doelwit van cybercriminelen. Dit risico is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. De opkomst van telewerken en hybride werken betekent dat er meer apparaten via meer internetverbindingen toegang hebben tot bedrijfssystemen en -gegevens. Deze eindpunten hebben vaak een ander beschermingsniveau dan bedrijfsapparaten op een kantoor, waardoor het risico op een succesvolle aanval enorm toeneemt.
Tegelijkertijd blijft het aantal eindpunten dat moet worden beschermd in hoog tempo groeien. Statista schat dat er tegen 2030 wereldwijd meer dan 29 miljard IoT-verbonden apparaten zullen zijn, drie keer zoveel als in 2020. Dit geeft potentiële aanvallers meer mogelijkheden om een kwetsbaar apparaat te vinden. Daarom is EDR zo belangrijk bij het uitbreiden van geavanceerde dreigingsdetectie naar elk eindpunt, ongeacht de grootte en schaal van het netwerk.
Bovendien kan het herstellen van een gegevensinbreuk moeilijk en duur zijn, en dat is misschien wel de belangrijkste reden waarom EDR nodig is. Zonder een EDR-oplossing kunnen organisaties wekenlang proberen te beslissen welke maatregelen ze moeten nemen. Vaak is hun enige oplossing het opnieuw maken van een image van machines, wat zeer verstorend kan zijn en de productiviteit daalt en er financieel verlies ontstaat.
Wat is het verschil tussen EDR en traditionele antivirussoftware?
Het belangrijkste verschil tussen EDR en antivirus ligt in de aanpak van elk systeem. Antivirusoplossingen kunnen alleen reageren op bedreigingen en anomalieën waarvan ze al weten dat ze bestaan, en ze kunnen pas reageren en beveiligingsteams waarschuwen voor het probleem zodra ze een bedreiging vinden die overeenkomt met een bedreiging in hun database.
Tools voor eindpuntdetectie en -respons daarentegen hebben een veel proactievere aanpak. Ze identificeren nieuwe pogingen terwijl ze worden uitgevoerd en detecteren verdachte activiteiten van een aanvaller tijdens een actief incident.
Wat is het verschil tussen EDR en XDR?
Traditionele EDR-tools richten zich alleen op endpointgegevens en bieden zicht op vermoedelijke bedreigingen. Naarmate de uitdagingen van beveiligingsteams zich verder ontwikkelen, zoals een overvloed aan incidenten, beperkt gerichte tools, een gebrek aan integratie, een tekort aan vaardigheden en te weinig tijd, veranderen ook de EDR-oplossingen.
XDR, of extended detection and response, aan de andere kant, is een meer recente benadering voor het opsporen van en reageren op bedreigingen van endpoints. De "X" staat voor "uitgebreid" en staat voor elke gegevensbron, zoals netwerk-, cloud-, derde partij- en endpointgegevens, waarbij de beperkingen van het onderzoeken van bedreigingen in geïsoleerde silo's worden erkend. XDR-systemen maken gebruik van een combinatie van analyses, heuristiek en automatisering om inzicht te genereren uit deze bronnen, waardoor de beveiliging wordt verbeterd ten opzichte van silo-beveiligingsinstrumenten. Het resultaat is vereenvoudigd onderzoek bij alle beveiligingsactiviteiten, waardoor het minder tijd kost om bedreigingen te ontdekken, te onderzoeken en erop te reageren.
Waar moet je op letten bij tools voor eindpuntdetectie en -respons?
De EDR-mogelijkheden variëren van leverancier tot leverancier, dus voordat u een EDR-oplossing voor uw organisatie kiest, is het belangrijk de mogelijkheden van elk voorgesteld systeem te onderzoeken en na te gaan hoe goed het kan integreren met uw bestaande algemene beveiligingsmogelijkheden.
De ideale EDR-oplossing is er eentje die je bescherming maximaliseert en tegelijkertijd de vereiste inspanning en investering minimaliseert. Je hebt een oplossing nodig die je beveiligingsteam ondersteunt en waarde toevoegt, zonder tijd te verliezen. We raden aan om op deze zes belangrijke kenmerken te letten:
1. Zichtbaarheid op eindpunten
Met zichtbaarheid op al je eindpunten kun je potentiële bedreigingen in realtime bekijken, zodat je ze onmiddellijk kunt stoppen.
2. Database van dreigingen
Voor effectieve EDR zijn belangrijke gegevens nodig die van eindpunten worden verzameld en aangevuld met context, zodat analyses tekenen van aanvallen kunnen identificeren.
3. Gedragsbescherming
EDR omvat gedragsbenaderingen die zoeken naar aanvalsindicatoren (IOA's) en relevante belanghebbenden waarschuwen voor verdachte activiteiten voordat een inbreuk plaatsvindt.
4. Inzicht en informatie
EDR-oplossingen die informatie over bedreigingen integreren, kunnen context bieden, zoals informatie over de vermoedelijke aanvaller of andere details over de aanval.
5. Snelle reactie
EDR, die een snelle reactie op incidenten mogelijk maakt, kan een aanval voorkomen voordat het een inbreuk wordt, zodat je organisatie normaal kan blijven functioneren.
6. Cloudgebaseerde oplossing
Een cloudgebaseerde oplossing voor eindpuntdetectie en -respons zorgt ervoor dat eindpunten niet worden belast, terwijl de zoek-, analyse- en onderzoeksmogelijkheden nauwkeurig en in realtime kunnen worden voortgezet. EDR-oplossingen zoals Kaspersky Next EDR Optimum zijn ideaal voor het voorkomen van bedrijfsonderbrekingen bij complexe en gerichte bedreigingen, het verkrijgen van een uitgebreid inzicht in het hele netwerk en het beheren van de beveiliging vanuit één cloudgebaseerd beheerplatform.
Gerelateerde producten:
Gerelateerde artikelen: