Wat is LinkedIn?
LinkedIn beschrijft zichzelf als het grootste professionele netwerk op internet. Het is in feite een sociale-mediasite gericht op professioneel netwerken en loopbaanontwikkeling. Leden gebruiken de sites om hun cv te tonen, banen te zoeken, kennis te delen en contact te maken met anderen in hun industriesector.
LinkedIn werd in 2003 opgericht, wat betekent dat het ouder is dan Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat. Sinds 2016 is de site in bezit van Microsoft. LinkedIn is als website en app beschikbaar en heeft vermoedelijk 740 miljoen geregistreerde gebruikers in 150 landen. Er zijn twee soorten lidmaatschap, namelijk gratis en premium (betaald). LinkedIn verdient geld door advertenties en wervingsdiensten en door lidmaatschappen te verkopen.
Privacyproblemen met sociale media zijn niet ongebruikelijk, en in het verleden had LinkedIn zijn zorgen. Maar hoe veilig is het vandaag de dag en wat moeten gebruikers weten?
LinkedIn-privacyproblemen
De meeste sociale-netwerksites kunnen te maken krijgen met beveiligings- en privacyproblemen. Onder LinkedIn-privacyproblemen vallen:
- Omgeving met veel doelwitten: Veel senior zakenmensen gebruiken LinkedIn (het is naar verluidt het meest gebruikte sociale netwerk door Fortune 500-bedrijven) waardoor het een omgeving met veel doelwitten is voor bedreigers die sociale media gebruiken om informatie te verzamelen over grote bedrijven, leidinggevenden en andere werknemers.
- LinkedIn-fraude: LinkedIn heeft veel werkzoekenden die op zoek zijn naar een baan of netwerkmogelijkheden. Ze kunnen doelwitten worden voor fraude en phishing met social-engineeringtactieken.
- Gegevenslekken: Afhankelijk hoe je je profiel invult, heeft LinkedIn veel informatie over jou. Deze informatie kan door hackers worden gebruikt voor schadelijke doeleinden als gegevens via LinkedIn data scraping of diefstal in verkeerde handen vallen.
- Risico's op reputatieschade: Als je account is gehackt of gecomprommiteerd, kan een hacker namens jou informatie posten, wat schadelijk kan zijn voor je reputatie.
- Datadeling: Aangezien LinkedIn in handen is van Microsoft, kan je informatie worden gedeeld over tientallen platformen zonder dat je het beseft.
Is LinkedIn veilig?
In 2012 was er een ernstig LinkedIn-gegevenslek waarbij 6,5 miljoen gebruikerswachtwoorden werden gecomprommiteerd. Dat was lang geleden, en sindsdien heeft het bedrijf stappen ondernomen om de beveiligingsprotocollen te verbeteren.
LinkedIn heeft op dit moment, binnen de context van sociale netwerken, geen opvallende beveiligingsproblemen. Maar net als bij andere sociale-netwerksites is LinkedIn zo veilig als je het zelf maakt. LinkedIn deelt standaard bepaalde details die je misschien privé wilt houden. Om die reden is het belangrijk om je privacy- en beveiligingsinstellingen op LinkedIn te beheren.
In het LinkedIn-privacybeleid verklaart het bedrijf dat gebruikers alleen zoveel persoonlijke gegevens moeten invullen als ze zelf willen. Het is niet noodzakelijk om je telefoonnummer, adres of persoonlijke e-mailadres op de site te zetten voor optimaal gebruik.
Onthoud bij het gebruik van LinkedIn dat alle informatie die je op je profiel post als publieke informatie moet worden beschouwd. Elke post, cv-vermelding en statusupdate is openbaar.
Een van de meest aanzienlijke kwetsbaarheden van LinkedIn is gek genoeg niets nieuws: gebruikers die hetzelfde wachtwoord voor meerdere sites gebruiken. Veel sociale-netwerksites hebben dit probleem, maar de verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij de gebruikers. Wachtwoorden voor meerdere sites zijn slechts zo veilig als de zwakste site op de lijst. Je kunt dit probleem tegengaan door verschillende wachtwoorden voor verschillende websites te gebruiken. Een wachtwoordmanager kan hierbij helpen.
Een aspect van LinkedIn waardoor het ietwat veiliger is dan andere sociale-mediasites is dat van gebruikers verwacht wordt dat ze alleen een connectie maken met professionele contacten. Dat wil zeggen dat gebruikers worden aangemoedigd om alleen met mensen die ze kennen in een professionele setting te netwerken. Met de meeste content op het platform die door gebruikers wordt gegenereerd, krijg je informatie van mensen die je kent en vertrouwt in plaats van willekeurige bots online.
Aangezien LinkedIn voornamelijk een tool is voor professioneel netwerken, werving en merkontwikkeling, is de gebruikersgemeenschap van de site waarschijnlijk meer gemotiveerd om hem schoon te houden dan bij andere sociale platformen. In tegenstelling tot Facebook en Twitter, heeft LinkedIn ook minder frauduleuze accounts.
Tips voor het beheren van je privacy-instellingen op LinkedIn
Als je je afvraagt hoe je je LinkedIn-profiel privé maakt, volgen hier verschillende handige privacytips:
Je contactgegevens verwijderen uit je openbare LinkedIn-profiel:
- Selecteer je afbeelding in de rechterbovenhoek van LinkedIn.
- Selecteer Profiel weergeven in het menu.
- Selecteer Contactgegevens.
- Selecteer het pictogram Bewerken (pen).
- Verwijder je telefoonnummer, adres of andere informatie waarvan je liever niet hebt dat die zichtbaar is.
- Kies Opslaan. Je persoonlijke gegevens zijn verwijderd.
De modus Veilig browsen van LinkedIn inschakelen:
LinkedIn biedt veilig browsen, een essentiële functie, met name wanneer je LinkedIn opent vanuit een koffietent, luchthaven of een andere plek met publieke Wi-Fi-hotspots. De modus Veilig browsen van LinkedIn inschakelen:
- Selecteer je afbeelding in de rechterbovenhoek op de LinkedIn-site.
- Selecteer de link Instellingen en privacy in het vervolgkeuzemenu.
- Selecteer Account
- Selecteer Beveiligingsinstellingen beheren.
- Vink het vakje Gebruik indien mogelijk een beveiligde verbinding (HTTPS) om op LinkedIn te bladeren aan in het pop-upscherm dat wordt geopend.
- Kies Wijzigingen opslaan. Nu heb je toegang tot LinkedIn via een beveiligde verbinding.
Informatie beperken in je openbare profiel:
Ook al staan er geen contactgegevens in je openbare profiel, er zijn andere mogelijk gevoelige gegevens die hackers kunnen gebruiken om een beeld van jou te krijgen. Door bijvoorbeeld de bedrijven waar je voor werkt of voor hebt gewerkt te vermelden, help je hackers met social-engineeringaanvallen tegen deze bedrijven of je geeft ze aanwijzingen over je locatie.
Je openbaar profiel bewerken:
- Selecteer je afbeelding in de rechterbovenhoek op de LinkedIn-site.
- Selecteer de link Openbare profiel en URL bewerken bovenaan het rechterpaneel.
- Selecteer Content bewerken en breng wijzigingen aan je profiel aan die mogelijk van invloed zijn op je privacy.
- Kies Opslaan.
De privé weergavemodus van LinkedIn inschakelen:
Als je niet wil dat mensen je activiteitenfeed zien of kunnen zien dat je hun profiel hebt bekeken, schakel dan de privé weergavemodus van LinkedIn in.
- Selecteer je afbeelding in de rechterbovenhoek op de LinkedIn-site.
- Selecteer de link Instellingen en privacy in het vervolgkeuzemenu.
- Selecteer Privacy
- Selecteer Opties voor het bekijken van profielen.
- Selecteer de modus waarin je graag wilt bladeren. Je hebt drie opties:
Uw naam en kopregel
Privékenmerken van het profiel (d.w.z. functienaam en industrie)
Privémodus
- Je wijzigingen worden automatisch opgeslagen.
- Uw naam en kopregel
- Privékenmerken van het profiel (d.w.z. functienaam en industrie)
- Privémodus
Controleren hoe anderen je profiel en netwerkinformatie zien:
- Selecteer je afbeelding in de rechterbovenhoek op de LinkedIn-site.
- Selecteer de link Instellingen en privacy in het vervolgkeuzemenu.
- Selecteer Privacy
- Klik op Uw openbare profiel bewerken om je openbare profiel te weergeven. Zo ziet je profiel er buiten LinkedIn uit voor zoekmachines en anderen.
- Gebruik het vak Zichtbaarheid bewerken aan de rechterkant om te bepalen wat openbaar zichtbaar is.
- Als je niet wilt dat je profiel openbaar zichtbaar is, zet dan De zichtbaarheid van uw openbare profiel uit
- Als je wilt dat je profiel openbaar zichtbaar is, kun je kiezen welke items openbaar zichtbaar zijn.
Beveiligingstips voor LinkedIn
Hieronder staan verschillende aanbevelingen om je beveiliging en privacy op LinkedIn te maximaliseren.
Gebruik een sterk wachtwoord:
Een sterk wachtwoord bestaat uit minstens 12 tekens en een mix van hoofd- en kleine letters, symbolen en cijfers. Het wachtwoord bevat geen duidelijke details over jou of makkelijke toetsaanslagen (bijv. de reeks 1234 enzovoort). Wijzig regelmatig je wachtwoord en gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Overweeg een wachtwoordbeheerder als Kaspersky Password Manager om dit gemakkelijker te maken.
Wees voorzichtig met het vrijgeven van je telefoonnummer:
LinkedIn is een netwerksite (het doel is om connecties te maken), maar wees selectief over met wie je je telefoonnummer deelt en vermeld het niet openbaar in je profiel.
Houd rekening met oplichting, fraude en phishing:
Wees op je hoede voor wervingsscams op LinkedIn. Maak nooit geld over voor 'sollicitatiekosten' of iets dergelijks. Let op als een werver vraagt om persoonlijk identificeerbare gegevens (PII) naar een e-mailadres te sturen dat niet geassocieerd is met het bedrijf in kwestie.
Schakel tweefactorauthenticatie in voor je account:
Met tweefactorauthenticatie moeten mensen meer dan één vorm van verificatie gebruiken voor toegang tot hun account. Dit is bijvoorbeeld een toegangscode bovenop je wachtwoord die naar je telefoon wordt verzonden of die via een authenticatie-app wordt geproduceerd. Tweefactorauthenticatie kan onbevoegde toegang en identiteitsdiefstal verminderen. LinkedIn heeft advies voor hoe je de authenticatie hier moet instellen.
Let goed op toegestane services:
In een geautomatiseerde wereld waarin we worden aangemoedigd om services aan elkaar te koppelen, hebben verschillende services mogelijk toegang tot je LinkedIn-account. Het kan meestal geen kwaad, maar deze services zijn in wezen ook toegangspunten tot je account, dus het is goed om van tijd tot tijd te controleren welke 'achterdeuren' naar je account open staan om er zeker van te zijn dat dit degenen zijn waarvan je op de hoogte bent. Dit kun je doen in het gedeelte Account van Instellingen en privacy onder de titel Toegestane services.
Houd in de gaten hoeveel ingelogde apparaten er zijn:
Als je via meerdere apparaten en locaties (thuis, op kantoor, bij cliënten) inlogt op LinkedIn en je niet elke keer uitlogt, laat je een flink spoor achter. Dit kan leiden tot problemen. Houd alles in de gaten door te gaan naar Waar je bent ingelogd.
Neem geen deel aan onderzoeken:
LinkedIn gebruikt je gegevens en online gedrag en verkoopt deze aan reclamepartners en organisaties die zoeken naar inzichten in trends gerelateerd aan de arbeidsmarkt. Je kunt ervoor kiezen hier geen deel van uit te maken door Deelname aan onderzoek in Accountinstellingen uit te schakelen.
LinkedIn geeft hier advies over hoe je LinkedIn-identiteitsdiefstal voorkomt. Net als het creëren van bewustzijn van cyberbeveiliging, word je met het gebruik van een antivirusoplossing als Kaspersky Total Securityonline beschermd tegen onder andere hackers, virussen en malware.
Aanbevolen producten:
- Kaspersky Premium - Productdetails
- Gratis proefversie van Kaspersky Antivirus Premium downloaden
- Kaspersky Password Manager
Gerelateerde artikelen: