Overslaan naar hoofdinhoud

Wachtwoorden zijn een basis beveiligingsmiddel en een van de belangrijkste voorwaarden voor veiligheid en privacy online. Helaas zijn wachtwoorden ook een bron van eindeloze frustratie voor zowel computergebruikers als beveiligingsexperts. Gebruikers zijn bang dat ze hun wachtwoorden vergeten en vinden het onthouden van meerdere wachtwoorden gedoe. Daarom kiezen zij vaak wachtwoorden die kinderlijk eenvoudig te kraken zijn.

Zelfs wanneer gebruikers een sterk wachtwoord kiezen, laten ze dit vaak jaren ongewijzigd. Dit leidt tot een veel groter risico dat hackers de wachtwoorden ooit zullen achterhalen. Maar met een tool voor het beheren van wachtwoorden zorg je voor sterke, veilige en actuele wachtwoordbeveiliging voor jezelf en je bedrijf.

Tijd is de vijand van sterke wachtwoorden

Beveiligingsexperts geven vaak uiteenlopende adviezen over wachtwoorden. Het eerste en eenvoudigste advies is om een sterk wachtwoord te kiezen. Dit betekent een wachtwoord dat cybercriminelen niet makkelijk kunnen raden. 'Wachtwoord', '12345' en 'Prinses' zijn wachtwoorden die zeer veel worden gebruikt en niet sterk zijn. Sterke wachtwoorden vormen geen bestaand woord en moeten een willekeurige combinatie van letters, cijfers en speciale tekens zijn. Sommige beveiligingsexperts raden bijvoorbeeld aan om de beginletters te gebruiken van woorden in een zin die je makkelijk kunt onthouden, maar die moeilijk te raden is. Een ander basisadvies voor wachtwoorden is om deze regelmatig te wijzigen, minimaal eens per drie maanden. Hoe langer een wachtwoord niet wordt gewijzigd, hoe groter het risico is dat hackers met willekeurige wachtwoordgenerators het wachtwoord kunnen kraken of op de een of andere manier kunnen misbruiken.

De uitdaging van een zakelijk wachtwoord

Al deze uitdagingen voor wachtwoorden zijn voor bedrijven nog veel groter. De beveiliging van een bedrijfsnetwerk is immers net zo sterk als de zwakste schakel. Door één medewerker of zakenpartner met een zwak wachtwoord kan het hele netwerk gevaar lopen. Het opstellen en invoeren van een beveiligingsbeleid is essentieel voor bedrijven. Uit ervaring blijkt dat het adviseren en stimuleren van zakelijke gebruikers om goede beveiligingsgewoonten te volgen, onvoldoende is. Dit geldt met name voor wachtwoorden.

De meest effectieve aanpak voor wachtwoordbeveiliging is om deze in te bouwen. Gelukkig zijn hiervoor tools voor het beheren van wachtwoorden beschikbaar. Met deze tools kunnen gebruikers wachtwoorden instellen, onthouden en wijzigen. Tools voor wachtwoordbeheer zorgen er ook voor dat de wachtwoorden sterk zijn en regelmatig worden gewijzigd.

Met alleen gratis beveiligingstools beschik je niet over voldoende bescherming. Een gratis proefversie van internetbeveiligingssoftware kan een goede manier zijn om een beveiligingsoplossing te testen en te controleren of deze geschikt is voor je bedrijf. De slechtste optie is het wachtwoordprobleem te negeren en te hopen dat het overgaat. Bescherm je bedrijfsnetwerk door een krachtige oplossing voor wachtwoordbeheer te gebruiken.

Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot Password Manager

De kracht van een wachtwoordmanager

Wachtwoorden zijn een basis beveiligingsmiddel en een van de belangrijkste voorwaarden voor veiligheid en privacy online. Helaas zijn wachtwoorden ook een bron van eindeloze frustratie voor zowel computergebruikers als beveiligingsexperts.
Kaspersky Logo