Overslaan naar hoofdinhoud

Vandaag de dag willen steeds meer bedrijven dat hun werknemers altijd bereikbaar zijn op hun mobiele apparatuur, waaronder smartphones, laptops en tablets. Mobiele toegang tot het bedrijf heeft veel voordelen, maar er kleven ook grote risico's aan. Daarom is een effectieve virusbescherming voor mobiele telefoons van groot belang.

Wat mobiele virussen kunnen aanrichten

De meest voorkomende bedreigingen voor mobiele apparatuur zijn trojans. Trojans zijn complex en zitten vaak verborgen in apps of advertenties. Als een trojan op een apparaat wordt gedownload, krijgt dit virus toegang tot de gegevens op dat apparaat, waaronder e-mails, wachtwoorden en bedrijfsgegevens. Deze informatie wordt vervolgens naar een anonieme server gestuurd.

Een voorbeeld van een trojan is DroidKungFu, die in 2011 werd ontdekt door onderzoekers van North Carolina State University. Deze trojan treft Android-telefoons en zat verborgen in apps van alternatieve app stores en online forums. DroidKungFu richt zich met name op Chinees sprekende gebruikers en besmet het apparaat met een nieuwe dienst en ontvanger. Als het besturingssysteem van Android wordt opgestart, stuurt de trojan automatisch alle gegevens op het apparaat naar een externe server.

Sms-spam bestrijden

Sms-spam is een ander groot probleem voor mobiele gebruikers. Net als bij spam via e-mail bestaan de sms'jes vaak uit reclames die via sms naar talloze mensen worden gestuurd. Zo waren er onlangs in het Verenigd Koninkrijk ambtenaren die problemen ondervonden met e-mails over verzekeringen, leningen en pensioenen. Veel van deze berichten bevatten een link (en een willekeurige naam) met de tekst: 'Hoi, Tom. Dit is die website waar ik het laatst over had. Ik heb in een week al 630 pond verdiend.' Deze berichten lokken een antwoord van de ontvanger uit. Als de ontvanger reageert, weten de spammers dat ze een bestaand telefoonnummer hebben en op die manier zal de gebruiker alleen maar meer spam ontvangen.

Sms-spam kan worden tegengegaan als gebruikers voorzichtiger zijn met hun telefoonnummer en goed uitkijken wanneer ze zich aanmelden voor nieuwe diensten. Ook kunnen ze beter niet op de verdachte links in berichten van derden klikken. Gebruikers kunnen ook een spamfilter installeren die de hoeveelheid ongeweste berichten beperkt.

Hoe installeer je Mobile Phone Virus Protection

Je kunt je beschermen tegen deze bedreigingen door gebruik te maken van een van de vele gratis anti-virusprogramma's die gemakkelijk te verkrijgen zijn. De installatie van deze programma's klinkt ingewikkeld, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig. Door de app store van een telefoon te openen, kunnen gebruikers naar anti-virussoftware zoeken. Na het vinden van een geschikt programma, lees je meer over de ontwikkelaar en wat andere gebruikers van de software vinden. Met behulp van recensies van andere gebruikers kun je snel effectieve en betrouwbare software vinden. Als je vindt dat de software aan je eisen voldoet, download en installeer je de applicatie, controleer je op updates en voer je de applicatie uit.

Met name gebruikers van de app store van Android moeten alert zijn, aangezien 90 procent van de ontdekte virussen afkomstig zijn van apps en ontwikkelaars van derden. Controleer voor het installeren van een nieuwe app tot welke gegevens deze app toegang wil krijgen. Zo kun je nog op tijd beslissen of je het goed vindt dat de app toegang krijgt tot bepaalde informatie. Daarnaast moeten gebruikers altijd alert zijn op vreemd gedrag van hun mobiele apparaten en moeten ze controleren of de beveiligingssoftware van hun apparaat is bijgewerkt.

Andere artikelen en links met betrekking tot de bescherming van mobiele apparatuur

Bescherming tegen virussen voor mobiele telefoons is essentieel voor bedrijven

Bescherming tegen virussen voor mobiele telefoons is essentieel voor bedrijven
Kaspersky Logo