Overslaan naar hoofdinhoud

De recente toename van gratis, openbare Wi-Fi is een zegen voor werkende professionals. Deze gratis toegangspunten zijn beschikbaar bij restaurants, hotels, luchthavens, boekwinkels en zelfs bij sommige outlets. Hierdoor ben je nooit ver verwijderd van toegang tot je netwerk en je werk. Maar er zijn ook risico's verbonden aan het gebruik van openbare Wi-Fi netwerken. Wanneer je weet hoe je jezelf moet beschermen, kun je zorgen dat belangrijke bedrijfsgegevens veilig blijven.

De risico's van een open netwerk

Wat gratis Wi-Fi-hotspots zo populair maakt onder gebruikers, is ook ideaal voor hackers: namelijk dat er geen verificatie nodig is voor verbinding met netwerk. Dit biedt hackers de mogelijkheid om toegang te krijgen tot onbeveiligde apparaten binnen dit netwerk.

De grootste bedreiging voor de veiligheid van gratis Wi-Fi is dat de hacker een positie kan innemen tussen jou en het verbindingspunt. In dat geval communiceer je niet rechtstreeks met de hotspot, maar verzend je je informatie naar de hacker, die deze weer doorstuurt.

Bij deze opzet heeft de hacker toegang tot alle informatie die je naar internet verzendt: belangrijke e-mails, creditcardgegevens en aanmeldgegevens voor het netwerk van je bedrijf. Wanneer de hacker deze informatie heeft, kan hij rechtstreeks onder jouw naam toegang krijgen tot je systemen.

Via een onbeveiligde Wi-Fi-verbinding kunnen hackers ook malware verspreiden. Als in jouw instellingen het delen van bestanden via een netwerk is toegestaan, kan de hacker eenvoudig geïnfecteerde software op je computer installeren. Sommige slimme hackers zijn er zelfs in geslaagd om het verbindingspunt zelf te hacken. Tijdens het maken van de verbinding wordt er dan een pop-upvenster weergegeven waarin een upgrade wordt aangeboden voor een populair softwareproduct. Wanneer je in het venster klikt, wordt de malware geïnstalleerd.

Mobiele Wi-Fi komt steeds meer voor en de problemen met internetbeveiliging en risico's van openbare Wi-Fi zullen steeds groter worden. Dit betekent niet dat je geen gebruik mag maken van gratis Wi-Fi. De grote meerderheid van de hackers is op zoek naar makkelijke slachtoffers. Als je een paar veiligheidsmaatregelen neemt, blijft je informatie veilig.

Gebruik een VPN

Een VPN-verbinding (Virtual Private Network) is een must wanneer je verbinding maakt met je bedrijf via een onbeveiligde verbinding, zoals een Wi-Fi-hotspot. Zelfs als het een hacker lukt om zichzelf te positioneren tussen jou en het verbindingspunt, zijn de gegevens nog steeds sterk versleuteld. De meeste hackers zijn op zoek naar een makkelijk slachtoffer en zullen de gestolen gegevens waarschijnlijk niet gebruiken als ze deze via een langdurige procedure moeten ontsleutelen.

Gebruik SSL-verbindingen

Het is niet waarschijnlijk dat er een VPN beschikbaar is voor algemeen surfen op internet, maar toch kun je een extra encryptielaag toevoegen aan de communicatie. Schakel de optie 'Altijd HTTPS gebruiken' in op websites die je vaak bezoekt of waarop je aanmeldgegevens moet invoeren. Hackers weten dat mensen vaak dezelfde wachtwoorden gebruiken en dat je gebruikersnaam en wachtwoord voor een willekeurig forum mogelijk hetzelfde zijn als die voor je bank of bedrijfsnetwerk. Wanneer je deze aanmeldgegevens zonder encryptie verzendt, kan een slimme hacker hiervan misbruik maken. Bij de meeste websites waarvoor een account of aanmeldgegevens vereist zijn, staat de optie 'HTTPS' wel ergens in de instellingen.

Schakel de optie voor delen uit

Wanneer je in een openbare ruimte verbinding maakt met internet, wil je waarschijnlijk niets delen. Je kunt het delen uitschakelen in de systeemvoorkeuren of in het configuratiescherm, afhankelijk van je besturingssysteem. Je kunt er ook voor kiezen om Windows dit voor je te laten uitschakelen door de optie 'Openbaar' te kiezen wanneer je voor het eerst verbinding maakt met een nieuw, onbeveiligd netwerk.

Schakel Wi-Fi uit wanneer je het niet nodig hebt

Ook als je niet actief verbinding hebt gemaakt met een netwerk, verzendt de Wi-Fi-hardware van je computer toch gegevens naar een netwerk binnen het bereik. Er zijn beveiligingsmaatregelen die voorkomen dat je door deze minimale communicatie kwetsbaar wordt. Niet alle draadloze routers zijn echter hetzelfde en sommige hackers zijn erg slim. Houd Wi-Fi uitgeschakeld als je op je computer aan een Word- of Excel-document werkt. Een bijkomend voordeel is dat de accu langer meegaat.

Blijf beschermd

Zelfs als je alle mogelijke beveiligingsmaatregelen voor openbare Wi-Fi neemt, zullen er af en toe problemen zijn. Het hoort er nu eenmaal bij in dit internettijdperk. Daarom is het noodzakelijk dat er op je computer een krachtige internetbeveiligingsoplossing is geïnstalleerd en wordt uitgevoerd. Deze oplossingen kunnen je bestanden continu scannen op malware. Ook kunnen ze nieuwe bestanden scannen wanneer deze worden gedownload. De beste beveiligingssoftware voor consumenten biedt ook oplossingen voor bedrijfsbescherming. Hiermee bescherm je gelijktijdig de servers op kantoor en je eigen computer terwijl je onderweg bent.

Elke zakenreiziger zal een keer meemaken dat er alleen een onbeveiligde gratis openbare Wi-Fi-hotspot beschikbaar is terwijl hij juist op dat moment wat werk moet doen. Met kennis van de risico's van openbare Wi-Fi kun je voorkomen dat je belangrijke bedrijfsgegevens worden gehackt.

Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot openbare Wi-Fi

Tips voor een veilig gebruik van een openbaar Wi-Fi netwerk

De recente toename van gratis, openbare Wi-Fi is een zegen voor werkende professionals. Deze gratis toegangspunten zijn beschikbaar bij restaurants, hotels, luchthavens, boekwinkels en zelfs bij sommige outlets.
Kaspersky Logo