Overslaan naar hoofdinhoud

Valse of schadelijke anti-virussoftware is een type malware dat doet alsof er een infectie op de computer van het slachtoffer is gedetecteerd. In sommige gevallen wil de cybercrimineel het slachtoffer alleen maar bang maken. Via veel schadelijke anti-virusprogramma's wordt echter ook geprobeerd om betalingen te ontlokken voor het verwijderen van malware die helemaal niet is gedetecteerd en mogelijk niet eens bestaat.

Schadelijke anti-virusprogramma's voorkomen

In de meeste gevallen is het niet mogelijk om twee anti-virusprogramma's tegelijkertijd uit te voeren op één computer. Hoewel gebruikers het mogelijk een verleidelijk idee vinden om iets te installeren wat als 'dubbele bescherming' kan worden beschouwd, zullen twee verschillende anti-virusproducten naast elkaar normaal gesproken problemen veroorzaken.

De anti-virusscanner toegang bieden tot kritieke gegevens

Voor een effectieve anti-virusdetectie die bescherming biedt tegen computervirussen, wormen, trojans en dergelijke, moet de anti-virussoftware toegang hebben tot een passend niveau op de computer: tot diep in de systeemkernel. Het anti-virusproduct moet namelijk systeemgebeurtenissen diep in de computer onderscheppen. De onderschepte gegevens worden vervolgens doorgegeven aan de anti-virusengine voor analyse zodat de virusscanner onderschepte bestanden, netwerkpakketten en andere kritieke gegevens kan scannen.

Computercrash

Als er twee anti-virusprogramma's worden uitgevoerd op één computer, proberen beide om interceptors te installeren in hetzelfde gedeelte van de systeemkernel. Dit leidt waarschijnlijk tot conflicten tussen de anti-virusengines, mogelijk met onderstaande gevolgen:

  • Een van de twee anti-virusprogramma's kan geen systeemgebeurtenissen onderscheppen.
  • Bij elke poging van een anti-virusprogramma om parallelle interceptoren te installeren, crasht het volledige computersysteem.

Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot anti-virusprogramma's

Meerdere anti-virusprogramma's uitvoeren

Valse of schadelijke anti-virussoftware is een type malware dat doet alsof er een infectie op de computer van het slachtoffer is gedetecteerd.
Kaspersky Logo