Overslaan naar hoofdinhoud

Als het gaat om malware, is het voor ongetrainde mensen lastig om erachter te komen of een bestand schadelijk is of niet. Dat geldt met name voor het svchost.exe-virus. Terwijl het virus dat aan dit bestand is gekoppeld, natuurlijk schadelijk is, is svchost.exe zelf echt een bestand dat bij Windows hoort.

Svchost.exe staat eigenlijk voor 'service host'. Het is een bestand dat wordt gebruikt door veel Windows-applicaties. Desondanks wordt het vaak verkeerd geïnterpreteerd als een virus, omdat malwareontwikkelaars erom bekendstaan schadelijke bestanden te koppelen aan de svchost.exe-service om detectie te voorkomen. Daarnaast komt het veel voor dat malwareontwikkelaars processen maken met typfouten, zoals 'svhost.exe' en 'svchosl.exe' om detectie te voorkomen als je slechts vluchtig kijkt.

Svchost.exe-virussen verwijderen

Bij het verwijderen van een type infectie als een svchost.exe-virus, is het van vitaal belang behoedzaam te zijn. De eerste stap naar een digitale infectie is om een geavanceerd malwareverwijderingsprogramma te gebruiken om alle onderdelen besmet met het svchost.exe-te detecteren en verwijderen. Houd er rekening mee dat dergelijke programma's wel zijn ontworpen om dreigingen te detecteren en verwijderen, maar geen substituut zijn voor het uitvoeren van een beveiligingssoftwarepakket. Malwareverwijderingsprogramma's zijn ontworpen om in te grijpen nadat een infectie optreedt en het te elimineren.

De proactieve aanpak

Zodra een infectie wordt gereinigd, moet je onmiddellijk een virusscanner installeren die is gemaakt door een betrouwbare ontwikkelaar, zodat je niet opnieuw besmet raakt. Bij de beoordeling van software van verschillende leveranciers moet je bedenken hoeveel beveiliging je nodig zult hebben. Voor veel gebruikers is het aanschaffen van een pakket voor internetbeveiliging vaak de beste route, omdat ze uitgebreide bescherming tegen allerlei dreigingen vanaf internet bieden. De drie grootste componenten zijn anti-malware, anti-spam en een firewall. Voor degenen die niet bekend zijn met de term: een firewall is een softwarepakket voor het beheren van het verkeer dat je computer binnenkomt en verlaat.

Hoewel het uitzoeken van beveiligingssoftware voor je computer je misschien ontmoedigt, kun je het proces vereenvoudigen door gebruik te maken van een gratis anti-virusdownload om een idee te krijgen van de verschillende producten die te koop zijn en te beoordelen welk product het beste bij je past.

Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot svchost.exe en computervirussen

Omgaan met een aanval van het svchost.exe-virus

Als het gaat om malware, is het voor ongetrainde mensen lastig om erachter te komen of een bestand schadelijk is of niet. Dat geldt met name voor het svchost.exe-virus.
Kaspersky Logo