Overslaan naar hoofdinhoud

Naast studenten die computervirussen schrijven en cybercriminelen die schadelijke software ontwikkelen voor eigen gewin, zijn er ook dreigingen die afkomstig zijn van bedrijven die actief zijn op de 'grijze markt'. Zij voeren activiteiten uit die op of net over de grens van de wet zitten. Deze bedrijven proberen inkomsten te genereren op basis van een breed scala aan activiteiten, waaronder:

  • De verspreiding van ongevraagde elektronische advertenties
  • De verspreiding van nepsoftware
  • Het lokken van gebruikers naar betaalde webbronnen

Meestal maken bedrijven die actief zijn op de grijze markt gebruik van hackertechnieken om zonder medeweten van de gebruiker toegang te krijgen tot zijn of haar computer en om anti-virusprogramma's te omzeilen.

Adware

Speciale advertentieonderdelen dringen binnen op de computer van de gebruiker en downloaden en tonen advertenties. Dit gebeurt meestal zonder dat de gebruiker weet dat er door onbevoegden software is gedownload op de computer. Vaak verschijnen de pop-upadvertenties pas wanneer de gebruiker een internetbrowser opent. Hierdoor is het slachtoffer geneigd te denken dat de pop-ups normale advertenties zijn die verschijnen op standaardwebpagina's.

Aan downloads van freeware- of sharewareapplicaties wordt vaak legale adware toegevoegd. Soms kan de adware worden verwijderd. Maar sommige freeware- en sharewareprogramma's werken niet meer goed als de bijbehorende adware is verwijderd.

Gesimuleerde anti-virus- en anti-spywareprogramma's

De gebruiker wordt overgehaald om een gesimuleerd anti-virus- of anti-spywareprogramma te downloaden. Het nepprogramma meldt vervolgens dat er spyware of een computervirus is aangetroffen op de computer van de gebruiker. In werkelijkheid heeft het programma niet geprobeerd om cyberdreigingen op te sporen en meestal kan het dit ook helemaal niet. Het programma biedt echter aan de infectie te bestrijden als de gebruiker hiervoor betaalt.

Pornografie en betaalde bronnen

In sommige gevallen wordt er zonder medeweten van de gebruiker software geïnstalleerd die vervolgens probeert de gebruiker ertoe te verleiden een website te bezoeken die alleen toegankelijk is tegen betaling.

Bescherming tegen bedrijven die actief zijn op de grijze markt

Kaspersky Lab biedt hoogwaardige anti-malwareoplossingen die je beschermen tegen de trojans, wormen en computervirussen waarmee bedrijven die actief zijn op de grijze markt proberen de computers en mobiele apparaten van slachtoffers te infecteren. Klik voor meer informatie op een of meer van de volgende koppelingen:

  • Windows-pc's
  • Apple Macs
  • Linux-computers
  • Android-smartphones
  • Tablets

Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot de grijze markt

De 'grijze markt'

Naast studenten die computervirussen schrijven en cybercriminelen die schadelijke software ontwikkelen voor eigen gewin, zijn er ook dreigingen die afkomstig zijn van bedrijven die actief zijn op de 'grijze markt'. Zij voeren activiteiten uit die op of net over de grens van de wet zitten
Kaspersky Logo