Overslaan naar hoofdinhoud

Ransomware-trojans vormen een type cyberware dat is ontworpen om een slachtoffer geld afhandig te maken. Vaak wordt bij ransomware om geld gevraagd voor het ongedaan maken van wijzigingen die de trojan heeft aangebracht op de computer van het slachtoffer. Voorbeelden van deze wijzigingen:

  • Encryptie van gegevens die zijn opgeslagen op de schijf van het slachtoffer, zodat hij of zij geen toegang meer heeft tot de informatie
  • Blokkering van de normale toegang tot het systeem van het slachtoffer

Hoe ransomware terechtkomt op een computer

Ransomware-trojans worden meestal als volgt geïnstalleerd:

  • Via phishing-e-mails
  • Als gevolg van een bezoek aan een website die een schadelijk programma bevat

Na installatie van de trojan wordt informatie die is opgeslagen op de computer van het slachtoffer gecodeerd of wordt de computer geblokkeerd zodat deze niet meer normaal werkt. Bovendien wordt er een afkoopsombericht achtergelaten waarin wordt geëist dat er een bepaald bedrag wordt betaald voor het decoderen van de bestanden of het herstellen van het systeem. In de meeste gevallen verschijnt het afkoopsombericht wanneer de gebruiker de computer opnieuw opstart nadat de infectie heeft plaatsgevonden.

Ransomware-methoden over de hele wereld

De populariteit van ransomware neemt over de hele wereld toe. De afkoopsomberichten en methoden voor het afpersen van geld kunnen echter per regio verschillen. Voorbeeld:

  • Nepberichten over applicaties zonder licentie
    In sommige landen beweren trojans dat ze op de computer van het slachtoffer software hebben aangetroffen waarvoor geen licentie is verleend. Er wordt dan gevraagd om een betaling.
  • Valse claims over illegale inhoud
    In landen waar softwarepiraterij minder vaak voorkomt, levert deze benadering weinig op voor de cybercrimineel. In plaats hiervan kan het pop-upbericht van de ransomware dan afkomstig lijken te zijn van een wethandhavingsdienst en wordt er beweerd dat er kinderpornografie of andere illegale inhoud is aangetroffen op de computer. In het bericht staat dat er een boete moet worden betaald.

Bescherming tegen ransomware en cyberafpersing

Voor meer informatie over bescherming tegen trojans, wormen en virussen, klik je op een of meer van de volgende koppelingen:

Ransomware en cyberafpersing

Ransomware-trojans vormen een type cyberware dat is ontworpen om een slachtoffer geld afhandig te maken.
Kaspersky Logo