Overslaan naar hoofdinhoud

In het dagelijkse leven zijn er vandalen die plezier lijken te hebben in het vernielen van dingen, terwijl het lastig te begrijpen is welk tastbaar voordeel ze halen uit hun vandalistische acties. Helaas komt dit gedrag ook voor in cyberspace. Er zijn malwareontwikkelaars die tijd en moeite besteden aan vandalistische acties waardoor je computers en gegevens beschadigd kunnen raken en de dienstverlening van bedrijven nadelig wordt beïnvloed.

Wie zijn die computervandalen?

In de begindagen van de ontwikkeling van malware werd het merendeel van de computervirussen en trojans ontwikkeld door studenten en andere jonge programmeurs, evenals een aantal oudere, meer ervaren programmeurs. Tegenwoordig zijn er nog steeds vier hoofdtypen computervandalen:

 • Vaardige studenten die zich willen bewijzen
  In veel gevallen willen studenten die net het gebruik van een programmeertaal onder de knie hebben, uitproberen wat ze hebben geleerd, testen wat ze kunnen of laten zien hoe slim ze zijn. Gelukkig verspreiden veel van deze malwareontwikkelaars hun malware niet. In plaats hiervan kunnen ze het virus of wormvirus naar een anti-virus bedrijf sturen.
 • Onervaren jongeren die hulp vinden op het internet
  Jongeren die het programmeren nog niet onder de knie hebben, kunnen ook hun toevlucht nemen tot computervandalisme, bijvoorbeeld om zich te bewijzen. Voorheen leidde dit tot primitieve virussen. Nu zijn er echter talloze websites waarop wordt uitgelegd hoe je een computervirus schrijft en verspreidt, en hoe je anti-virussoftware omzeilt. Door het internet is het voor onervaren programmeurs dus veel eenvoudiger geworden om zelf virussen te ontwikkelen.
 • Professionele ontwikkelaars
  Naarmate jonge virusontwikkelaars ouder worden, doen ze ook meer ervaring op en worden hun activiteiten steeds gevaarlijker. Oudere, getalenteerde programmeurs kunnen zeer 'professionele' computervirussen ontwikkelen. Dit kunnen geavanceerde programma's zijn die gebruikmaken van innovatieve methoden om gegevenssysteemdomeinen binnen te dringen, of die misbruik maken van beveiligingslekken in besturingsomgevingen, munt slaan uit social engineering of een breed scala aan andere trucs toepassen.
 • Onderzoekers
  Dit zijn slimme programmeurs die nieuwe methoden kunnen bedenken om computers te infecteren, de infectie te verhullen en anti-virussoftware te omzeilen. Het doel van de programmeur is om het potentieel van de 'computerfauna' te onderzoeken. De programmeur kan ervoor kiezen om zijn creaties niet te verspreiden maar zijn ideeën actief te promoten via talloze internetbronnen die gewijd zijn aan de ontwikkeling van computervirussen. Van die ideeën en 'onderzoeksvirussen' kan misbruik worden gemaakt door kwaadwillende personen of criminelen.

Actuele computerdreigingen door vandalisme

Hoewel al deze groepen nog steeds computervirussen ontwikkelen, is het aantal nieuwe 'traditionele' typen computerdreigingen gedaald. Hier zijn verschillende verklaringen voor:

 • Nieuwe wetgeving
  In veel landen hebben wetswijzigingen geleid tot de arrestatie van ontwikkelaars van computervirussen. Doordat deze arrestaties veel aandacht hebben gekregen in de media, zien veel jongeren waarschijnlijk af van het ontwikkelen van schadelijke code.
 • Games
  Netwerkgames vormen een ander platform waarop jongeren hun vaardigheden kunnen laten zien. Tegenwoordig worden veel jongeren die handig zijn met computers eerder gamer dan malwareontwikkelaar.
 • Complexiteit
  In de jaren 1990 was het veel eenvoudiger om computervirussen te ontwikkelen die gericht waren op het DOS-besturingssysteem van Microsoft. Zeker wanneer je dit vergelijkt met de moeite die tegenwoordig vereist is om het complexere Windows-besturingssysteem aan te vallen.

Hoewel de daling op het gebied van computervandalisme van harte welkom is, vormen de risico's van andere typen schadelijke programma's een veel groter gevaar voor je computer, gegevens, digitale identiteit en je financiën.

Klik voor meer informatie over deze dreigingen op een of meer van de volgende koppelingen:

Bescherming tegen computervandalisme

Anti-malwaresoftware is cruciaal bij het beschermen van je computer, mobiele apparaten en gegevens tegen computervandalisme, virussen, wormen, trojans en andere malware. Kaspersky Lab heeft anti-malwareoplossingen die hoogwaardige bescherming bieden voor een breed scala aan computers en andere apparaten, waaronder:

 • Windows-pc's
 • Linux-computers
 • Apple Macs
 • Smartphones
 • Tablets

Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot computervandalisme

Computervandalisme

In het dagelijkse leven zijn er vandalen die plezier lijken te hebben in het vernielen van dingen, terwijl het lastig te begrijpen is welk tastbaar voordeel ze halen uit hun vandalistische acties.
Kaspersky Logo