Overslaan naar hoofdinhoud
DEFINITIE VAN VIRUS

Wat is het?

Shylock is een banktrojan die voor het eerst werd ontdekt in 2011. Hierbij wordt gebruikgemaakt van man-in-the-browser-aanvallen die de aanmeldgegevens voor internetbankieren van klant-pc's moeten onderscheppen bij van tevoren getargete organisaties. Doorgaans zijn dit banken in verschillende landen.

Hoe weet ik of mijn systeem geïnfecteerd is?

De beste manier om te controleren of je computer geïnfecteerd is met Shylock-malware, is met behulp van anti-malwarescantools die algemeen beschikbaar zijn op internet.

Hoe bescherm ik mijn systeem hiertegen?

Als bescherming tegen Shylock en andere bankmalware worden de volgende veiligheidsregels aanbevolen:

  • Open geen bijlagen van e-mails, of hyperlinks die je ontvangt van een onbekende afzender. Die kunnen malware bevatten.
  • Probeer de legitimiteit van het bericht na te gaan via alternatieve communicatiekanalen, zelfs als je een bericht ontvangt met een link of bijlage van een vriend in een sociaal netwerk of messenger. Helaas worden gehackte sociale netwerken en messenger-accounts vaak gebruikt om malware te verspreiden.
  • Houd er bij een e-mail of sms van je bank rekening mee dat banken nooit vragen om pincodes of wachtwoorden van rekeningen. Ook moet je onthouden dat banken altijd gebruikmaken van bedrijfs-e-maildomeinen en nooit van openbare e-mailservices.
  • Probeer phishingwebsites te vermijden: controleer of een site gebruik maakt van een beveiligde verbinding (https aan het begin van het adres).
  • Voer geen gevoelige gegevens in bij gebruik van een openbaar wifi-netwerk.
  • Gebruik een betrouwbare beveiligingsoplossing tegen bankmalware

Shylock-banktrojan

Wat is de Shylock-trojan, wat doet deze en is je systeem besmet? Ontdek hoe je jezelf kunt beschermen tegen deze dreiging!
Kaspersky Logo