DEFINITIE VAN VEILIGHEID

Ransomware is schadelijke software die je computer infecteert en berichten toont waarin wordt geëist dat een vergoeding wordt betaald voordat je systeem weer kan worden gebruikt. Dit type malware is een criminele manier om geld te verdienen die kan worden geïnstalleerd via misleidende koppelingen in een e-mailbericht, chatbericht of website. Deze malware kan een computerscherm of belangrijke, vooraf bepaalde bestanden versleutelen met een wachtwoord.

Voorbeelden van ransomware

Scareware is het eenvoudigste type ransomware. Door schrik aan te jagen of te intimideren worden slachtoffers overgehaald om te betalen. Het kan in de vorm komen van nep-anti-virussoftware waarin plotseling een bericht verschijnt waarin wordt beweerd dat je computer diverse problemen heeft en dat een online betaling nodig is om deze problemen te verhelpen.

Het niveau van dit soort aanvallen varieert. Soms kunnen gebruikers worden bestookt met eindeloze waarschuwingen en pop-upberichten. Het kan ook zijn dat de computer helemaal niet meer werkt. Nog een ander type ransomware kan zich voordoen als wetshandhavers. Er wordt dan een pagina geopend die schijnbaar van de lokale politiediensten is en waarop wordt beweerd dat de gebruiker is betrapt op illegale activiteiten op internet. Bestanden worden vervolgens vergrendeld in moeilijk te kraken, versleutelde bestanden, waardoor ze moeilijk te herstellen zijn, tenzij het losgeld wordt betaald.

Typische aanvallen vragen doorgaans $ 100 tot $ 200. Andere aanvallen vragen veel meer, vooral als de aanvaller weet dat de versleutelde gegevens zouden kunnen leiden tot een significant financieel verlies voor een bedrijf. Zo kunnen cybercriminelen die zulke scams uitvoeren, veel geld verdienen.

Ongeacht het scenario is er zelfs als het losgeld wordt betaald geen garantie dat computergebruikers weer volledig toegang krijgen tot hun systemen. Sommige hackers laten slachtoffers betalen via Bitcoin, MoneyPak of andere online methoden, maar aanvallers kunnen ook vragen om creditcardgegevens, waardoor het financiële verlies nog grotere vormen kan aannemen.

Geschiedenis van ransomware

De eerste gevallen werden gemeld in Rusland in 2005. Sindsdien hebben deze scams zich over de gehele wereld verspreid, met nieuwe soorten die slachtoffers maken. In september 2013 dook CryptoLocker op, die alle versies van Windows aanviel. Het heeft honderdduizenden computers en bedrijfssystemen besmet. Slachtoffers hebben onbewust e-mails geopend die een imitatie waren van klantenservices van FedEx, UPS, DHS en andere bedrijven. Eenmaal geactiveerd wordt een timer op het scherm getoond met daarbij de eis om binnen 72 uur gemiddeld $ 300 te betalen. Sommige versies troffen lokale bestanden en verwisselbare media. Het United States Computer Emergency Response Team waarschuwde dat de malware van computer naar computer kon gaan en adviseerde besmette gebruikers om geïnfecteerde machines onmiddellijk te verwijderen uit hun netwerken.

Experts van Kaspersky Security hebben gekaapte gegevens kunnen decoderen, maar ze geven toe dat het niet altijd mogelijk is als de codering erg sterk is, zoals het geval is bij CryptoLocker. Het is van essentieel belang voor particuliere gebruikers en bedrijven om regelmatig back-ups van hun computers te maken om het verlies van belangrijke gegevens te voorkomen.

Preventie en verwijdering

Computergebruikers moeten zorgen dat hun firewalls zijn ingeschakeld. Ook moeten ze dubieuze websites vermijden en alert zijn bij het openen van verdachte e-mailberichten. Anti-virussoftware van een gerenommeerd bedrijf helpt je computer te beschermen tegen de nieuwste ransomwaredreigingen.

Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot ransomware

Wij gebruiken cookies om je ervaring op onze websites te verbeteren. Je gaat hiermee akkoord wanneer je onze website gebruikt en hierop navigeert. Je vindt gedetailleerde informatie over het gebruik van cookies op deze website door op de knop voor meer informatie te klikken.

Accepteren en sluiten