Overslaan naar hoofdinhoud

Of je computer of apparaat nu op Android, Mac of Windows draait, cybercriminelen hebben geavanceerde aanvallen bedacht voor apparaten met alle besturingssystemen. Het is belangrijk dat je anti-virussoftware kiest die voor jouw besturingssysteem is ontworpen en op jouw computergedrag is afgestemd.

Niet alle anti-virussoftware is gelijk, dus er zijn veel factoren om rekening mee te houden. Niets is vervelender dan dat je computer tijdens het surfen tergend traag wordt omdat je anti-virussoftware 'nadenkt' over je beslissingen. Als de software een probleem ontdekt, wordt het dan opgelost zonder dat je twintig ingewikkelde stappen moet uitvoeren?

Slecht ontworpen anti-virussoftware kan net zo nutteloos zijn als een fiets zonder wielen. Het laatste wat je wilt als je informatie gevaar loopt, is dat je tegen fouten en crashes aanloopt, of mislukte pogingen om je te beschermen tegen cyberdreigingen. Hier vind je richtlijnen voor het kiezen van anti-virussoftware, met veelvoorkomende valkuilen en aanbevelingen.

Kies voor software die het systeem niet zwaar belast

Anti-virussoftware wordt continu op de achtergrond uitgevoerd door je computer, dus het is belangrijk dat deze efficiënt werkt. Effectieve producten kunnen scannen terwijl er allerlei taken worden uitgevoerd, waaronder:

 • Bestanden kopiëren
 • Informatie archiveren en weer ophalen
 • Applicaties installeren/verwijderen
 • Applicaties starten
 • Bestanden downloaden
 • Websites openen

Niet alle beveiligingssoftware presteert perfect tijdens de tests. Het valt wel op dat sommige programma's efficiënter zijn bij bepaalde taken dan andere. Kies software met functies die zijn afgestemd op het soort computerwerk dat je meestal doet. Overweeg daarnaast om een uitgebreid pakket te nemen, dat je op een later tijdstip nog kunt aanpassen aan je behoeften, mochten die veranderen. Een bepaalde functie die je nu niet nodig denkt te hebben, kan nuttig worden in de toekomst.

Kies een anti-virusprogramma dat eenvoudig te gebruiken is

Een manier om je zwakke plekken open te stellen voor aanvallen is door een anti-virusprogramma aan te schaffen dat je moet uitschakelen omdat het te ingewikkeld in het gebruik is. Erger nog, mensen laten het programma vaak draaien maar werken het niet bij met de nieuwste softwarereleases.

De meeste mensen zijn geen professionals op het gebied van cyberveiligheid, laat staan dat ze veel verstand hebben van de werking van anti-virusprogramma's of hun instellingen. Je hebt niet per se een programma nodig voor het instellen van de firewall, of hulpprogramma's die de helft van de systeembronnen van de gemiddelde computer in beslag nemen. Dat hangt af van de manier waarop je je computer gebruikt en of je gevoelige informatie op je computer bewaart, zoals patiëntendossiers of de financiële documenten van een bedrijf. Je wilt dat een paar basisfuncties automatisch worden uitgevoerd, waaronder dat je software uit zichzelf updates en patches installeert, en alles zonder jouw tussenkomst opnieuw configureert. Een andere bonus is een programma met een handige gebruikersinterface, zodat je snel kunt bepalen of er een gedetecteerde dreiging onschadelijk is gemaakt.

Klantenservice is ook belangrijk om de bruikbaarheid van een programma te verhogen. Mensen kiezen vaak voor gratis software. Wanneer zich dan op een later tijdstip een probleem voordoet, hebben ze geen toegang tot iemand die hen helpt om het op te lossen. Zelfs als je geen ervaren gebruiker van anti-virusprogramma's bent, kan de toegang tot een competent klantondersteuningsteam je helpen om alles uit de software te halen. Dat is goed voor je gemoedsrust en je hebt de zekerheid dat je systeem goed beveiligd is.

Probeer erachter te komen wat werkt bij het detecteren en verwijderen van malware

Cyberdreigingen zijn voortdurend in ontwikkeling, dus je kunt er niet van uitgaan dat anti-virussoftware je computer beschermt tegen elk type malware, spyware of adware. Maar sommige tools zijn beter dan andere. De dreigingsdetectie en het achteraf herstellen van producten wisselt ook per besturingssysteem. De beste anti-virussoftware voor de Mac hoeft niet noodzakelijkerwijs ook het beste te presteren op een pc. Lees actueel nieuws en testanalyses van gerenommeerde bloggers en vertrouwde nieuwsbronnen, om te bepalen wat op dit moment de best presterende programma's voor jouw besturingssysteem zijn.

Je zoekt een programma dat door meerdere onafhankelijke laboratoria is getest en dat uitgebreid is geverifieerd. Organisaties zoals AV-TEST, NSS Labs en AV-Comparatives voeren tests uit en geven beoordelingen van anti-malwaretools en software voor de besturingssystemen Windows, Mac en Android. Besteed aandacht aan de beoordelingen van software wat betreft 'false positives', waarbij het programma onschadelijke bestanden voor malware aanziet. Je wilt geen software die bestanden die je nodig hebt verwijdert.

Kijk welke toeters en bellen uitstekend presterende software nog meer heeft

Bepaalde functies kunnen ervoor zorgen dat een anti-virusproduct een streepje voor heeft op de rest. Op basis van opkomende trends worden regelmatig nieuwe functies ontwikkeld, zodat je beveiligd blijft. De meeste bedrijven zijn niet terughoudend in het aanprijzen van de voordelen van die functies. Hoewel het detecteren van de nieuwste cyberdreigingen moeilijk is vanwege de snel veranderende aard van cyberbeveiliging, kunnen nieuwe functies voor meer veiligheid zorgen, bijvoorbeeld door:

 • Meerlaagse bescherming tegen malware die bezochte URL's of zoekresultaten kan beoordelen met behulp van een rood-geel-groen kleurcoderingssysteem
 • Proactieve detectiemogelijkheden die bedreigingen en afwijkingen kunnen identificeren
 • Firewalls en spamfilters
 • Beveiligde webbrowsers voor financiële transacties
 • Veilige verwijdering van gevoelige bestanden, browsergeschiedenis, kredietbewaking of andere virtuele lokkertjes zoals wachtwoorden
 • Back-up-diensten in de cloud met encryptie

Helaas is het niet ongebruikelijk dat mensen pas anti-virussoftware aanschaffen als ze vermoeden dat ze worden aangevallen. Of het nu gaat om een trage computer of om verdachte fouten, we wachten vaak met actie ondernemen tot onze computer vreemde symptomen gaat vertonen of niet goed meer werkt. Als jij ook zo bent, geef dan prioriteit aan het installeren van effectieve anti-virussoftware. Het juiste programma spoort de bedreiging op en blokkeert deze, zonder dat je er ook maar iets van merkt als je je computer gebruikt.

Gerelateerde artikelen en links:

Anti-virussoftware kiezen

Computerbeveiliging versus computerprestaties

Meerdere anti-virusprogramma's uitvoeren

Wie ontwikkelt malware?

Malwareclassificaties

Producten:

Kaspersky Anti-Virus

Kaspersky Free Anti-Virus

Kaspersky Internet Security

Kaspersky Total Security

Kaspersky Cloud Anti-Virus

Anti-virussoftware: hoe kies je de juiste bescherming voor je Android-, Mac- of Windows-systeem?

Niet alle anti-virussoftware is gelijk, dus er spelen veel overwegingen mee. Lees verder voor tips over het aanschaffen van anti-virussoftware en de belangrijkste factoren om rekening mee te houden.
Kaspersky Logo