Overslaan naar hoofdinhoud

Of je computer of apparaat nu op Android, Mac of Windows draait, cybercriminelen hebben geavanceerde aanvallen bedacht voor apparaten met alle besturingssystemen. Het is daarom van belang om anti-virussoftware te kiezen die is ontwikkeld voor jouw besturingssysteem en die is aangepast aan jouw computergebruik.

Niet alle anti-virussoftware is gelijk, dus er zijn veel factoren om rekening mee te houden.

Stel, je surft gewoon op het internet totdat je computer opeens enorm vertraagt omdat je anti-virussoftware je online activiteit "onderzoekt". Als de software een probleem tegenkomt, kan dit misschien niet meteen worden opgelost zonder een aantal tijdrovende stappen te doorlopen. Na het doorlopen van de stappen kan het zijn dat het probleem alsnog niet is opgelost. Het is nog erger als je wel anti-virussoftware hebt, maar het te ingewikkeld is om deze te gebruiken en configureren. Hierdoor raakt je systeem toch geïnfecteerd en in sommige gevallen ben je er niet eens van op de hoogte.

Naast de worst-case scenario's is het laatste wat je wilt als je informatie gevaar loopt, dat je tegen fouten en crashes aanloopt, of mislukte pogingen om je te beschermen tegen cyberdreigingen. Daarom is het belangrijk om te weten waarnaar je moet zoeken in anti-virussoftware. Hier is onze simpele gids over hoe je anti-virussoftware kiest, inclusief veelgemaakte fouten, aanbevelingen en extra functies die de moeite waard zijn.

Beschermt jouw anti-virussoftware je tegen grote bedreigingen?

Goede anti-virussoftware kiezen begint met bepalen welke bescherming de software biedt. Anti-virussoftware zou per definitie moeten beschermen tegen virussen, maar ook tegen andere vormen van cyberbedreigingen. Je zou op zijn minst beschermd moeten worden tegen de meest bekende bedreigingen voor je privacy en veiligheid.

De meest bekende cyberbedreigingen die je kunt tegenkomen zijn:

  • Malware: Ongewilde software-programma's die je apparaten infecteren om jouw data te verstoren, gebruiken of verzamelen. Malware omvat gewoonlijk virussen, spyware, adware en ransomware.
  • Scams: Digitale vormen van oplichting die ervoor zorgen dat je gevoelige informatie weggeeft of kwaadaardige websites toegang geeft tot je apparaat. Dit gebeurt meestal in de vorm van e-mails, websites, sms-berichten, slechte apps en online berichten. Bekende vormen van digitale oplichting zijn spam, phishing en pharming scams.

Meerdere van deze bedreigingen komen vaak tegelijk voor zodat de hacker zijn doelen kan bereiken. Sommige scams brengen malware over, terwijl andere malware is verborgen op onverwachte plekken op het internet of op verbonden apparaten. Malware zelf kan een scam zijn en worden gebruikt voor afpersing, zoals in het geval van ransomware.

Jouw anti-virussoftware zou moeten beschermen tegen de bovenstaande, vaak voorkomende bedreigingen.

Maakt jouw programma het mogelijk om in realtime infecties te voorkomen en snel te verwijderen?

Aangezien het internet altijd verandert, moet jouw anti-virussoftware constant opletten om veiligheidsrisico's te vinden en te stoppen. Sommige cyberbeveiligingssoftware behandelt problemen was wanneer deze zich voordoen. Je wil dat je anti-virussoftware proactieve bescherming biedt, oftewel 'bedreigingspreventie', zodat je je apparaten waar en wanneer je wil kunt gebruiken zonder je zorgen te maken.

Functies voor bedreigingspreventie in jouw software moeten het onderstaande bevatten:

  • Reactieve bestandsscans waarbij nieuwe bestanden worden gecontroleerd op gevaar voordat je ze opent. Het programma vergelijkt het bestand met een hele database aan bekende risico's om te beslissen of het bestand veilig is om te openen.
  • Complete systeemscans die in elk hoekje van je apparaat zoeken naar gecompromitteerde gegevens. Dit zorgt ervoor dat je zeker weet dat er niks onverwachts verstopt zit, aangezien veel spyware en malware ontwikkeld zijn om verborgen te blijven.
  • Webbrowsingbescherming die URL-links en webpagina's filtert op veiligheidsgeschiedenis en niveau van mogelijk risico. Aangezien de meerderheid van cyberaanvallen ontstaat door een internetverbinding met je browser, is veilig internetsurfen cruciaal voor je digitale veiligheid.

Bedreigingsverwijdering zou inbegrepen moeten zijn in alle anti-virussystemen. Zorg ervoor dat het programma de mogelijk kwaadaardige bestanden in quarantaine plaatst zodat je ze later kunt bekijken en verwijderen.

Andere producten, zoals zogeheten anti-malwareproducten zorgen alleen voor verwijdering, maar voorkomen verder niets. In sommige gevallen kunnen deze producten zelfs verborgen virussen zijn, dus zorg ervoor dat je onderzoek doet naar aanbieders.

Werkt jouw software nauwkeurig en efficiënt?

Bij anti-virusbescherming is detectie alleen nuttig wanneer de software werkt zoals het hoort.

Om betrouwbaar te zijn voor je beveiliging tegen cyberbedreigingen moet het:

  • Echte bedreigingen op betrouwbare wijze kunnen vinden zonder je schone bestanden per ongeluk te verwijderen.
  • Kunnen werken zonder je apparaat te vertragen.

Laten we elk van deze aspecten wat meer in detail bekijken.

Betrouwbare detectiesnelheid voor bedreigingen

Wanneer anti-virussoftware je systeembestanden scant, moet het nauwkeurig kwaadaardige bestanden kunnen onderscheiden van niet-kwaadaardige bestanden.

Databases met bekende bedreigingen worden gecompileerd door anti-virusbedrijven om gevaarlijke gegevens te sorteren. Ze zijn de ruggengraat van anti-virussystemen en moeten geüpdatet blijven. Cyberdreigingen zijn voortdurend in ontwikkeling, dus je kunt er niet van uitgaan dat anti-virussoftware je computer beschermt tegen elk type malware, spyware of adware. Maar sommige tools zijn beter dan andere.

De detectiesnelheid verwijst naar de prestaties van je anti-virussoftware op basis van hoe vaak deze nauwkeurig schone bestanden onderscheidt van mogelijke bedreigingen. Met een goede detectiesnelheid presteert de software goed op de volgende gebieden:

  • True positives: Wanneer het programma schadelijke bestanden identificeert als malware.
  • True negatives: Wanneer het programma beslist dat ongevaarlijke bestanden veilig zijn om te openen.

De ideale anti-virussoftware zou niet moeten leiden tot het volgende:

  • False positives: Wanneer het programma onschadelijke bestanden identificeert als malware. Als de bedreigingsdrempel van je software te agressief is, kunnen ook veilige bestanden worden verwijderd.
  • False negatives: Wanneer het programma beslist dat schadelijke bestanden veilig zijn om te openen. Dit kan gebeuren als de bedreigingendatabase geen nieuwe of onzichtbare bedreigingen heeft ontdekt of toegevoegd.

Let extra op beoordelingen over de "false positives" van de software. Je wilt geen software die bestanden verwijdert die je nodig hebt. Je zoekt een programma dat door meerdere onafhankelijke laboratoria is getest en dat uitgebreid is geverifieerd. Organisaties zoals Virus Bulletin, TechRadar, NSS Labs en AV-Comparatives voeren tests uit en geven beoordelingen van anti-malwaretools en software voor de besturingssystemen Windows, Mac en Android.

De bedreigingsdetectie en het achteraf herstellen van producten wisselt ook per besturingssysteem. De beste anti-virussoftware voor Mac hoeft niet noodzakelijkerwijs ook het beste te presteren op een pc. Lees actueel nieuws en testanalyses van gerenommeerde bloggers en vertrouwde nieuwsbronnen, om te bepalen wat op dit moment de best presterende programma's voor jouw besturingssysteem zijn.

Moet goed werken zonder je apparaat te vertragen

Anti-virussoftware wordt continu op de achtergrond uitgevoerd door je computer, dus het is belangrijk dat deze efficiënt werkt. Effectieve producten kunnen scannen terwijl er allerlei taken worden uitgevoerd op je apparaat, waaronder:

  • Bestanden kopiëren en plakken.
  • Informatie archiveren en weer ophalen.
  • Applicaties installeren/verwijderen.
  • Applicaties starten.
  • Bestanden downloaden.
  • Surfen op websites.

Niet alle veiligheidssoftware werkt even goed in de bovenstaande gevallen. Het valt wel op dat sommige programma's efficiënter zijn bij bepaalde taken dan andere. Kies software met functies die zijn afgestemd op het soort computerwerk dat je meestal doet. Overweeg ook om een compleet pakket te kiezen dat je kunt aanpassen naar je behoeften als deze veranderen (bijvoorbeeld als je overweegt om je thuiscomputer te gebruiken als werkcomputer als je vanuit thuis werkt). Een bepaalde functie die je nu niet nodig denkt te hebben, kan nuttig worden in de toekomst.

Is jouw anti-virussoftware makkelijk te gebruiken?

Controleer ook altijd of je de anti-virussoftware die je wil installeren makkelijk kunt gebruiken en dat je er eenvoudig in kunt navigeren. Anti-virussoftware kopen en deze vervolgens uitschakelen omdat deze te ingewikkeld is om te gebruiken, maakt je alleen maar kwetsbaarder voor meer aanvallen en inbreuken. Erger nog, mensen laten het programma vaak in de standaardmodus draaien, maar werken het niet bij met de nieuwste softwarereleases. Via software-updates (in patches) beschermen cyberbeveiligingsproviders je tegen nieuwe en opkomende cyberbedreigingen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je anti-virussoftware regelmatig wordt geüpdatet.

In zeldzame gevallen is het soms niet duidelijk of je anti-virussoftware wel werkt. Als dit gebeurt, kun je een simpele test doen om te controleren of deze nog steeds (goed) werkt. Cyberbeveiligingsexperts van het European Institute for Computer Antivirus Research (EICAR) hebben een EICAR-testbestand ontwikkeld. Dit is een ongevaarlijk nagemaakt virus waarmee de meeste commerciële anti-virussoftware wordt getest. Je kunt het downloaden van de officiële website (wat je software zou moeten activeren) of je opent een Kladblok-bestand en kopieert en plakt de volgende code:

X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*

Als je dit Kladblok-bestand opslaat in je systeem zou dat automatisch een waarschuwing moeten geven. Wees je ervan bewust dat sommige software het bestand automatisch in quarantaine plaatst. Als er niets wordt geactiveerd kan het zijn dat je anti-virussoftware uitgeschakeld is of niet werkt zoals het hoort.

De meeste mensen zijn geen professionals op het gebied van cyberveiligheid, laat staan dat ze veel verstand hebben van de werking van anti-virusprogramma's of hun instellingen. Je hebt niet per se een programma nodig voor het instellen van de firewalls of hulpprogramma's die de helft van de systeembronnen van de gemiddelde computer in beslag nemen. Dat hangt af van de manier waarop je je computer gebruikt en of je gevoelige informatie op je computer bewaart, zoals patiëntendossiers of de financiële documenten van een bedrijf. De basisfuncties voor extra gebruiksvriendelijkheid die heel belangrijk zijn, zijn:

Automatische updates: Kies software die automatisch wordt bijgewerkt, patches toepast en herconfigureert zonder dat je iets hoeft te doen. Constante updates beschermen je systeem tegen de nieuwste cyberbedreigingen.

Eenvoudige gebruikersinterface: zoek software die makkelijk is te begrijpen, met eenvoudige navigatie. Je zou snel moeten kunnen bepalen of er een bedreiging is gevonden en of deze is afgewend of niet. Je zou ook moeten kunnen bepalen of jouw anti-virussoftware goed werkt zonder een testbestand te hoeven downloaden of de bovenstaande EICAR-code te gebruiken.

Klantenondersteuning: Iets dat vaak wordt vergeten, is dat een betrouwbare klantenservice een belangrijk onderdeel is van het effectief beschermen van je systeem en het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van je anti-virusprogramma. Mensen kiezen vaak voor gratis software en wanneer ze later problemen ondervinden, hebben ze geen toegang tot hulp waarmee ze hun problemen kunnen oplossen. Zelfs als je geen ervaren gebruiker van anti-virusprogramma's bent, kan de toegang tot een competent klantenserviceteam je helpen om alles uit de software te halen. Dat is goed voor je gemoedsrust en je hebt de zekerheid dat je systeem goed beveiligd is.

Goede anti-virussoftware op een beveiligde computer

Wil je software met extra functies van hoge kwaliteit?

Soms is het goed om extra functies te hebben. Als het gaat om cyberveiligheidssoftware worden er regelmatig nieuwe functies ontwikkeld rondom opkomende trends om gebruikers veilig en beschermd te houden. Hoewel het lastig is om de nieuwste cyberbedreigingen op te sporen dankzij de snel veranderende aard van cyberveiligheid, zijn nieuwe functies een belangrijke factor het in besluitproces omdat ze je kunnen beschermen op manieren waar je misschien niet eerder aan hebt gedacht.

In de moderne cyberbeveiliging wordt vaak gezegd dat een meerlaagse beveiliging of internetbescherming nodig is om gebruikers echt veilig te houden. Dit betekent dat online veiligheid verschillende aanpakken kent. Oftewel, de anti-virussoftware zelf is niet het enige dat je gegevens beschermt. Aanvullende functies zoals wachtwoordbeheerders, VPN's en faciliteiten om veilig online te kunnen betalen zijn net zo belangrijk voor het voorkomen van cyberaanvallen op je computer of thuisnetwerk. Hier volgt een lijst van functies die echt de moeite waard zijn:

Wachtwoordbeheerders slaan jouw unieke, moeilijk te onthouden wachtwoorden op in een gecodeerde "kluis." Dit zijn oplossingen van een hoog beveiligingsniveau waarvoor je slechts één origineel wachtwoord hoeft te onthouden. In veel kluizen is het ook mogelijk om gevoelige documenten en afbeeldingen op te slaan.

Opschoning voor het verbeteren en optimaliseren van de systeemprestaties om de snelheid en kracht van je apparaat te bevorderen. Sommige anti-virussoftware herinnert je er zelfs aan dat je programma's, drivers en besturingssysteem moeten worden geüpdatet en waarschuwen je voor programma's die je systeem kunnen bevriezen als onderdeel van hun standaard procedures.

Wi-Fi-bewaking thuis, die je precies kan laten weten welke apparaten zich in je persoonlijke draadloze netwerk bevinden. Waarschuwingen voor nieuwe verbindingen kunnen je helpen om mogelijke indringers op je privé-netwerk te vinden. Sommige van deze diensten hebben zelfs GPS-tracking voor het geval een van je apparaten wordt gestolen.

Gegevenslekbewaking voor online accounts kan al je accounts controleren op gegevenslekken. Je krijgt een melding als je gebruikersgegevens zijn gestolen, zodat je actie kunt ondernemen.

Hardeschijfintegriteitsbewaking kan de prestaties, status en temperatuur van je interne en externe schijf controleren, zodat je weet of je systeem goed geoptimaliseerd is. Je krijgt meteen een melding zodra er problemen ontstaan.

VPN-services (Virtueel Particulier Netwerk) zorgen voor een veilige, gecodeerde "internettunnel." Hierdoor kun je veilig anoniem internetsurfen, zelfs op een openbaar Wi-Fi-netwerk.

Er zijn nog veel meer andere functies, dus kijk goed rond en vergelijk op basis van je behoeften. Bij Kaspersky hebben we drie niveaus voor digitale bewaking voor thuis. Onze premium bescherming bevat alle bovenstaande functies, is te gebruiken op tot wel 20 apparaten en bevat ook:

  • Beoordelen van bedreigingen en blokkeren van URL-links, webpagina's en e-mailbijlages.
  • Tweerichtingsfirewall en anti-spamfiltering.
  • Beveiligde webbrowsers voor financiële transacties.
  • Ouderlijk toezicht op inhoud.
  • Veilige verwijdering van gevoelige bestanden, browsergeschiedenis, kredietbewaking of andere virtuele breadcrumbs zoals wachtwoorden.
  • ICT-ondersteuning op afstand.
  • Identiteitsbescherming via een digitale kluis.
  • Anti-phishingsoftware.

Andere essentiële vragen om te stellen voordat je anti-virussoftware koopt

Er zijn nog een paar andere dingen om te overwegen zodra je je opties voor anti-virussoftware hebt gekozen. Hier zijn een paar vragen om je zoektocht naar een geschikte anti-virus makkelijker te maken:

Welke apparaten en besturingssystemen worden beschermd door deze software? Tegenwoordig hebben veel mensen een smartphone en een computer of andere apparaten. Het kan zijn dat jouw anti-virussoftware niet beschikbaar is op elk apparaat dat je wil beschermen. Sommige software kan worden gebruikt op meerdere apparaten, of het nu een pc, Mac-, iOS- of Android-apparaat is.

Kan deze software mijn hele gezin beschermen? De zwakste link van je netwerk bepaalt hoe veilig je bent. Ieder lid van je gezin kan een toegangspunt zijn voor criminelen die je digitale veiligheid willen verstoren. Wanneer zowel volwassenen als kinderen allerlei apparaten gebruiken, wil je graag software die veel apparaten op verschillende manieren beschermt tegen kwaadaardige activiteit.

Bevat deze software meer functies dan ik ga gebruiken? Zorg ervoor dat je een softwarepakket kiest dat alles heeft wat je nodig hebt. Je zou tussen meerdere opties moeten kunnen kiezen om de bescherming te krijgen die je nodig hebt.

Helaas is het niet ongebruikelijk dat mensen pas anti-virussoftware aanschaffen als ze vermoeden dat ze worden aangevallen. Of het nu om een langzame computer of verdachte glitches gaat, we wachten vaak totdat onze computer het niet meer doet voordat we actie ondernemen. Als jij ook zo bent, geef dan prioriteit aan het installeren van effectieve anti-virussoftware. Het juiste programma spoort de bedreiging op en blokkeert deze, zonder dat je er ook maar iets van merkt als je je computer gebruikt. Als je proactief te werk gaat, zul je in staat zijn om zonder zorgen je digitale leven te leiden.

De internetbeveiliging van Kaspersky heeft twee AV-TEST-prijzen gewonnen voor de beste prestaties en bescherming van een internetbeveiligingsproduct in 2021 ontvangen. In alle tests heeft Kaspersky fantastische prestaties en bescherming tegen cyberbedreigingen laten zien.

Gerelateerde artikelen:

Aanbevolen producten:

Waarnaar moet je zoeken in goede anti-virussoftware: Bescherming kiezen voor een Android-, Mac- of Windows-systeem

Weten hoe je goede anti-virussoftware kiest en koopt is niet altijd gemakkelijk. Bekijk onze complete gids over anti-virussoftware en maak je keuze makkelijker.
Kaspersky Logo