Om allerlei vormen van cybercriminaliteit te kunnen plegen, zoals het stelen van bankgegevens, het genereren van inkomsten via servicenummers of het eisen van afkoopsommen, hebben cybercriminelen netwerkwormen ontwikkeld en verspreid waarvan er veel internetepidemieën hebben veroorzaakt.

Massale computervirusaanvallen

Cybercriminelen passen de verspreidingsmethode voor het computervirus aan hun doelstelling aan. Vaak probeert de cybercrimineel trojans te installeren op zoveel mogelijk computers over de hele wereld. Oude voorbeelden van dergelijke wormen zijn:

  • Mydoom
  • Bagle
  • Warezov (e-mailworm)

De verspreiding van een computervirusaanval beperken

In sommige gevallen beperkt de cybercrimineel met opzet het aantal computers dat wordt geïnfecteerd in plaats van computervirussen te verspreiden over zoveel mogelijk gebruikers. Op deze manier krijgen de criminelen minder publiciteit en ontsnappen ze mogelijk ook aan de aandacht van wethandhavingsdiensten.

Om een beperkt aantal infecties te verwezenlijken, kiest de crimineel ervoor om geen ongecontroleerde netwerkworm te gebruiken. In plaats hiervan gebruikt hij een website die is geïnfecteerd met een trojan. De crimineel kan het aantal mensen dat de website bezoekt bijhouden en een limiet bepalen voor het aantal computers dat de trojan aanvalt.

Bescherming van je apparaten en gegevens

Voor meer informatie over bescherming tegen trojans, wormen en virussen, klik je op een of meer van de volgende koppelingen:

Andere artikelen en links met betrekking tot virusverspreidingsmethoden

Wij gebruiken cookies om je ervaring op onze websites te verbeteren. Je gaat hiermee akkoord wanneer je onze website gebruikt en hierop navigeert. Je vindt gedetailleerde informatie over het gebruik van cookies op deze website door op de knop voor meer informatie te klikken.

Accepteren en sluiten