Overslaan naar hoofdinhoud

Een belangrijke zorg van ouders is tegenwoordig veilig internetten voor kinderen. Hoe bied je je kinderen veiligheid online? Internet is een belangrijke verbreding van je omgeving op zowel sociaal als cognitief vlak. Het is bereikbaar voor de hele wereld en je kind heeft toegang tot de positieve kanten van internet maar ook de schaduwkanten zijn bereikbaar. Nu steeds meer kinderen beschikken over een smartphone of tablet, zijn zij ook de computer van het gezin ontgroeid. Het altijd en overal online zijn kan ouders zorgen baren. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om je kind te helpen bij het navigeren op internet en bij het herkennen van mogelijke bedreigingen.

Veiligheidstip 1: voorkom malware en adware

Veel gratis apps en sociale-mediawebsites zijn voor hun bestaan afhankelijk van adware, waardoor je kind mogelijk wordt blootgesteld aan meer reclame dan je acceptabel vindt. Dit, en het gemak waarmee in-app aankopen kunnen worden gedaan, zijn voor ouders redenen om toezicht te houden op kinderen wanneer zij online zijn, en om regels te bepalen over welke apps zijn toegestaan. We adviseren ouders om aan hun kinderen uit te leggen hoe zogenaamde 'gratis' apps werken, en dat zij online soms echt geld uitgeven zonder het te merken.

Veiligheidstip 2: bescherming tegen kwaadwillenden online

Je leert je kinderen dat zij niet met vreemden mogen praten. Hetzelfde geldt voor contacten online. Maak kinderen ervan bewust dat niet iedereen is wie hij zegt. De conclusie is dat zowel jij als je kind te allen tijde moeten weten met wie ze online interactie hebben. Het is raadzaam te weten welk social platform je kinderen gebruiken en wat de contactgegevens, schermnamen en e-mailadressen van de 'vrienden' van je kinderen zijn. Ouderlijk toezicht is zeer nuttig bij het blokkeren van bepaalde contactpersonen, en bij het controleren van onlinemessaging en andere communicatie.

Veiligheidstip 3: meld pestgedrag

Bij veilig internetten voor kinderen draait het steeds vaker om onlinepesten. Uit een rapport van DoSomething.org blijkt dat bijna 43% van de kinderen ooit slachtoffer is geweest van onlinepesten. Slechts 10% van de slachtoffers meldt het pesten aan een volwassene. Ouders moeten praten met hun kinderen over welk gedrag online als pesten geldt. Ze moeten hun kinderen laten weten dat ze een pestkop kunnen melden zonder bang te hoeven zijn dat ze niet meer op de computer mogen of anderszins worden gestraft. Ouders kunnen hun kinderen vertellen dat ze voorzichtig moeten zijn met het openen van e-mails, het lezen van posts of tweets van onbekenden, of het uiten van beledigingen. Dit is met name belangrijk voor kinderen met een mobiele telefoon. Soms worden berichten verzonden in een emotionele bui of zonder na te denken over de gevolgen.

Veiligheidstip 4: accepteer sociale netwerken

Het lijkt erop dat zelfs heel jonge kinderen tegenwoordig al actief zijn op sociale-mediawebsites, meestal omdat al hun vrienden sociale media gebruiken. Geen enkel kind wil een buitenbeentje zijn, maar ouders moeten onderzoeken en beslissen of een sociale-mediawebsite wel geschikt is voor de leeftijd van het kind. Sommige websites filteren bijvoorbeeld niet op voor volwassenen bestemde inhoud, waardoor alle gebruikers (dus ook kinderen) hiertoe toegang hebben. Een ander punt van zorg is de hoeveelheid informatie die een kind deelt via een profiel op sociale media. Maak kinderen duidelijk welke informatie niet geschikt is om openbaar te delen. Zelfs zoiets onschuldigs als de naam van een huisdier kan al een risico zijn, vooral wanneer de naam van het huisdier wordt gebruikt in een beveiligingsvraag voor wachtwoordherstel.

Veiligheidstip 5: bestrijd identiteitsdiefstal

Scholen en andere organisaties voor kinderen verzamelen en bewaren steeds vaker informatie over kinderen. Er zijn mogelijk legitieme redenen om deze informatie digitaal te verzamelen. Ouders hebben echter altijd het recht om te vragen welke identiteitsgegevens daadwerkelijk nodig zijn en hoe de informatie over hun kind wordt opgeslagen. Kinderen behoren vanaf het begin te weten dat zij gebruikersnamen en wachtwoorden geheim moeten houden voor iedereen, behalve voor hun ouders. Maar de les stopt hier niet. Ouders moeten hun kinderen duidelijk maken dat ze geen identificeerbare informatie online mogen delen, zoals de geboortedatum, geboorteplaats, naam van de school en dergelijke.

Wat ouders kunnen doen

Als je kinderen toegang tot internet hebben, dan moet je ze leren over veilig internetten en wat dit betekent. Start met de basis voor veilig internetten voor kinderen: aanmeldgegevens geheim houden, alleen communiceren met vertrouwde familie en vrienden, voorzichtig zijn met 'gratis' dingen online. Leer de kinderen vervolgens meer, afhankelijk van hun leeftijd. Gebruik software voor ouderlijk toezicht en tools voor het bewaken van de onlineactiviteiten. Blijf ook altijd communiceren met de gezinsleden.

Andere artikelen en links met betrekking tot veiligheid op internet

Tips voor ouders over veiligheid op internet

Een belangrijke zorg van ouders is tegenwoordig veilig internetten voor kinderen. Hoe bied je je kinderen veiligheid online? Hier vind je enkele veiligheidstips voor ouders.
Kaspersky Logo