Overslaan naar hoofdinhoud

8 manieren om online je creditcardgegevens te beschermen

Met een klik van je vingers kun je alles krijgen. Vanop je bank kun je een nieuwe outfit of boodschappen laten afleveren. Dat klinkt handig, en dat is het ook. Vergeet echter niet dat hackers klaar staan om er vandoor te gaan met je persoonlijke gegevens, zodat ze zichzelf ook een mooi cadeau kunnen sturen. Gelukkig zijn er eenvoudige oplossingen om jezelf te beschermen en te voorkomen dat je creditcardgegevens online worden gestolen.

(9) Beperk je risico met één account

Gebruik één creditcard voor al je online aankopen. Op deze manier voorkom je dat meerdere rekeningen aan hackers worden blootgesteld en kun je eenvoudig controleren of er verdachte afschrijvingen zijn gedaan. Sommige banken hebben zelfs speciale kaarten voor online gebruik. Stel in dat je een sms-bericht of e-mailmeldingen ontvangt, telkens wanneer er een aankoop wordt gedaan met je account. Reken waar mogelijk af als gast wanneer je iets koopt, in plaats van een account aan te maken dat ook je creditcardgegevens in je profiel opslaat.

(10) Neem virtuele rekeningnummers

Informeer bij je creditcardmaatschappij of deze virtuele rekeningnummers aanbiedt. Deze functie maakt een tijdelijk, eenmalig creditcardnummer aan bij elke aankoop die je online doet. Je echte creditcardinformatie wordt niet prijsgegeven tijdens het afrekenen, maar het tijdelijke nummer blijft gekoppeld aan je account zodat je aankoopactiviteiten worden geregistreerd. Als hackers later je gegevens achterhalen, krijgen ze niet je werkelijke creditcardnummer in handen.

(11) Gebruik unieke wachtwoorden

De wachtwoorden van de profielen van je online creditcard- en bankgegevens moeten uniek en complex zijn, om te voorkomen dat hackers met dezelfde aanmeldgegevens toegang krijgen tot meerdere accounts. Een effectief wachtwoord is over het algemeen lang, bevat zowel hoofdletters als kleine letters en getallen en maakt gebruik van symbolen (indien toegestaan). Probeer een uitdrukking of hele zin te gebruiken om het moeilijker te maken, en vervang woorden zoals 'een' met het cijfer 1 en 'en' met een ampersand. Gebruik zinnen die je kunt onthouden, maar die geen persoonlijke gegevens bevatten. Schrijf je wachtwoorden ook nergens op.

(12) Niet vergeten: 's' staat voor veilig

Zorg dat je verbinding met een website altijd veilig is. Als je een slotje ziet in het adresveld van je internetbrowser en het adres begint met 'https' in plaats van 'http', betekent dit dat de transactie wordt versleuteld. Dit is niet 100 procent veilig, want cybercriminelen kunnen aan legale beveiligingscertificaten komen, maar het voorkomt opportunistische phishingpraktijken.

(13) Gebruik bekende, vertrouwde websites

Kies voor winkels die je kent. Doe onderzoek om meer te weten te komen over websites die je niet kent. Let ook op het design; koop je product ergens anders als het er vreemd of onprofessioneel uitziet. Er zijn genoeg betrouwbare webwinkels om uit te kiezen.

(14) Winkel uitsluitend op beveiligde netwerken

Beperk je bij het online winkelen tot veilige, gerenommeerde websites en winkel liever niet als je gebruik maakt van openbare wifi. Cybercriminelen bespioneren vaak openbare wifi-netwerken en onderscheppen gegevens die via de verbinding worden overgedragen. Op een openbaar netwerk kun je kwetsbaar zijn voor dit soort aanvallen. Hackers kunnen toegang krijgen tot je vertrouwelijke financiële informatie en bankgegevens, accountwachtwoorden en andere gevoelige informatie. Lees meer over de beveiliging van openbare wifi.

(15) Gebruik beveiligingssoftware

Gebruik beveiligingssoftware die zowel je desktop als je mobiele apparaten beschermt. Velen van ons winkelen op het kleine schermpje en dat kan ons kwetsbaarder maken voor hackers. Bescherm jezelf met anti-virussoftware of uitgebreide internetbeveiligingssoftware die bescherming biedt op alle apparaten.

(16) Update zodat je veilig blijft

Voer de updates voor je besturingssysteem en andere software steeds uit. Deze updates dichten vaak gaten in de beveiliging, zodat je geen risico loopt. Wanneer je de melding krijgt dat een update beschikbaar is, download die dan meteen.

Deze tips lijken simpel, maar ze verkleinen op een effectieve manier de risico's van het online winkelen. Je geniet meer van het virtueel rondsnuffelen wanneer je weet dat je creditcardgegevens veilig zijn.


8 manieren om online je creditcardgegevens te beschermen

Of we nu rekeningen betalen of maaltijden laten bezorgen, we gebruiken onze creditcards elke dag online. Ontdek met deze eenvoudige tips hoe je je creditcardgegevens online kunt beschermen.
Kaspersky logo