Overslaan naar hoofdinhoud

Vandaag de dag is "spam" een van de populairste woorden op het web, maar wat betekent het woord eigenlijk? Spam is een vorm van e-mail die de ontvanger niet wenst. Dit is vaak een bericht dat advertenties bevat en wordt verzonden naar diverse ontvangers die nooit toestemming hebben gegeven om dergelijke berichten te ontvangen. De meestvoorkomende methoden die spammers gebruiken om lijsten met e-mailadressen samen te stellen, zijn onder andere: adreslijsten kopen, gebruikers verleiden om hun gegevens te verstrekken via valse prijsvragen en valse aanbiedingen van gratis producten, of programma's voor het verzamelen van e-mailadressen gebruiken om adressen te verkrijgen van websites..

Waarom spam meer is dan alleen maar lastig

Er zijn veel redenen om interactie met spam te voorkomen. De belangrijkste redenen zijn de kans dat je jezelf blootstelt aan het risico op identiteitsdiefstal of de mogelijkheid dat een aanvaller virussen en malware op je computer installeert. In het ergste geval zou je zelfs beschuldigd kunnen worden van misdaden terwijl je je er niet van bewust was dat je de spammer hierbij hielp, zoals betrokkenheid bij witwassen van geld of heling van gestolen goederen. In de meeste gevallen kun je een spambericht het beste onmiddellijk verwijderen.

Om spamberichten te voorkomen, is het belangrijk te beseffen dat als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dat waarschijnlijk ook zo is. Zo kun je prijsvragen en aanbiedingen negeren die dubieus lijken.

Bescherming tegen spam

Spam is soms moeilijk te voorkomen. Je kunt de hoeveelheid spam die in je postvak IN terechtkomt echter aanzienlijk verminderen door goede anti-spam software te gebruiken. Dankzij de steeds slimmere software kunnen veel anti-spamfilters met minimale interventie door de gebruiker automatisch leren welke berichten legitiem zijn en welke spam zijn. Als een spamfilter een spambericht mist, kun je het bericht markeren. De filters worden dan aangepast aan de nieuwe bedreiging.

Wanneer je een goed softwarepakket voor internetbeveiliging installeert, kun je de gevaren van spam aanzienlijk verminderen door te zorgen dat deze uit je postvak IN en uit andere belangrijke e-mailmappen wordt gefilterd. Daarnaast bieden veel softwarepakketten voor internetbeveiliging de gebruiker bescherming tegen phishing. Dit kan nuttig zijn wanneer een e-mailbericht legitiem lijkt, maar dit in werkelijkheid niet is. In deze e-mailberichten wordt vaak gevraagd om bankgegevens en andere financiële gegevens. Daarom is bescherming tegen phishing een essentiële functie in elk anti-spamtool.

Het belang van gebundelde beveiligingssoftware

Wanneer je op zoek bent naar anti-spamsoftware, loont het de moeite om een oplossing te kiezen die ook anti-virusbescherming biedt, omdat sommige spamberichten ook virussen en andere malware bevatten. Wanneer je één softwarepakket gebruikt, is het beveiligen van je computer een stuk eenvoudiger en wordt tegelijkertijd de betrouwbaarheid van je systeem verhoogd. Anti-spamsoftware kan de berichten uit je postvak IN omleiden. Als je echter goede anti-virussoftware hebt, raakt je computer niet geïnfecteerd wanneer je per ongeluk een spambericht opent.

Andere artikelen en links met betrekking tot spam

Tips voor bescherming tegen spam

Vandaag de dag is "spam" een van de populairste woorden op het web, maar wat betekent het woord eigenlijk?
Kaspersky Logo