Skip to main

Je bedrijfsnetwerk kan worden aangevallen door cybercriminelen. We hebben geen inside-informatie nodig om dit te weten. In dit internettijdperk is dit gewoon een feit. Anders dan bij "gewone" dieven die eerst moeten onderzoeken waar ze het beste kunnen inbreken, hebben cybercriminelen met enkele toetsaanslagen duizenden mogelijke doelwitten onder handbereik. Om kleine bedrijven te beschermen tegen deze continue cyberaanvallen, moet er binnen het bedrijf een beveiligingsbewustzijn bestaan.

Werknemers en de eigenaar van het bedrijf moeten goede basisprocedures voor de beveiliging opstellen en zich hieraan houden. Maar waakzaamheid alleen is niet genoeg. Ook moeten bedrijven investeren in de juiste beveiligingsprogramma's. Je kunt je werknemers tenslotte niet leren de achterdeur altijd op slot te doen als er geen slot op de deur zit.

Het netwerk van kleine bedrijven beschermen

Deskundigen op het gebied van cyberbeveiliging hebben het veel over "netwerkbeveiliging". Dat klinkt als iets wat alleen van toepassing is op grote ondernemingen, maar elk bedrijf met meer dan één computer heeft een netwerk. Als werknemers hun smartphone voor hun werk gebruiken, vormen hun desktopcomputer plus deze smartphone een bedrijfsnetwerk.

Bewustwording van internetbeveiliging is de eerste kritische beschermlaag. Toegang tot het netwerk moet worden beveiligd met sterke wachtwoorden. ('Wachtwoord' is niet een sterk wachtwoord.) Deze wachtwoorden moeten regelmatig worden gewijzigd.

Gebruikers met netwerktoegang moeten zich ervan bewust zijn dat ze voorzichtig met e-mail moeten zijn. Klik alleen op een koppeling in een e-mailbericht als het bericht afkomstig is van een bekende en vertrouwde bron. Wees erop bedacht dat sommige e-mails ogenschijnlijk afkomstig zijn van collega's, terwijl deze geen echt persoonlijk bericht bevatten. Kijk ook uit voor e-mails die zogenaamd afkomstig zijn van banken of andere bedrijven, en waarin om accountgegevens wordt gevraagd. Bij beide is er een grote kans dat er sprake is van "phishing". Hierbij worden geadresseerden verleid vertrouwelijke gegevens te verstrekken.

Om een deur op slot te houden, moet je investeren in een slot

Goede basale beveiligingspraktijken verminderen significant de kans dat cybercriminelen inbreken in je bedrijfsnetwerk. Maar beveiliging van kleine bedrijven vereist ook de juiste zakelijke oplossingen.

Gratis bescherming voor kleine bedrijven is niet altijd voldoende. Beveiligingsprogramma's die worden geboden als freeware zijn vooral marketingmiddelen. Deze kunnen handig zijn om uit te zoeken welke oplossing geschikt is omdat je deze kunt uitproberen voordat je iets aanschaft. Hun functionaliteit is echter beperkt. Effectieve beveiligingshulpmiddelen voor kleine bedrijven zijn echter beschikbaar tegen een betaalbare prijs.

Effectieve zakelijke oplossingen moeten deze vijf basiskenmerken hebben:

  • Deze moeten bescherming bieden tegen computervirussen en andere malware.
  • Omdat mobiele toegang tot netwerken nu heel gebruikelijk is, moeten de oplossingen mobiele beveiliging bieden.
  • Deze moeten encryptie bieden van afzonderlijke bestanden, mappen of een hele schijf met gegevens.
  • Deze moeten bescherming bieden voor endpoints, dat wil zeggen de diverse apparaten en locaties vanaf waar toegang tot het netwerk wordt verkregen.

En ten slotte, niet onbelangrijk, moet een effectieve bedrijfsoplossing voor beveiliging van systeembeheerfuncties bieden, zoals patchbeheer voor het bijwerken van de beveiliging.

Met effectieve bescherming en goede internetbeveiligingsprocedures zijn kleine bedrijven een moeilijk doelwit voor cybercriminelen. Ze kunnen proberen de deuren van het netwerk te openen, maar wanneer de deuren niet opengaan, zullen ze een makkelijker slachtoffer zoeken.

Andere artikelen en links met betrekking tot beveiliging voor kleine bedrijven

Kleine bedrijven vragen voor hun beveiliging om waakzaamheid, programma's

Cybercriminelen richten zich vaak op onoplettende bedrijven, daarom zijn er voor de beveiliging van kleine bedrijven zowel een cultuur van waakzaamheid als netwerkbeveiligingsproducten nodig.
Kaspersky Logo