Overslaan naar hoofdinhoud

Zo veel van ons dagelijks leven draait om het internet. Uit een onderzoek van 2021 bleek dat het gemiddelde huishouden in de VS 25 met internet verbonden apparaten had, tegenover 11 in 2019. Hoe meer online accounts en apparaten je hebt, hoe groter de kans dat cybercriminelen je schade berokkenen. Daarom is het essentieel om de veiligheidsregels voor internet te begrijpen die jou en je gezin beschermen tegen bedreigingen die je gegevens en apparaten kunnen beschadigen. Lees verder om de belangrijkste internetgevaren te leren kennen en hoe je ze kunt vermijden.

Belangrijkste internetgevaren

Wanneer jij en je gezin het internet gebruiken, stel je jezelf bloot aan een reeks potentiële online bedreigingen. Het bedreigingslandschap evolueert voortdurend naarmate cybercriminelen nieuwe manieren bedenken om internetgebruikers als doelwit te kiezen. Enkele van de grootste internetgevaren zijn:

 • Identiteitsdiefstal
 • Gegevensinbreuken
 • Malware en virussen
 • Phishing en scam e-mails
 • Nepwebsites
 • Online oplichterij
 • Scams die misbruik maken van romantische gevoelens
 • Ongepaste inhoud
 • Cyberpesten
 • Foutieve privacy instellingen

Essentiële tips voor een veilig internet

Om deze online gevaren te vermijden, is het van essentieel belang dat men zich bewust is van de belangrijkste regels over het internet die iedereen moet volgen. Hier volgt een overzicht:

#1: Zorg ervoor dat je internetverbinding veilig is

Wanneer je op een openbare plaats online gaat, bijvoorbeeld via een openbare Wi-Fi -verbinding, heb je geen directe controle over de beveiliging ervan. Het gebruik van openbare Wi-Fi is niet altijd veilig, maar kan onvermijdelijk zijn wanneer je onderweg bent. Als je gebruik maakt van openbare Wi-Fi, vermijd dan het uitvoeren van persoonlijke transacties zoals online bankieren of online winkelen.

Als je dit moet doen, gebruik dan een Virtual Private Network of VPN. A VPN will protect any data you send over an unsecured network. Als je geen VPN gebruikt, bewaar dan alle persoonlijke transacties tot je een vertrouwde internetverbinding kunt gebruiken.

#2: Kies sterke wachtwoorden

Wachtwoorden zijn een van de grootste zwakke plekken als het gaat om cyberbeveiliging. Mensen kiezen vaak wachtwoorden die gemakkelijk te onthouden zijn - en dus voor hackers gemakkelijk te raden. Bovendien brengt het gebruik van hetzelfde wachtwoord voor meerdere sites gebruikers in gevaar - want als hackers jouw inloggegevens van de ene site bemachtigen, kunnen ze mogelijk toegang krijgen tot andere sites die dezelfde login gebruiken.

Kies sterke wachtwoorden die voor cybercriminelen moeilijker te achterhalen zijn. Een sterk wachtwoord is:

 • Is lang, en bestaat uit minstens 12 tekens, het liefst meer.
 • Is een combinatie van tekens, zoals kleine letters en hoofdletters, symbolen en nummers.
 • Is niet te makkelijk, zoals het gebruik van opeenvolgende nummers ('1234') of persoonlijke informatie die mensen kennen of zouden kunnen raden, zoals je geboortedatum of de naam van je huisdier.
 • Maakt geen gebruik van toetsen die naast elkaar op het toetsenbord staan.

Het gebruik van een wachtwoordmanager kan helpen. Wachtwoordbeheerders helpen gebruikers sterke wachtwoorden te maken, ze op te slaan in een digitale kluis die wordt beschermd door één hoofdwachtwoord, en ze op te vragen wanneer ze inloggen op accounts.

#3: Schakel multi-factor authenticatie in waar je kunt

Meervoudige verificatie (MFA) is een verificatiemethode waarbij gebruikers wordt gevraagd om twee of meerdere verificatiemethoden op te geven om toegang tot een online account te krijgen. In plaats van bijvoorbeeld alleen te vragen naar een gebruikersnaam en wachtwoord, wordt er bij meervoudige verificatie om aanvullende informatie gevraagd, zoals:

 • Een extra eenmalig wachtwoord dat door de verificatieservers van de website naar het telefoonnummer of e-mailadres van de gebruiker wordt verzonden.
 • Antwoorden op persoonlijke beveiligingsvragen.
 • Een vingerafdruk of andere biometrische informatie, zoals spraak- of gezichtsherkenning.

Meervoudige verificatie verkleint de kans op een geslaagde cyberaanval. Om je online accounts beter te beveiligen, is het raadzaam om indien mogelijk meervoudige verificatie in te stellen. Je kunt ook overwegen een authenticatie-app van derden te gebruiken, zoals Google Authenticator en Authy, om te helpen met de internetbeveiliging.

#4: Houd software en besturingssystemen up-to-date

Blijf up-to-date met je besturingssystemen en alle apps die je gebruikt. Ontwikkelaars werken er voortdurend aan om producten veilig te maken, de nieuwste bedreigingen in de gaten te houden en beveiligingspatches uit te rollen in geval van kwetsbaarheden. Door de nieuwste versies van je besturingssystemen en apps te gebruiken, profiteer je van de nieuwste beveiligingspatches. Dit is vooral belangrijk voor apps die betalings-, gezondheids- of andere gevoelige informatie bevatten.

#5: Controleer of websites er betrouwbaar uitzien en aanvoelen

Voor elke website die je bezoekt, maar vooral voor websites waarmee je transacties verricht, zoals e-commercesites, is het van cruciaal belang dat ze betrouwbaar zijn. Een belangrijk element om op te letten is een up-to-date beveiligingscertificaat - kijk uit naar URL's die beginnen met 'HTTPS' in plaats van 'HTTP' (de 's' staat voor 'secure') en die een hangslotpictogram in de adresbalk hebben. Overige signalen van vertrouwen zijn:

 • Tekst zonder spel- en grammaticafouten - gerenommeerde merken doen hun best om ervoor te zorgen dat hun websites goed geschreven en nagelezen zijn.
 • Afbeeldingen die niet pixelig zijn en die goed passen in de breedte van het scherm.
 • Advertenties die organisch aanvoelen en niet te overheersend zijn.

#6: Controleer je privacyinstellingen en begrijp het privacybeleid

Marketeers willen graag alles over je weten en hetzelfde geldt voor hackers. Zowel marketeers als hackers kunnen veel over je te weten komen door je internet- en social-mediagebruik in de gaten te houden. Maar uiteindelijk bepaal jij wat er met je informatie gebeurt. Zowel webbrowsers als mobiele besturingssystemen hebben instellingen om jouw privacy online te beschermen. Sociale mediasites zoals Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn en overige, hebben privacy-verbeterende instellingen. Het is de moeite waard om even de tijd te nemen om je privacy-instellingen over de hele linie te bekijken en ervoor te zorgen dat ze zijn ingesteld op een niveau waar jij je prettig bij voelt.

Velen van ons accepteren het privacybeleid zonder het te lezen, maar nu er zoveel gegevens worden gebruikt voor marketing- en advertentiedoeleinden, is het een goed idee om het privacybeleid van websites en apps die je gebruikt door te nemen om te begrijpen hoe je gegevens worden verzameld en gebruikt. Bedenk echter dat zelfs als je instellingen op privé staan ingesteld, niets online volledig privé is. Hackers, websitebeheerders en rechtshandhavingsinstanties kunnen nog steeds toegang hebben tot de informatie die jij als privé beschouwt.

#7: Wees voorzichtig waar je op klikt

Een onvoorzichtige klik kan je persoonlijke gegevens online zetten of je apparaat infecteren met malware. Daarom is het van essentieel belang bewust te surfen en bepaalde soorten online inhoud te vermijden - zoals links van onbetrouwbare bronnen en spammails, online quizzen, clickbait, 'gratis' aanbiedingen of ongevraagde advertenties.

Als u een e-mail ontvangt waarvan je niet zeker bent, klik dan niet op de links in de e-mail en open geen bijlagen.

In feite is het beter om helemaal geen e-mails te openen die je niet vertrouwd. Als je niet zeker weet of een e-mail legitiem is of niet, ga dan direct naar de bron. Bel bijvoorbeeld je bank en vraag of de e-mail echt is.

Als je op een website bent, zorg er dan voor dat links doorklikken naar relevante of verwachte onderwerpen - als je bijvoorbeeld op een link klikt waarvan je denkt dat die over safari's in Afrika gaat, maar in plaats daarvan op een clickbait-achtige pagina over gewichtsverlies van beroemdheden of een 'waar zijn ze nu?'-achtig stuk terechtkomt, sluit dan snel de pagina.

Een man die multifactor authenticatie gebruikt om toegang te krijgen tot zijn rekeningen. Het inschakelen van MFA is een van de belangrijkste cyberveiligheidsregels

#8: Zorg ervoor dat je apparaten veilig zijn

Uit een rapport bleek dat bijna een derde van de smartphonegebruikers geen gebruik maakte van wachtwoorden, vergrendelingsschermen of andere beveiligingsfuncties om hun telefoon te vergrendelen. Met al je apparaten - telefoons, computers, tablets, smartwatches, smart-tv's, enz. - is het een goede gewoonte om wachtwoorden of wachtcodes te gebruiken en andere beveiligingsopties zoals vingerafdruklezers of gezichtsscantechnologie.

#9: Regelmatig back-ups maken van gegevens

Het is belangrijk om back-ups van belangrijke persoonlijke informatie op externe harde schijven te zetten en regelmatig nieuwe back-ups te maken. Ransomware - een vorm van malware - houdt in dat cybercriminelen uw computer vergrendelen zodat je geen toegang hebt tot waardevolle bestanden. Het maken van back-ups van je gegevens - en die van je gezin - helpt om de gevolgen van een ransomware-aanval te beperken.

#10: Sluit ongebruikte accounts

Velen van ons stapelen oude accounts op die we niet meer gebruiken. Deze kunnen een zwakke schakel zijn in termen van veilig gebruik van het internet - niet alleen hebben oude accounts vaker zwakkere wachtwoorden, maar sommige van die sites kunnen ook een slecht gegevensbeschermingsbeleid hebben. Bovendien kunnen cybercriminelen de informatie die je hebt achtergelaten in bijvoorbeeld oude socialemediaprofielen - zoals je geboortedatum of locatie, enz. - om een beeld van jouw identiteit op te bouwen.

#11: Wees voorzichtig met wat je downloadt

Een van de hoofddoelen van cybercriminelen is om je te verleiden tot het downloaden van malware. Deze malware kan worden vermomd als een app, van een populair spel tot een app die je informatie geeft over het verkeer of het weer. Of het kan verborgen zijn op een kwaadwillige website die probeert malware op je apparaat te installeren.

Malware veroorzaakt schade - zoals het verstoren van de werking van uw apparaat, het stelen van je persoonlijke gegevens of het verlenen van ongeoorloofde toegang tot jouw machine. Dit vereist meestal enige actie van jouw kant, maar er zijn ook drive-by downloads, waarbij een website probeert software op je computer te installeren zonder eerst om toestemming te vragen. Denk goed na voordat je iets op je apparaat downloadt, en download alleen inhoud van betrouwbare of officiële bronnen.

#12: Wees voorzichtig met wat je post

Het internet heeft geen Delete-toets. Elke opmerking of afbeelding die je online plaatst, kan voor altijd online blijven omdat het verwijderen van het origineel geen kopieën verwijdert die andere mensen kunnen hebben gemaakt. Je kunt een opmerking die je liever niet had gemaakt of een gênante foto die je hebt gepost, niet 'terugnemen'. Zet niets online waarvan je niet wilt dat een ouder of toekomstige werkgever het ziet.

Wees ook voorzichtig met het online vrijgeven van persoonlijke informatie over jezelf. Vermijd bijvoorbeeld het bekendmaken van je adres of geboortedatum in biografieën op sociale media. Je zou in het echte leven immers ook geen persoonlijke informatie aan vreemden geven dus geef die online ook niet aan miljoenen mensen.

Let goed op waar je je e-mailadres invult. Het is raadzaam om een tweede 'wegwerp'-e-mailadres te maken dat je alleen gebruikt voor inschrijvingen en abonnementen, los van het account dat je gebruikt voor vrienden en familie en los van het account dat je gebruikt voor je werk.

#13: Wees voorzichtig met wie je online ontmoet

Mensen die je online ontmoet zijn niet altijd wie ze beweren te zijn. Sterker nog, ze zijn misschien niet eens echt. Nepprofielen in de sociale media zijn een populaire manier voor hackers om onoplettende internetgebruikers te lokken en hun cyberzakken leeg te plukken. Wees in je online sociale leven net zo voorzichtig als in je persoonlijke sociale leven. Dit geldt in het bijzonder met de opkomst van online dating scams in de afgelopen jaren.

#14: Controleer de online informatie dubbel

Helaas zijn nepnieuws, verkeerde informatie en desinformatie allemaal aanwezig op het internet. Het is gemakkelijk om je verloren te voelen door de stortvloed van informatie waaraan we elke dag worden blootgesteld. Als je iets leest waar je niet zeker van bent, doe dan je eigen onderzoek om de feiten vast te stellen. Betrouwbare websites hebben verwijzingen naar de oorspronkelijke informatiebron. Verdachte pagina's bieden helemaal geen referenties. Lees hier onze gids voor het herkennen van nepnieuws.

#15: Gebruik een goed antivirusprogramma en hou het up-to-date

Naast het volgen van veiligheidstips voor online gedrag, is het essentieel om een antivirus van goede kwaliteit te gebruiken. Internetbeveiligingssoftware beschermt je apparaten en gegevens en blokkeert gewone bedreigingen zoals virussen en malware, plus complexe zoals spionage-apps, cryptolockers en XSS-aanvallen. Net als bij besturingssystemen en apps is het essentieel om je antivirus up-to-date te houden om de nieuwste cyberdreigingen voor te blijven.

Aanbevolen producten:

Ook interessant:

Top 15 internet veiligheidsregels en wat niet te doen online

Online veilig blijven is voor iedereen van vitaal belang. Wat zijn de belangrijkste regels over het internet & tips voor internetveiligheid die je moet weten? Leer hoe je risico's kunt vermijden en online veilig kunt blijven.
Kaspersky Logo