Overslaan naar hoofdinhoud

Top 15 internetveiligheidsregels en wat niet te doen online

een gezin dat belangrijke regels en tips voor veilig internetten bespreekt.

Het merendeel van ons dagelijks leven draait om internet, van werk tot onderwijs en zelfs praten met vrienden. Uit een onderzoek van 2021 bleek dat het gemiddelde huishouden in de VS ongeveer 25 met internet verbonden apparaten had, tegenover 11 in 2019. Hoe meer online accounts en apparaten je hebt, hoe groter de kans dat cybercriminelen je schade berokkenen. Daarom is het nu nog essentiëler om de veiligheidsregels voor internet te begrijpen die jou en je gezin beschermen tegen bedreigingen die je gegevens en apparaten kunnen beschadigen. Lees verder voor meer informatie over de grootste gevaren op internet en manieren om veilig online te blijven.

De grootste gevaren van het internet

Wanneer jij en je gezin het internet gebruiken, stel je jezelf (vaak onbewust) bloot aan een flinke reeks potentiële online bedreigingen. Digitale landschappen zoals wij die kennen, veranderen voortdurend omdat cybercriminelen nieuwe manieren bedenken om internetgebruikers aan te vallen. Hier volgt een lijst van enkele van de grootste gevaren op het internet waar jij en je familie voor moeten uitkijken:

  • Identiteitsdiefstal.
  • Gegevenslekken.
  • Malware en virussen.
  • Phishing en scam e-mails.
  • Nepwebsites.
  • Online oplichterij.
  • Datingfraude.
  • Ongepaste inhoud.
  • Cyberpesten.
  • Foutieve privacy instellingen.

Belangrijke internetveiligheidstips

Om al deze gevaren te vermijden, raden we aan om onze essentiële tips voor internetveiligheid te volgen wanneer jij of je gezin online zijn:

1. Zorg ervoor dat je een beveiligde internetverbinding gebruikt

Hoewel het niet wordt aanbevolen om openbare Wi-Fi te gebruiken, is het soms onvermijdelijk als je onderweg bent. Als je echter online gaat op een openbare plek en een openbare Wi-Fi-verbinding gebruikt, heb je geen directe controle over de beveiliging ervan, wat je kwetsbaar maakt voor cyberaanvallen. Als je dus gebruikmaakt van openbare Wi-Fi, vermijd dan het uitvoeren van persoonlijke transacties waarbij gevoelige gegevens worden gebruikt, zoals online bankieren of online winkelen.

Als je een van deze dingen moet doen, gebruik dan een Virtueel Particulier Netwerk of VPN. Een VPN beschermt alle gegevens die je over een onbeveiligd netwerk verstuurt via realtime encryptie. Als je geen VPN gebruikt, raden we je aan om alle persoonlijke transacties te bewaren tot je een vertrouwde internetverbinding kunt gebruiken. Hier kun je meer informatie vinden over wat een VPN is.

2. Kies sterke wachtwoorden

Wachtwoorden zijn een van de grootste zwakke plekken als het gaat om cyberbeveiliging. Mensen kiezen vaak wachtwoorden die gemakkelijk te onthouden zijn en dus voor hackers gemakkelijk te kraken met hacksoftware. Daarnaast maak je het gevaar alleen maar groter door hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites te gebruiken. Als hackers jouw gebruikersgegevens van één website te pakken krijgen, kunnen ze mogelijk toegang krijgen tot andere websites waarvoor je dezelfde inloggegevens gebruikt.

Kies sterke wachtwoorden die voor cybercriminelen moeilijker te kraken zijn. Een sterk wachtwoord is:

  • Lang – bestaat uit minstens 12 tekens (het liefst meer).
  • Een combinatie van tekens – hoofdletters, kleine letters, symbolen en nummers.
  • Niet te makkelijk – zoals het gebruik van opeenvolgende nummers ('1234') of persoonlijke informatie die mensen kennen of zouden kunnen raden (of die misschien al online staan), zoals je geboortedatum of de naam van je huisdier.
  • Maakt geen gebruik van toetsen die naast elkaar op het toetsenbord staan.

Het gebruik van een wachtwoordmanager kan helpen. Wachtwoordbeheerders helpen gebruikers sterke wachtwoorden te maken, ze op te slaan in een digitale kluis (die wordt beschermd door één hoofdwachtwoord), en ze op te vragen wanneer ze online inloggen op accounts.

3. Schakel multi-factor authenticatie in waar je kunt

Meervoudige verificatie (MFA) is een verificatiemethode waarbij gebruikers wordt gevraagd om twee of meerdere verificatiemethoden op te geven om toegang tot een online account te krijgen. In plaats van bijvoorbeeld alleen te vragen naar een gebruikersnaam en wachtwoord, wordt er bij meervoudige verificatie om aanvullende informatie gevraagd, zoals:

  • Een extra eenmalig wachtwoord dat door de verificatieservers van de website naar het telefoonnummer of e-mailadres van de gebruiker wordt verzonden.
  • Antwoorden op persoonlijke beveiligingsvragen.
  • Een vingerafdruk of andere biometrische informatie, zoals spraak- of gezichtsherkenning.

Meervoudige authenticatie verkleint de kans op een geslaagde cyberaanval. Om je online accounts beter te beveiligen, is het raadzaam om indien mogelijk meervoudige verificatie in te stellen. Je kunt ook overwegen om een externe app voor meervoudige authenticatie te gebruiken, zoals Google Authenticator of Authy, om jezelf op deze manier beter te beschermen.

4. Houd software en besturingssystemen up-to-date

Ontwikkelaars werken er voortdurend aan om producten veilig te maken, de nieuwste bedreigingen in de gaten te houden en beveiligingspatches uit te rollen in geval van kwetsbaarheden in hun software. Door de nieuwste versies van je besturingssystemen en apps te gebruiken, profiteer je van de nieuwste beveiligingspatches. Dit is vooral belangrijk voor apps die betalings-, gezondheids- of andere gevoelige informatie over een gebruiker bevatten.

5. Controleer of websites er betrouwbaar uitzien en aanvoelen

Voor elke website die je bezoekt, vooral voor websites waarmee je transacties verricht (zoals e-commercesites), is het van cruciaal belang dat ze betrouwbaar zijn. Een belangrijk element om op te letten is een SSL/beveiligingscertificaat. Dit betekent dat je moet uitkijken voor URL's die beginnen met 'HTTPS' in plaats van 'HTTP' (de 'S' staat voor 'secure', ofwel beveiligd) en een hangslotpictogram in de adresbalk hebben. Overige signalen van vertrouwen zijn:

  • Tekst zonder spel- en grammaticafouten - gerenommeerde merken doen hun best om ervoor te zorgen dat hun websites goed geschreven en nagelezen zijn.
  • Afbeeldingen die niet pixelig zijn en goed passen in de breedte van het scherm.
  • Advertenties die organisch aanvoelen en niet te overheersend zijn.
  • Geen abrupte wijzigingen in kleur of thema. In sommige gevallen, wanneer gebruikers interactie hebben gehad met een bepaalde website en via een link zijn teruggekeerd naar een bekende pagina, kunnen kleine kleur- of ontwerpwijzigingen duiden op vervalsing.
  • De geaccepteerde standaarden voor online betalingen – legitieme e-commercewebsites gebruiken enkel portalen voor creditcards of bankpassen of PayPal. Als een website een andere manier van digitale overschrijving gebruikt om betalingen te accepteren, is het wellicht frauduleus.

6. Controleer je privacyinstellingen en begrijp het privacybeleid

Marketeers willen graag alles over je weten en hetzelfde geldt voor hackers. Zowel marketeers als hackers kunnen veel over je te weten komen door je internet- en social-mediagebruik in de gaten te houden. Maar je kunt zelf bepalen tot hoeveel informatie derden toegang hebben. Zowel webbrowsers als mobiele besturingssystemen hebben instellingen om jouw privacy online te beschermen. Sociale-mediasites, zoals Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn onder andere, hebben privacy-verbeterende instellingen die je kunt activeren. Het is de moeite waard om even de tijd te nemen om je privacy-instellingen over de hele linie te bekijken en ervoor te zorgen dat ze zijn ingesteld op een niveau waar jij je prettig bij voelt.

Velen van ons accepteren het privacybeleid zonder het te lezen, maar nu er zoveel gegevens worden gebruikt voor marketing- en advertentiedoeleinden (en voor hacken), is het een goed idee om het privacybeleid van websites en apps die je gebruikt door te nemen om te begrijpen hoe je gegevens worden verzameld en geanalyseerd. Bedenk echter dat zelfs als je instellingen op privé staan ingesteld, er heel weinig gegevens online volledig privé zijn. Hackers, websitebeheerders en rechtshandhavingsinstanties kunnen nog steeds toegang hebben tot de informatie die jij als privé beschouwt.

7. Wees voorzichtig met verdachte links en waar je op klikt

Een onvoorzichtige klik kan je persoonlijke gegevens online zetten of je apparaat infecteren met malware. Daarom is het van essentieel belang bewust te surfen en bepaalde soorten online inhoud te vermijden – zoals links van onbetrouwbare bronnen en spammails, online quizzen, clickbait, "gratis" aanbiedingen of ongevraagde advertenties.

Als je een e-mail ontvangt waarvan je niet zeker bent, klik dan niet op de links in de e-mail en open geen bijlagen.

In feite is het beter om helemaal geen e-mails te openen die je niet vertrouwd. Als je niet zeker weet of een e-mail legitiem is of niet, ga dan direct naar de bron. Als je bijvoorbeeld een verdachte e-mail van je 'bank' ontvangt, bel dan je bank en vraag of de e-mail echt is.

Als je op een website bent, zorg er dan voor dat links u doorverwijzen naar relevante of verwachte onderwerpen. Als je bijvoorbeeld op een link klinkt waarvan je denkt dat die over safari's in Afrika gaat, maar in plaats daarvan op een clickbait-achtige pagina over gewichtsverlies van beroemdheden of een 'waar zijn ze nu?'-achtig stuk terechtkomt, sluit dan snel de pagina.

Een vrouw onderzoekt online veiligheidstips met haar kind en partner.

8. Zorg dat je apparaten veilig zijn

Aangezien tot 60% van de mensen mobiele apparaten in plaats van een desktop gebruikt voor online winkelen en om online informatie te vinden, is het belangrijk dat deze goed beveiligd zijn. Met al je apparaten - telefoons, computers, tablets, smartwatches, smart-tv's, enz. - is het een goede gewoonte om wachtwoorden of wachtcodes te gebruiken en andere beveiligingsopties zoals vingerafdruklezers of gezichtsscantechnologie. Deze maatregelen verkleinen te kans op een cyberaanval of diefstal van je persoonlijke gegevens door hackers.

9. Maak regelmatig back-ups van gegevens

Het is belangrijk om een back-up te maken van belangrijke persoonlijke gegevens op externe harde schijven en om regelmatig nieuwe back-ups te maken. Ransomware – een vorm van malware – houdt in dat cybercriminelen je computer vergrendelen zodat je geen toegang hebt tot waardevolle bestanden. Het maken van back-ups van je gegevens - en die van je gezin - helpt om de gevolgen van een ransomware-aanval te beperken. Je kunt jezelf verder beschermen met passende beveiligingssoftware. Andere vormen van malware ontnemen je de toegang tot je persoonlijke gegevens door je systeem te overbelasten of door simpelweg bestanden te verwijderen, dus wees voorzichtig.

10. Sluit ongebruikte accounts af

In de loop der jaren hebben velen van ons oude accounts die we niet meer gebruiken. Deze kunnen een zwakke schakel zijn in termen van veiligheid wanneer het internet wordt gebruikt – niet alleen hebben oude accounts vaker zwakkere wachtwoorden, maar sommige van die sites kunnen ook een slecht gegevensbeschermingsbeleid hebben. Bovendien kunnen cybercriminelen de informatie die je erin hebt achtergelaten, bijvoorbeeld oude sociale-mediaprofielen – zoals je geboortedatum of locatie enzovoort – om een beeld van jouw identiteit op te bouwen in een poging jou later te hacken. Daarom raden we je aan om je oude online accounts op te heffen en te verzoeken om je gegevens te verwijderen van de relevante servers van derden.

11. Wees voorzichtig met wat je downloadt

Een van de belangrijkste doelen van cybercriminelen is om je te verleiden malware te downloaden, die kan worden gebruikt om een 'backdoor' naar je systeem te openen. Deze malware kan worden vermomd als een app – van een populair spel tot een app die je informatie geeft over het verkeer of het weer. Of het kan verborgen zijn op een kwaadaardige website die probeert malware op je apparaat te installeren.

Malware veroorzaakt schade – zoals het verstoren van de werking van uw apparaat, het stelen van je persoonlijke gegevens of het verlenen van ongeoorloofde toegang tot jouw machine. Dit vereist meestal enige actie van jouw kant, maar er zijn ook drive-by-downloads, waarbij een website probeert software op je computer te installeren zonder eerst om toestemming te vragen. Denk goed na voordat je een nieuwe website bezoekt of iets op je apparaat downloadt, en download alleen inhoud van betrouwbare of officiële bronnen. Controleer regelmatig je mappen met downloads en als er onbekende bestanden op je systeem verschijnen (mogelijk van een drive-by), verwijder ze dan meteen.

12. Pas op met wat je post en waar je het post

Het internet heeft geen Delete-toets. Elke opmerking of afbeelding die je online plaatst, kan voor altijd online blijven omdat het verwijderen van het origineel geen kopieën verwijdert die andere mensen kunnen hebben gemaakt. Je kunt een opmerking die je liever niet had gemaakt of een gênante foto die je hebt gepost, niet 'terugnemen'. Zet dus niets online waarvan je niet wilt dat een ouder of toekomstige werkgever het ziet.

Wees ook voorzichtig met het online vrijgeven van persoonlijke informatie over jezelf. Vermijd bijvoorbeeld het bekendmaken van je burgerservicenummer, adres of geboortedatum in biografieën op sociale media. Je zou in het echte leven immers ook geen persoonlijke informatie aan vreemden geven, dus geef die online ook niet aan miljoenen mensen.

Let goed op waar je je e-mailadres invult. Het is raadzaam om een tweede 'wegwerp'-e-mailadres te maken dat je alleen gebruikt voor inschrijvingen en abonnementen, los van het account dat je gebruikt voor vrienden en familie en los van het account dat je gebruikt voor je werk.

13. Wees voorzichtig met wie je online ontmoet

Mensen die je online ontmoet zijn niet altijd wie ze beweren te zijn. Sterker nog, ze zijn misschien niet eens echt. Nepprofielen in de sociale media zijn een populaire manier voor hackers om onoplettende internetgebruikers te lokken en hun cyberzakken leeg te plukken. Wees in je online sociale leven net zo voorzichtig als in je persoonlijke sociale leven. Dit geldt in het bijzonder met de opkomst van onlinedatingscams in de afgelopen jaren.

14. Controleer de online informatie nog eens

Helaas zijn nepnieuws, verkeerde informatie en desinformatie allemaal aanwezig op het internet. Het is gemakkelijk om je verloren te voelen door de stortvloed van informatie waaraan we elke dag worden blootgesteld. Als je iets leest waar je niet zeker van bent, doe dan je eigen onderzoek om de feiten vast te stellen. Betrouwbare websites hebben verwijzingen naar de oorspronkelijke informatie en bronmaterialen. Verdachte pagina's bieden helemaal geen referenties. Lees hier onze gids voor het herkennen van nepnieuws.

15. Gebruik een goede anti-virus en houd deze up-to-date

Naast het volgen van veiligheidstips voor online gedrag, is het essentieel om een anti-virusprovider van goede kwaliteit te gebruiken. Internetbeveiligingssoftware beschermt je apparaten en gegevens en blokkeert gewone bedreigingen zoals virussen en malware (plus complexe zoals spionage-apps, 'cryptolockers' en XSS-aanvallen). Net als bij alle besturingssystemen en apps is het essentieel om je anti-virus up-to-date te houden om de nieuwste cyberbedreigingen voor te blijven.

3 online veiligheidsregels voor kinderen

Hoewel veel van de tips om veilig online te blijven voor zowel volwassenen als kinderen hetzelfde zijn, zijn ze niet eenvoudig of duidelijk uit te leggen. Kinderen kunnen vaak per ongeluk een toegangspoort zijn voor kwaadaardige actoren om toegang te krijgen tot je digitale systemen. Daarom is het belangrijk om je kinderen de belangrijkste dingen te leren over hoe ze veilig online kunnen zijn, om je thuisnetwerk te beschermen tegen ongewenste ongelukken. Hier volgen drie aspecten die je moet bespreken:

Digitale voetafdruk

Je digitale voetafdruk, wat er online van jou bestaat na gebruik, is een belangrijk concept dat kinderen moeten kennen. Als je kinderen hier informatie over geeft, is het belangrijk om te focussen op hoe informatie gemakkelijk beschikbaar is en hoe anderen met deze gegevens kunnen omgaan (bijvoorbeeld e-mailadressen en gebruikersnamen die identificerende gegevens bevatten, die gebruikt kunnen worden voor criminele activiteiten). Hier kunnen verdere discussies uit voortkomen, zoals het online delen van inhoud (via sociale media, game-accounts en e-mails). Maak duidelijk welke inhoud niet is toegestaan op het internet (foto's, adres, telefoonnummers en tweede namen).

Wachtwoorden

Sterke wachtwoorden zijn onmisbaar voor moderne cyberbeveiligingsmaatregelen vandaag de dag. Een van de meest simpele manieren om het internet veiliger te maken voor je gezin is om je kinderen van jongs af aan het belang van sterke wachtwoorden (die uit minstens 12 tekens bestaan en een combinatie zijn van letters, cijfers en symbolen) en het correct opslaan ervan te leren. Dit is ook waarom het erg handig kan zijn om een wachtwoordbeheersysteem te hebben dat automatisch wachtwoordgebruikersgegevens voor verschillende websites invult.

Communicatie

Online berichten en communicatie, een van de meest gebruikte methodes van cybercriminelen, is het meest belangrijkste onderwerp dat je moet bespreken voor de veiligheid van je kinderen. Het is vooral belangrijk om uit te leggen hoe je berichten, verdachte links, downloads of e-mails van vreemden die online om identificerende gegevens vragen, kunt herkennen en vermijden. Ook hier kunnen verdere discussies uit voortkomen over hoe je phishing-scams en nepwebsites kunt herkennen. Hierna is een correcte omgang met anderen het belangrijkste aspect van veilige online communicatie. Net als in de echte wereld is veilig blijven soms afhankelijk van waakzaamheid, beleefde communicatie en leren hoe je pesten herkent en hier niet aan meedoet. Leer je kind hoe cyberpesten eruit ziet en hoe hij of zij online vriendelijk kan doen tegen anderen.

Aanbevolen producten:

Verdere lectuur:

Top 15 internetveiligheidsregels en wat niet te doen online

Nu het internet deel uitmaakt van ons dagelijks leven, is het van groot belang om online veilig te zijn. Hier zijn 15 regels voor internetveiligheid om jou en jouw gezin veilig op het web te houden.
Kaspersky logo