Overslaan naar hoofdinhoud

Volgapparaten die tegenwoordig op de markt zijn, worden zowel positief als negatief ervaren. Veel mensen vinden het in eerste instantie een beetje eng als ze op hun telefoon meldingen, advertenties en suggesties ontvangen op basis van hun huidige locatie. Inmiddels weten we natuurlijk allemaal dat de systeemsoftware van een telefoon en heel wat apps gewoon gebruik maken van de gps van de telefoon om doelgerichte en gepersonaliseerde diensten toe te passen.

Bovendien komen de traceerfunctie 'Zoek mijn telefoon' en soortgelijke tracking-apps soms goed van pas. Er bestaan ook volgapparaten voor je auto, voor voorwerpen die je zeker niet wilt kwijtraken en zelfs voor huisdieren. Maar apparaten voor kinderen? Ja, er bestaat ook volgapparatuur voor kinderen. Deze biedt meestal meer mogelijkheden dan de apps op de telefoon van je kind om bij te houden waar ze zijn.

Maar misschien vraag je je af: heb ik een volgapparaat nodig voor mijn kind? Als je je zorgen maakt over de veiligheid en het welzijn van je kind, dan is het antwoord duidelijk ja. We leggen je uit waarom.

Waarom je een volgapparaat nodig hebt voor je kind

Het is heel goed te begrijpen dat je kind wil kunnen doen en laten wat het wil, zonder het gevoel te hebben dat het de hele tijd door jou in de gaten wordt gehouden. Maar jammer genoeg leven we in een zorgelijke maatschappij. Zelfs in op het eerste gezicht veilige buurten raken kinderen plotseling vermist.

Vooral jonge kinderen lopen graag weg van hun ouders als ze iets interessants zien. Misschien ben je even aan het rondneuzen in de schappen van een supermarkt, en als je je omdraait, is je kind weg. Als ouder heb je dit waarschijnlijk al vaak meegemaakt, en voelde je de angst en bezorgdheid die met zo'n moment gepaard gaan. Een volgsysteem voor kinderen geeft je rust, omdat je weet waar je kind is wanneer dit soort momenten zich voordoen, maar ook wanneer ze met vrienden buiten spelen.

Met volgapparatuur voor kinderen krijg je in realtime gps-gegevens over de locatie van je kind. Deze tool is heel handig wanneer je kind van school naar een vriendje of vriendinnetje loopt, door de buurt fietst of als je op een andere manier onzeker bent over waar je kind momenteel verblijft.

Verbeterde veiligheidsfuncties

Sommige geavanceerde gps-volgapparaten voor kinderen bieden ook een contactmogelijkheid, zodat je indien nodig contact kunt opnemen met je kind via telefoon, chat of sms. Met sommige apparaten kan het kind zelfs 112 bellen in geval van nood. Dat is vooral handig als je kind zelf geen mobiel apparaat heeft. Eigenlijk is het een slimmer idee om een jong kind uit te rusten met een gps-tracker die deze functie heeft, in plaats van een smartphone.

Smartphones kunnen jonge kinderen blootstellen aan allerlei verborgen bedreigingen op het internet. Daarnaast kunnen kwaadaardige vreemden gemakkelijk contact opnemen met je kind, dat zich misschien niet bewust is van wat voor gevaarlijke gevolgen zo'n contact kan hebben.

Een andere slimme functie van een gps-tracker is het instellen van parameters voor een bepaald gebied waar je kind binnen moet blijven. Wanneer je kind dit gebied verlaat, ontvang je onmiddellijk een waarschuwingsbericht. Met deze functie hoef je niet voortdurend de locatie van je kind in de gaten te houden. Het is bijvoorbeeld nuttig om je te informeren als je kind de school vroegtijdig verlaat of ergens naartoe wil gaan waar het niet mag zijn. Vervolgens kun je de contactfunctie gebruiken om te vragen waar je kind heen gaat.

Hoe oud moet je kind zijn voordat je het een volgapparaat geeft?

Bedenk dat kinderen al op erg jonge leeftijd (vanaf zeven jaar) een tablet en een smartphone krijgen. Dan is het niet zo moeilijk voor te stellen dat een volgapparaat voor kinderen beter voor ze is. Veel jonge kinderen nemen deel aan naschoolse activiteiten en hebben, zoals hierboven werd gezegd, ook de neiging om rond te dwalen. Door ze een gps-tracker te geven, hoeven ze niet op jonge leeftijd een smartphone te krijgen.

Oudere kinderen en tieners kunnen ook profiteren van een volgapparaat. Ze protesteren er misschien een beetje tegen, maar veiligheid staat voorop. En omdat je met een gerust hart je kind kunt volgen wanneer dat nodig is, stimuleer je hun zelfstandigheid. Dat zullen ze zeker waarderen.

Is het legaal om je kind te volgen?

Deze vraag komt misschien in je op als je rapporten leest over mensen die zonder toestemming worden gevolgd. Dit soort situaties zijn compleet anders dan wanneer je de veiligheid van je eigen kind moet garanderen. Zolang je kind jonger is dan 18 jaar en jij hun ouder of wettelijke voogd bent, sta je wettelijk volledig in je recht om een gps-volgapparaat te gebruiken om hun locatie te traceren. Je hebt ook het recht om anderen, zoals leraren, oppassers en opa's en oma's, toegang te geven tot de gps-trackinginformatie.

Samenvatting

Sommigen vinden dat een gps-trackingapparaat voor kinderen niet nodig is. Maar terwijl zij zich zorgen maken over hun kinderen, kun jij een deel van de zorgen wegnemen door te weten waar je eigen kinderen zich bevinden. Realiseer je hoe de wereld waarin we tegenwoordig leven in elkaar zit, en hoeveel gevaren er bestaan waar jonge kinderen nog geen weet van hebben. Een gps-volgapparaat kan een heel belangrijke tool zijn om de veiligheid van je kind te waarborgen.

Aanbevolen producten

Bescherm je kinderen online en offline met bekroond ouderlijk toezicht. Je beschikt over flexibele tools waarmee je hun activiteiten kunt beschermen, hun gedrag kunt volgen en ze zelfbeheersing kunt leren.

Ook interessant

Heb je een volgapparaat nodig voor je kind?

Een gps-volgapparaat voor kinderen is een verstandige investering die je kinderen meer veiligheid biedt en jou gemoedsrust geeft.
Kaspersky Logo