Overslaan naar hoofdinhoud

Als online gamer heb je geïnvesteerd in je gaming-installatie, en die wil je graag zo veilig en beschermd mogelijk houden. Dit geldt vooral als je online gamet op hetzelfde netwerk dat ook door andere computers thuis of op kantoor wordt gebruikt. Als andere computers verbonden zijn met het internet terwijl jij gamet, worden die ook kwetsbaar voor cyberaanvallen of andere online risico's.

Je kunt de volgende stappen ondernemen om tijdens het gamen te zorgen voor online veiligheid. Zorg er eerst voor je dat een anti-virusprogramma hebt ingeschakeld. Een anti-virusprogramma, en vooral eentje met gamingmodus, helpt je niet alleen om je te beschermen tegen criminelen, maar het verbetert ook je online game-ervaring. Denk er ten tweede aan om een VPN te gebruiken voor het gamen. Lees verder voor meer informatie over games via een VPN en hoe je de beste VPN voor gaming kiest.

Wat is een VPN?

VPN staat voor virtueel privénetwerk. VPN's zijn tools waarmee je via een ander netwerk toegang krijgt tot het internet dan het netwerk dat je gebruikt om rechtstreeks verbinding te maken met je eigen computer. Met een VPN maakt je computer verbinding met een andere met het internet verbonden computer. Je kunt het internet via die andere verbinding gebruiken. Als die computer, of in deze context: server, zich in een ander land bevindt, heb je toegang tot inhoud en websites die beschikbaar zijn in dat land, zelfs als ze in je eigen land niet beschikbaar zijn.

Waarom moet je een VPN gebruiken tijdens het gamen?

Er bestaan verschillende zinvolle redenen om tijdens het gamen een VPN te gebruiken. Deze omvatten:

Je beschermt jezelf tegen cyberaanvallen

Gamers krijgen soms te maken met DDoS-aanvallen (distributed denial of service) als andere spelers hen tijdens het gamen willen verhinderen. Spelers hebben toegang tot je IP-adres nodig om een DDoS-aanval uit te voeren. Als je een VPN gebruikt tijdens het gamen, kunnen je tegenstanders je exacte IP-adres niet vinden. Zo blijf je beschermd tijdens het online gamen.

Je krijgt toegang tot geo-beperkte games

Met een VPN voor games heb je toegang tot spellen die niet beschikbaar zijn in jouw gebied. Je kunt dus een server kiezen die toegang biedt tot de spellen die je wilt spelen. Soms worden spellen in bepaalde gebieden van de wereld eerder uitgebracht dan in andere gebieden. Kun je niet wachten om die ene game te spelen, maar wordt die ergens anders eerder uitgebracht? Gebruik dan een VPN om te profiteren van die eerste toegang.

Het verkleint de risico op swatting

'Swatting' is een criminele activiteit waarbij een hulpdienst wordt misleid door een politieteam naar het adres van iemand anders te sturen. Dit gebeurt nadat een tegenstander je IP-adres in combinatie met andere informatie gebruikt om je fysieke locatie te achterhalen. Er hebben zich enkele frappante voorbeelden voorgedaan en het kan zelfs gevaarlijk zijn; politieteams vallen je woning binnen en verwachten een echte noodsituatie, waardoor het risico dat iemand gewond raakt alleen maar groter wordt. Het gebruiken van een VPN beschermt je niet volledig tegen swatting (vooral omdat swatters zich niet uitsluitend baseren IP-adressen om hun aanvallen uit te voeren), maar het helpt wel het risico te verminderen.

Gamen op openbare Wi-Fi

Heb je alleen toegang tot openbare Wi-Fi en wil je toch online gamen? Gebruik dan een VPN om veilig online te gaan. Door via een VPN openbare Wi-Fi te gebruiken, bescherm je de informatie op je computer tegen criminelen die mogelijk op hetzelfde Wi-Fi-netwerk zitten. Je bent dan ook beschermd tegen malware, spyware of andere cyberdreigingen afkomstig van iemand die verbonden is het met hetzelfde netwerken als jij en zo toegang krijgt tot je apparaat.

Omzeil IP-bans door je eigen IP-adres te verbergen

Een spel kan de toegang tot een IP-adres van een speler verbieden als het gedrag wordt afgekeurd of als een speler van een specifiek IP-adres de regels overtreedt. Het is mogelijk om een IP-ban te omzeilen door een VPN te gebruiken. Zo kan de speler vanaf een ander IP-adres het spel verder spelen. Houd er wel rekening mee dat een VPN gebruiken om IP-bans te omzeilen in strijd is met de servicevoorwaarden van de meeste online games.

Speel anoniem

Misschien wil je niet dat mensen weten welke online spellen je speelt. Of je wilt niet geïdentificeerd worden terwijl je met tegenstanders speelt. Met een VPN worden je identiteit en gegevens volledig anoniem gemaakt. Zo ben je er zeker van dat niemand weet wat je online doet of speelt.

Andere voordelen van VPN

Naast gamen zijn de voordelen van een VPN de volgende:

  • Werken op afstand: Mensen werken vaak op afstand met behulp van een VPN. Als ze zich niet in hetzelfde land bevinden als hun bedrijf, kunnen medewerkers een VPN gebruiken om toegang te krijgen tot het internet in het land van het bedrijf. Op die manier ondervinden ze geen problemen tijdens het werken via de server of het netwerk van het bedrijf.
  • Het remt je internetverbinding niet af: Als je te veel gegevens of bandbreedte gebruikt tijdens het surfen op het internet, kan je ISP de snelheid afremmen en wordt je verbinding traag. Sommigen kiezen voor VPN's zodat ze kunnen blijven surfen zonder zich zorgen te maken over een trage verbinding. Zorg ervoor dat je een VPN kiest zonder datalimieten. Dit voorkomt dat je tijdens het gebruik van een VPN toch last krijgt van vertraging.
  • Het houdt je informatie veilig: VPN's houden gegevens van gebruikers op hun apparaten of die via hun netwerk toegankelijk zijn veilig. VPN's kunnen informatie beschermen tegen overheidstoezicht of hackers die je internetgebruik bespioneren. Wanneer je verbinding maakt met VPN, ziet een crimineel alleen gecodeerde statistieken via de VPN-server. Je hardware en de informatie daarop blijven dus veilig.
  • Het biedt toegang tot beperkte inhoud: Als je geen toegang hebt tot bepaalde inhoud, zoals tv-programma's, websites of films, kun je een VPN gebruiken om verbinding te maken met een computer in een ander land. Vervolgens kun je alles bekijken wat er in dat land op internet beschikbaar is. Mensen die in landen wonen waar internetgebruik wordt gecensureerd, gebruiken soms VPN's om dit te omzeilen.
  • Het laat je anoniem surfen: Als je niet wilt dat je internetgebruik op welke manier dan ook aan jou wordt gekoppeld, kun je het beste surfen via een VPN. Dit zorgt ervoor dat je online activiteit niet naar je kan worden herleid.

Verlaagt een VPN de pingsnelheid?

Wanneer mensen vragen: "Heeft VPN invloed op het gamen?", dan vragen ze meestal naar de ping. Ping is de tijd die een signaal nodig heeft om vanaf jou naar een ander IP-adres te komen. Een lage pingtijd betekent dus dat er minimale vertraging is. En hoge pingtijd betekent dat het langer duurt om te communiceren met je medespeler. Een trage verbinding veroorzaakt hoge pingtijden.

Sommige VPN's beweren dat ze de pingtijd verminderen en ervoor zorgen dat er geen vertraging is tijdens het gamen, waardoor je een betere game-ervaring krijgt. Dit is echter niet altijd het geval, omdat de gegevens van je computer naar een VPN-server en terug moeten reizen. Deze reis kan de verbinding vertragen. Bij de beste VPN's voor gaming is de vertraging minimaal, maar een beetje vertraging is natuurlijk meer dan geen vertraging.

¿Qué es Clubhouse?

Hoe kies je een VPN voor gaming?

Er zijn veel VPN's op de markt, dus hoe kies je het beste eruit voor het gamen? Hier zijn enkele overwegingen om in gedachten te houden:

Houd rekening met de locatie van de server

Tijdens je zoektocht naar een VPN moet je ervoor zorgen dat je toegang hebt tot servers op de locatie die je wilt of nodig hebt. Je wilt misschien toegang tot een spel dat alleen op een bepaalde locatie is uitgebracht. Of een spel dat op jouw locatie niet beschikbaar is, maar op andere wel. Controleer of de VPN die je kiest servers heeft die toegang bieden tot de games en inhoud die je wilt.

Zorg ervoor dat het P2P-verbindingen toelaat

Veel online spellen vereisen peer-to-peer-verbindingen (P2P) om te kunnen spelen. Niet alle VPN's staan P2P-verbindingen toe. Kies er een waar dat wel mogelijk is, zodat je toegang hebt tot het spel dat je wilt spelen.

Let erop dat de VPN compatibel is met het platform waarop je wilt spelen

Niet alle VPN's zijn compatibel met alle gamingplatforms. Je kunt veel apparaten gebruiken om online te gamen, van je pc en je telefoon tot aan de Nintendo Switch. Wees er zeker van dat de VPN van je keuze werkt met alle apparaten die je gebruikt voor online gaming, want je wilt niet dat de keuze je beperkt doordat één ervan niet werkt.

Kies een veilige en vertrouwde VPN

Controleer of de VPN van je keuze betrouwbaar en veilig is. Een VPN kan toegang geven tot een spel waar je anders geen toegang toe hebt, maar het is het niet waard als het je blootstelt aan cyberdreigingen. Controleer de reputatie van de VPN voor gaming die je van plan bent te kiezen, en controleer of deze een veilige verbinding beidt. Dit is van groot belang als je beschermd wilt zijn tegen DDoS-aanvallen.

Kies voor een VPN met een 'no-log'-beleid

Een belangrijke reden waarom veel mensen ervoor kiezen te gamen of te surfen met VPN's is dat de online ervaring anoniem is. Let erop dat je een VPN kiest dat geen gebruikersgegevens registreert, want dat staat haaks op het doel van het programma. Een VPN moet het mogelijk maken anoniem te browsen en te gamen, zodat je een veiligere en anonieme online ervaring krijgt.

Zorg voor een

Kies voor een snelle VPN. VPN's met servers op de juiste locatie verpesten je game-ervaring niet door onnodig veel vertraging. Je wilt niet dat je VPN je verbinding vertraagt, want dit beïnvloedt je game-ervaring op een negatieve manier. Zoek naar een VPN met veel servers met hoge bandbreedte. Deze zorgen ervoor dat je je spel probleemloos kunt blijven spelen.

Zoek een VPN zonder datalimiet

Sommige VPN's hebben datalimieten. Dit betekent dat de hoeveelheid gegevens die je op je VPN kunt gebruiken, beperkt is. Online gamen neemt soms veel bandbreedte en gegevens in beslag, dus zorg ervoor dat de VPN van je keuze deze gegevens niet blokkeert. Als je VPN gegevens beperkt en je bereikt je maximum, dan kan de provider je verbindingssnelheid afremmen, wat gevolgen heeft voor het spel.

Controleer of het VPN configuratieopties heeft

Elke VPN biedt de mogelijkheid om je VPN te configureren. Je kunt kiezen voor een snellere verbinding, waardoor de vertragingstijd afneemt en je game-ervaring en -prestaties verbeteren. Je kunt ook kiezen voor een VPN om de beveiliging te optimaliseren als je een spel opent dat je online kwetsbaar maakt voor cyberaanvallers of criminelen. Als je een VPN kiest waarbij je de protocollen kunt instellen, let er dan op dat de VPN van je keuze voor gaming voldoet aan je behoeften, ongeacht of die in verschillende situaties veranderen of afwijken.

Ga na of de VPN compatibel is met cloud-gaming-diensten

Diensten die cloud-gaming mogelijk maken, streamen videogames naar draagbare apparaten zoals smartphones en tablets. Als je graag gamet via populaire cloud-gaming-diensten zoals Stadia, Amazon Luna, Xbox Game Pass enz., kijk dan of de VPN van je keuze compatibel is.

Hoe stel je een VPN in voor gaming?

Dit zijn de drie verschillende manieren waarop je je gaming-activiteiten kunt beveiligen met een VPN:

  1. Gebruik een VPN-app: Download de door jou gekozen VPN-app op je spelapparaat. Een goede VPN beschikt over apps voor alle grote platforms, zodat je ze makkelijk kunt instellen op je gaming-pc, laptop of telefoon.
  2. Installeer het op je router: Om veilig te gamen op je console, kun je de door jou gekozen VPN installeren op je Wi-Fi-router. Elk apparaat dat ermee verbonden is, wordt dan beschermd dankzij encryptie.
  3. Configureer het zelf: Als je liever handmatig verbinding maakt, kun je zelf de VPN op je toestellen instellen.

Veelgestelde vragen over VPN's en gaming

De veelgestelde vragen over VPN's en gaming zijn de volgende:

Wat zijn de voordelen van een VPN voor gaming?

Een goede VPN voor gaming beschermt je tegen DDoS-aanvallen, vermindert het risico op swatting, laat je veilig gamen op openbare Wi-Fi, voorkomt het afremmen van je bandbreedte, stelt je in staat om geografisch geblokkeerde spellen te spelen, maakt nieuwe releases beschikbaar en kan in sommige gevallen vertragingen en pingtijden verminderen.

Wat is een goede VPN voor gaming?

Een belangrijk kenmerk voor elke gaming-VPN is een uitstekende verbindingssnelheid. Idealiter kom je zo dicht mogelijk bij je normale verbindingssnelheid. Kies ook voor een gaming-VPN die goede garantie biedt op het gebied van privacy. Let vooral op de betrouwbaarheid. Je wilt geen VPN dat op cruciale momenten van het spel uitvalt.

Is het legaal om een VPN te gebruiken voor gaming?

VPN's zijn in de meeste landen legaal, maar controleer de wetgeving van je land voordat je er eentje gebruikt. Hoewel VPN's legaal zijn in bijvoorbeeld China, wordt het gebruik ervan beperkt en kan het gebruik ervan gezien worden als verdacht gedrag. In het algemeen is VPN zelf niet illegaal, maar de manier waarop het wordt gebruikt wel. Zo kan het gebruik van een VPN om toegang te krijgen tot games tegen regiospecifieke prijzen de servicevoorwaarden van een provider schenden en leiden tot schorsing van het account. Een VPN gebruiken om auteursrechtelijk beschermd materiaal te downloaden als torrent is over het algemeen illegaal. Er zijn verschillende rechtsgebieden, dus controleer de regelgeving in jouw land.

Aanbevolen producten

Als je op zoek bent naar VPN voor gaming, kies dan voor Kaspersky Secure Connection. Met Kaspersky Secure Connection krijg je razendsnelle VPN-beveiliging die ervoor kan zorgen dat je gegevens niet worden gestolen terwijl je online gamet. Daarnaast kan het je helpen toegang te krijgen tot meer wereldwijde inhoud en games die in jouw land misschien nog niet zijn uitgebracht. Met Kaspersky Secure Connection kun je via de VPN verbinding maken met maar liefst vijf apparaten.

Meer informatie:

Moet je een VPN gebruiken bij het gamen?

Werkt VPN goed bij het gamen? Gamen via een VPN beschermt je tegen cyberdreigingen en verbergt je IP-adres zonder je computer te vertragen. Meer informatie.
Kaspersky Logo