Overslaan naar hoofdinhoud

Een digitale portemonnee is ideaal voor consumenten die makkelijker en sneller willen betalen. Digitale portemonnees worden al jaren gebruikt, vooral in Europa, waar ze veel voorkomen. De populariteit van digitale portemonnees in de Verenigde Staten steeg enorm tijdens de coronapandemie, toen mensen aankopen wilden doen zonder fysiek contact te maken met betaalpassen en pinapparaten.

Digitale portemonnees bieden gemak, maar kunnen ook een mogelijkheid vormen voor gewiekste hackers en cybercriminelen om uw financiële gegevens te stelen. De vraag is dus of digitale portemonnees veilig zijn om te gebruiken of het risico niet waard zijn. Dat hangt af van hoe u uw digitale portemonnee gebruikt en beschermt.

Er zijn een aantal manieren waarop u de beveiliging van uw digitale portemonnee kunt verbeteren, door zowel uw gezond verstand als online beveiligingssoftware te gebruiken. Overweeg de volgende voordelen van het gebruik van een digitale portemonnee en de aanbevolen stappen die u kunt ondernemen om deze te beschermen. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken.

Wat zijn digitale portemonnees? Wat zijn de voordelen?

U kunt een digitale portemonnee zien als een elektronische versie van een echte portemonnee. De digitale portemonnee staat op uw smartphone, waardoor u geen echte portemonnee vol met creditcards en betaalpassen hoeft mee te nemen. De digitale portemonnee kan net als de echte versie een aantal verschillende creditcards en betaalpassen opbergen.

Als u een aankoop wilt doen, hoeft u alleen maar de telefoon over het pinapparaat te houden om te betalen. U hoeft uw kaart niet te overhandigen aan de kassamedewerker of uw kaart in een pinapparaat te doen. De betaling is sneller, contactloos en makkelijker. Als u meer dan één kaart in uw digitale portemonnee wilt bewaren, kunt u er één selecteren als de belangrijkste en makkelijk overgaan op een andere.

Een ander voordeel van het gebruik van een digitale portemonnee naast snelle en makkelijke betalingen, is dat u gegevens van meerdere kaarten erin kunt opslaan. Zo hoeft u geen hoop verschillende kaarten mee te nemen, zoals creditcards en klantenkaarten. In sommige digitale portemonnees kunt u zelfs vouchers bewaren.

Digitale portemonnees bieden ook een mate van veiligheid. U hoeft geen contant geld mee te nemen of een portemonnee die gestolen kan worden of die u kunt verliezen. Zelfs als u uw telefoon verliest, kunt u nog steeds toegang krijgen tot uw digitale portemonnee door in te loggen op een nieuw apparaat. Bovendien moet u enige vorm van autorisatie geven voordat een aankoop kan worden voltooid, zoals een pincode of een biometrische scan van uw vingerafdruk. Zo kunnen ongeautoriseerde aankopen worden voorkomen.

Omdat digitale portemonnees een stuk populairder zijn geworden, bieden veel winkeliers deze betaalmethode nu aan voor klanten. Als er nog bedrijven zijn die deze nieuwe technologie nog niet gebruiken, zal dat waarschijnlijk gebeuren in de toekomst.

Een hacker die data steelt

Veelvoorkomende gevaren in verband met digitale portemonnees

Kwaadwillende personen hebben de stijging in populariteit van digitale wallets ook opgemerkt, wat betekent dat zij nu meer potentiële doelwitten hebben. Aangezien de bedreigingen tegen digitale wallets stijgen, moeten consumenten zich bewust worden van de risico's van het gebruik van digitale wallets en leren hoe ze de beveiliging ervan kunnen verbeteren.

De grootste bedreiging wordt gevormd door de overdracht van gegevens via mobiele netwerken die niet goed beveiligd zijn. Als de netwerken niet goed beveiligd zijn, kunnen hackers de betalingsinformatie stelen die wordt overgedragen. De meeste digitale wallets gebruiken echter een vorm van encryptie, dus deze bedreiging is vaak gering. Gebruik geen openbare Wi-Fi-netwerken om te voorkomen dat je je gegevens blootstelt.

Het kan vooral problematisch worden als je je telefoon kwijtraakt, of als je telefoon wordt gestolen. Als je je telefoon of digitale wallet niet vergrendelt, kan een dief gemakkelijk toegang krijgen tot je gegevens, aankopen doen en zelfs geld van je bankrekening halen voordat jij in actie kunt komen.

Hoe kun je je digitale wallet beschermen en deze problemen vermijden?

Vergrendel je telefoon

Geen bescherming gebruiken voor de gegevens op je telefoon is zoals eerder gezegd het grootste gevaar van het gebruik van digitale wallets. Vergrendel je telefoon met de aangeboden beveiligingsopties en doe hetzelfde met je digitale wallet en andere belangrijke apps die privégegevens bevatten. Zo kan een dief geen toegang krijgen tot je telefoon of digitale wallet.

Controleer de activiteit op je creditcard en bankrekening.

Controleer altijd je financiële activiteit en wees op de hoogte van afboekingen. Neem direct contact op met je bank en vergrendel je financiële rekeningen als je een verdachte afboeking ziet.

Installeer beveiligingsapps

Als je gevoelige financiële informatie meedraagt, zoals in een digitale wallet, is het belangrijk om deze zo goed mogelijk te beveiligen. Installeer beveiligingsapps die de gegevens op je telefoon nog beter beschermen en die locatievoorzieningen aanbieden in het geval dat je je telefoon verliest of deze wordt gestolen. Het is ook handig als je op afstand informatie van je telefoon kunt verwijderen als je de telefoon niet meer terug kunt krijgen.

Samenvatting

Digitale wallets zijn in het algemeen veilig, maar niet onaantastbaar. Neem extra veiligheidsmaatregelen om de risico's te verkleinen en ervoor te zorgen dat je financiële informatie niet in verkeerde handen terechtkomt.

Gerelateerde producten:

Ook interessant

Hoe veilig zijn digitale portemonnees? Hoe bescherm je je digitale portemonnee?

Digitale portemonnees zijn handig om voor producten en diensten te betalen in onze hedendaagse technologische wereld. Leer over de online bedreigingen waar uw digitale portemonnee te maken mee kan hebben.
Kaspersky Logo