Overslaan naar hoofdinhoud

Computervirussen en trojans kunnen een grote invloed hebben op de prestaties van een afzonderlijke computer of ervoor zorgen dat een volledig systeemnetwerk uitvalt. Diverse functionaliteitsproblemen kunnen bedoeld zijn door de malwareontwikkelaar of volledig toevallig zijn:

Toevallige gevolgen van malwarebugs

Bijna elk softwareprogramma, inclusief computervirussen, bevat softwarebugs. Tot op zekere hoogte kun je verwachten dat schadelijke software bugs bevat.

Teams die legitieme software ontwikkelen, besteden veel tijd aan het verwijderen van bugs uit een softwareproduct voordat dit op de markt wordt gebracht. Malwareontwikkelaars zijn echter minder geneigd om grondige tests uit te voeren voordat ze hun nieuwste virus verspreiden. Onverwachte problemen en schade worden vaak veroorzaakt door dergelijke bugs in de code van een virus.

Onbedoelde incompatibiliteit

Soms is schadelijke software niet compatibel met het systeem dat het probeert aan te vallen of met een aantal van de legitieme softwareapplicaties die worden uitgevoerd op het aan te vallen systeem.

Dit kan ertoe leiden dat de computer niet meer goed werkt, maar dan op een manier die niet zo bedoeld was door de virusontwikkelaar. Voor bedrijfssystemen kunnen deze incompatibiliteitsproblemen leiden tot een serverstoring waardoor het systeemnetwerk van het bedrijf wordt platgelegd.

Omvangrijke functionaliteitsproblemen

Er zijn veel goed gedocumenteerde voorbeelden van functionaliteitsproblemen als gevolg van malware en malwarebugs:

  • In 1988 veroorzaakte de worm Morris een epidemie in Arpanet, een voorloper van internet. Meer dan 6000 computers werden geïnfecteerd. Door een bug in de viruscode kon de worm zich repliceren en verspreiden over het netwerk, waardoor het systeem volledig plat kwam te liggen.
  • In 2003 veroorzaakte de worm Slammer internet-blackouts in de VS, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland. Doordat de ongecontroleerde worm zich snel verspreidde, nam het netwerkverkeer met 25% toe, wat tot ernstige problemen leidde met de activiteiten van één Amerikaanse bank.
  • Lovesan (Blaster, MSBlast), Mydoom, Sasser en andere netwerkwormepidemieën hebben ook aanzienlijke schade aangericht. Zo moesten luchtvaartmaatschappijen vluchten annuleren en banken hun activiteiten tijdelijk staken.

Bescherming tegen functionaliteitsproblemen die worden veroorzaakt door malware

Door effectieve anti-malwaresoftware te installeren, kun je je computers en mobiele apparaten beschermen tegen een breed scala aan malwaretypen, waaronder computervirussen met bugs die ernstige gevolgen kunnen hebben. Kaspersky Lab biedt hoogwaardige anti-malwareproducten die het volgende beschermen:

  • Windows-pc's
  • Linux-computers
  • Apple Macs
  • Smartphones
  • Tablets

Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot malware

Inoperable Computers and System Networks

Met Kaspersky's bekroonde functies voor ouderlijk toezicht kun je kinderen beschermen tegen internet, applicaties, games, berichten, sociale netwerken en andere sites.
Kaspersky Logo